avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Cum functioneaza o asigurare cesionata in favoarea ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Cum functioneaza o asigurare cesionata in favoarea bancii?

Buna ziua!

Am un credit ipotecar de cca 70000 euro pentru casa. Pt acest credit am incheiat o asigurare ce e cesionata in favoarea bancii.
Daca doamne fereste se intampla ceva cu casa, cum functioneaza asigurarea? Mi se dau bani sa refac casa? Sau asiguratorul despagubeste banca?

Daca am o astfel de asigurare, trebuie sa-mi mai fac si asigurarea obligatorie?
Cel mai recent răspuns: marinadumbrava , utilizator 15:39, 18 Decembrie 2016
asiguratorul despagubeste banca. Asigurarea obligatorie nu mai trebuie facuta.
Asigurarea incheiata ca polita complementara la un credit ipotecar este obligatoriu sa fie cesionata in favoarea bancii. In caz ca dv nu platiti spre exemplu ratele la credit si daca se intampla sa aveti si o dauna la apartament atunci intervine clauza cesionarii adica banca incaseaza ea c/v despagubirii ce vi se cuvine. In cazul unei daune totale banca retine din c/v despagubirii suma pe care o mai aveti de achitat la banca si ce ramane vi se restituie dv.
Daca se intampla un risc asigurat, asiguratorul plateste bancii soldul ramas neachitat la unitatea bancara si eventual diferenta catre dvs. Nu sunteti obligat sa incheiati si asigurarea obligatorie.
Adrian.Tudor a scris:
In caz ca dv nu platiti spre exemplu ratele la credit

Sigur stiti ca pentru neplata scadentelor la un credit ipotecar banca nu incaseaza nimic in baza politei de asigurare pe imobil.

Raspunsul la intrebare este simplu: daca se intampla riscul asigurat, asiguratorul va suporta costurile cu reparatia - conform contractului; daca imobilul este distrus, asiguratorul va plati bancii valoarea ramasa din credit iar diferenta pana la suma asigurata (70.000 euro) ti-o va da tie - conform contractului.
De ce conform contractului? pentru ca pot exista mai multe aspecte care sa influenteze sumele platite de asigurator.
Pentru a nu lasa loc la interpretari personale sau eronate, sa citim prevederile legii aplicabila creditului ipotecar (L 190/1999):

Sectiunea a 2-a: Contractele de asigurare obligatorie

Art. 16. - (1) Imprumutatul va incheia un contract de asigurare privind bunurile ipotecate, valabil pe toata durata creditului ipotecar.

(2) In contractul de asigurare prevazut la alin. (1) imprumutatorul va figura ca beneficiar al politei de asigurare. In cazul in care despagubirile acordate vor depasi valoarea creditului ipotecar ramas de rambursat si a celorlalte sume datorate imprumutatorului, diferenta se cuvine beneficiarului creditului sau mostenitorilor acestuia.
(3) Primele de asigurare vor fi achitate de catre imprumutat, o data cu rambursarea ratelor privind creditul ipotecar primit.

Art. 17. - In cazul in care imprumutatul este o persoana juridica, acesta va trebui sa incheie un contract de asigurare pentru riscul nefinalizarii constructiilor pentru care s-a acordat creditul ipotecar, beneficiarul fiind imprumutatorul.

Art. 18. - Contractele de asigurare prevazute la art. 16 si 17 se vor incheia cu o societate de asigurari, iar imprumutatorul nu va avea dreptul sa impuna imprumutatului un anumit asigurator.

In privinta politei obligatorii:
- daca polita actuala nu are fransiza pentru riscurile catastrofice, atunci nu mai trebuie incheiata si cea obligatorie(PAD)


In plus nu trebuie sa ignoram faptul ca reperetiile sunt necesare in scopul readucerii imobilului la valoarea de dinaintea producerii riscului/avariei.Banca nu are interesul sa impiedice conservarea valorii bunului ipotecat, asa incat orice suma necesara unei reparatii partiale, nu va avea alta destinatie decat cea mentionata.
Numai in cazul daunei totale, se aplica Art. 16,Alin (2) din lege.
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2011
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Asigurare pad si asigurare facultativa pentru un imobil ipotecat VandenAar VandenAar Buna ziua, In 2007 am contractat un credit ipotecar (42.150 euro) pentru un apartament cu valoarea declarata si acceptata in garantie - conform raportului de ... (vezi toată discuția)
Polita asigurare apartament dubla miky_28 miky_28 Buna ziua,va scriu in speranta ca cineva va sti sa imi dea un raspuns la problema mea.In anul 2007 am cumparat un apartament prin credit ipotecar,asigurarea ... (vezi toată discuția)
Dubla asigurare locuinta AdrianGal AdrianGal Buna ziua Am o polita de asigurare facultativa a locuintei, aferenta unui credit ipotecar, cesionata in favoarea bancii. Banca ma obliga sa cesionez in ... (vezi toată discuția)