avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare PAD si asigurare facultativa pentru un ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare PAD si asigurare facultativa pentru un imobil ipotecat

Buna ziua,
In 2007 am contractat un credit ipotecar (42.150 euro) pentru un apartament cu valoarea declarata si acceptata in garantie - conform raportului de evaluare - la momentul respectiv de 56.200 euro (187.146 lei la un curs de 3,33 lei/euro).
Acum vreau sa fac o refinantare la aceeasi banca, cu o dobanda mai avantajoasa, oferta care e conditionata de existenta a 2 asigurari: PAD si facultativa.
Asigurarea PAD a fost facuta in august 2015 pentru suma de 20.000 de euro cesionata in favoarea bancii in procent de 100%.
Pentru cea facultativa, am fost instiintat ca banca nu accepta o asigurare facuta pe o suma mai mica decat cea evaluata, asigurare ce trebuie cesionata in intregime bancii. Mi s-a spus ca suma evaluata este de 288.832 de lei (aprox. 64.000 de euro), desi valoarea din raportul de evaluare este de 56.200 de euro (va trebui sa lamuresc cu banca de unde aceasta diferenta)

Cu alte cuvinte, eu ar trebui sa am o asigurare PAD pe 20.000 de euro si un facultativa pe suma de 64.000 euro.

Din moment ce am o asigurare PAD pentru suma de 20.000 de euro, nu ar trebui ca cea facultativa sa fie diferenta de la 20.000 de euro pana la 64.000 de euro, fiind de acord sa fie ambele cesionate 100% in favoarea bancii?

Desi am explicat ca am o asigurare pe suma de 20.000 de euro si ca daca as face un facultativa pentru suma de 64.000 de euro ar insemna ca platesc asigurare de 2 ori pentru suma de 20.000 de euro, reprezentanta bancii mi-a spus ca asa este legea si ca nu am ce face.

1. Ma puteti lamuri, va rog, daca asigurarea facultativa trebuie facuta pe suma evaluata sau pe diferenta intre suma evaluata si asigurarea PAD ( deja existenta)?
2. In cazul in care raspunsul este "pe intreaga suma evaluata", cesionarea politei facultative catre banca trebuie facuta pe intreaga suma sau pe diferenta intre PAD si suma evaluata?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Dorina David , utilizator 14:43, 18 Noiembrie 2019
Buna dimineata,

Intradevar Legea prevede ca fiecare proprietar al unui imobil, trebuie sa incheiata asigurare obligatorie a locuintei PAD, pentru Suma asigurata 20.000 Euro (cladire tip A) pentru trei riscuri catastrofice: cutremur, inundatie (din revarsari de ape) si alunecare de teren. Asigurarea se incheie la prim risc (fara aplicarea principiului poportionalitatii) si se vor despagubi doar daune produse de aceste riscuri pana la valoarea asigurata.

Asigurarea facultativa se incheie suplimentar fata de polita obligatorie si acopera urmatoarele riscuri:
- cele trei riscuri catastrofice din polita obligatorie, peste 20.000 Euro;
- alte riscuri (exemplu: incendiu, trasnet, explozie, fenomene atmosferice, etc), valoarea despagubirilor fiind maxim suma asigurata.

Polita facultativa are prin conditiile de asigurare fransiza de 20.000 Euro pentru riscurile acoperite prin polita obligatorie PAD, astfel incat nu exista o dublare a despagubirilor pentru cele 3 riscuri. Exemplu: in cazul unui cutremur, mai intai intra in risc polita obligatorie, iar daca valoarea despagubirilor depaseste 20.000 Euro atunci intra si polita facultativa. Asadar trebuiesc cesionate ambele polite.

In ceeace piveste Suma asigurata pentru care se incheie asigurarea facultativa, aceasta este stabilita si descrisa in conditiile de asigurare ale fiecarui asigurator. De regula Suma asigurata poate reprezenta:
- valoarea de inlocuire;
- valoarea reala (de piata);
- valoarea evaluata de banca.

Intrebati la banca pentru ce valoare (descrisa mai sus) solicita polita de asigurare. In mod normal fiind o evaluare efectuata, apreciem ca aceasta ar fi valoarea corecta.
Mulțumesc pentru răspuns.

Până la urmă asigurarea se va face la valoarea din raportul de evaluare, adică 56.200 și nu 64.000. Se pare că reprezentata băncii nu avea în aplicația de pe calculator și raportul de evaluare. Încă e un mister pentru mine cum a ajuns la suma de 64.000 :)
La ce banca era discutia, ca ma confrunt si eu cu aceeasi problema
Am si eu urmatoarea nelamurire.
La credit Prima Casa s-a incheiat polita "facultativa" pe o perioada de 30 de ani (durata creditului), cu plata anuala a primei de asigurare (100 Euro/an).
Aceasta polita facultativa a fost incheiata inainte de aparitia PAD, in anul 2010.
A aparut ulterior PAD, a devenit obligatorie si pentru posesorii de asigurari facultative.
OK.
Intrebarea mea este daca valoarea initiala a primei anuale de asigurare la polita facultativa nu ar trebui sa scada, sa fie renegociata, motivat de faptul ca eventualele daune pana in 20000 euro vor fi preluate de PAD si nu de asa zisa asigurare facultativa si doar ce excede sumei de 20000 ar urma sa fie acoperita din asigurarea facultativa?
Multumesc!
BIU"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dubla asigurare locuinta AdrianGal AdrianGal Buna ziua Am o polita de asigurare facultativa a locuintei, aferenta unui credit ipotecar, cesionata in favoarea bancii. Banca ma obliga sa cesionez in ... (vezi toată discuția)
Apartament prima casa, banca cere asigurare facultativa la valoare ... silviu1975 silviu1975 Apartament Prima Casa, banca cere asigurare facultativa la valoare mai mare decat cea contractuala Contractul de credit semnat cu banca spune clar ca eu ... (vezi toată discuția)
Asigurarea obligatorie de locuinta si asigurarea facultativa Heidy Heidy Buna ziua, Am o asigurare facultativa a locuintei mele care este cesionata in favoarea bancii la care am credit si VREAU (pentru a fi acoperita din mai ... (vezi toată discuția)