avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act vanzare-cumparare fara vehiculare de bani + drum ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act vanzare-cumparare fara vehiculare de bani + drum servitute

Buna ziua,

As avea 2 intrebari legat de baza legala pentru urmatoarele demersuri:
1 - act de vanzare cumparare fara vehiculare de bani - se poate face acest tip de act, intre bunici si nepoati? Bunicii au teren si casa - partea cu casa doresc sa o lase unei nepoate, partea de teren (aprox. 600 mp) unei alte nepoate. Ce prevederi legale sunt pentru a face actele de proprietate pentru cele 2 nepoate, in asa fel incat costurile sa fie cat mai reduse. Ce acte trebuie sa aibe bunicul ca sa putem intocmi la notar vanzarea?

2 - pentru terenul de 600 mp, nu exista posibilitate de a intra cu masina - drumul este de aprox. 1,5 m, pe langa casa construita la intrare. Terenul din spate, in acest fel este privat de un drum de access cu autovehicul.
Vecinul are un drum de access 3.5 M latime. Am discutat si este de acord sa dezmembreze cadastrul lor si sa treca in noul cadastru - drum de servitute (pe lungimea necesara, ca sa pot intra pe terenul de 600 mp). Vecinul nu doreste sa piarda dreptul de proprietate (sa imi vanda acest teren: 3,5m latimex40m lungime), ci doresc sa ramana drumul pe numele lor, dar sa fie mentionat ca drum de servitute.
Este posibil astfel de actiune - voi achita eu la cadastru costul fragmentarii si reinscrierii cadastrului lor (pt. modificarea cu drumul de servitute).
Acest drum de servitute, mentionat in cadastrul lor, il voi putea folosi pe perioada nedeterminata, sau la un moment dat, daca se razgandesc, il pot inchide?

Multumesc foarte mult pentru ajutor!
Sper sa raspunda cat mai multe persoane, ca sa ma lamuresc si eu cum este cu aceste 2 probleme.. :)
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 20:37, 29 Septembrie 2008
1.vazarea cumpararea este un contract prin care una dintre parti vanzatorul stramuta proprietatea unui bun al sau asupra celeilalte parti, cumparatorul care se obliga in schimb a plati vanzatorului pretul bunului vandut, deci presupune obligatoriu o suma de bani. Puteti opta pentru o donatie unde nu mai este nevoie de nici o plata.

2.este posibila stabilirea unei servituti de trecere pe terenul vecinului, printr-o actiune in instanta. Drumul respectiv il veti putea folosi atata timp cat nu exista alta cale de acces la terenul d-voastra.
În opinia mea, o acţiune în instanţă pentru constituirea dreptului de servitute de trecere cu autoturiamul peste terenul vecinului nu ar avea sorţi de izbîndă. Terenul din spatele casei a devenit loc înfundat prin fapta proprietarului - construirea casei de aşa manieră încît accesul la terenul respectiv să fie posibil doar cu piciorul. Prin urmare, nu poate invoca prevederile legale referitoare la locul înfundat.

În schimb, există posibilitatea constituirii pe cale convenţională a acestei servituţi, pe baza unei documentaţii cadastrale şi a unui act în formă autentică încheiat între proprietarii celor două fonduri. Înţeleg că un acord de principiu există.
Dreptul de servitute astfel convenit poate fi exercitat pe întreaga perioadă pentru care a fost constituit. El se poate constitui pentru o perioadă determinată sau pentru folosinţa perpetuă a fondului dominat de către fondul dominant, cu respectarea condiţiilor de exercitare impuse prin titlul care a dus la constituirea dreptului.

În ceea ce priveşte vînzarea, susţin cele afirmate în răspunsul domnului Mateescu. Nu există contract de vînzare fără un preţ stabilit în bani, determinat, sincer şi serios.
Dacă aveţi în vederea transmiterea proprietăţii fără contraechivalent, atunci înseamnă că intenţia bunicului este aceea de a dona, urmînd ca actul încheiat să fie unul de donaţie. Iar dacă prin sintagma bunicii doresc să lase unei nepoate înţelegeţi că transmiterea dreptului de proprietate se va face doar după decesul bunicilor, atunci singurul act pe care îl pot face bunicii este testamentul (sau testamentul-partaj, dacă sunt întrunite condiţiile partajului de ascendent)

Liviu S.Bordaş
clar, daca si vecinul este de acord mergeti la notar si rezolvati lucrurile foarte usor.
CRed ca sut prea putine date ca sa dam o solutie...
Pentru vanzarea fara bani, chiar nu are niciun rost, caci e o van zare catre un descendent, preupusa astfel a fi donatie; fara dovada platii pretului, ramane donatie. Astfel, e de prisos sa puneti numele actului vanzare, caci tot donatie ar fi.
Dar ... nu stiu ce inseamna la dv. vehiculare, caci daca inseamna ca e o vanzare in care nu se dau si nu se primesc bani pentru ca... exista o datorie mai veche a vanzatorului catre cumparator, asa incat pretul exista si indeplineste conditiile legale, doar ca nu se mai vehiculeaza banii, ei fiind deja platiti anterior... :( , atunci ar fi altceva! Depinde de situatie si de intelesul acestei "vehiculari" sau, mai corect, a lipsei ei.

Iar cele doua donatii ar putea fi foarte bune, in functie de ce alti descendenti cu vocatie succesorala insa ar mai exista la momentul decesului donatorilor... Lucruri pe care nu le cunoastem si in raport de care nu putem da solutii. IN raport de alte bunuri ale bunicilor...

Referitor la servitute, de acord cu colegul Liviu. Si daca ar putea fi constituita o servitute de trecere pe calea instantei, nu vad logica, odata ce, oricum, se poate pe cale amiabila... Nu si-ar avea rostul o astfel de actiune.
Stimati domni, doamne,

Va multumesc pentru timpul acordat si informatiile furnizate.
Urmand sfaturile dvs, pentru donatie - aceasta nu este atacabila de catre mostenitorii de drept? ( se poate face la momentul incheierii donatiei si un act conform caruia, copilul bunicilor (mama noastra) renunta la orice drept succesoral la bunurile buncilor? In asa fel incat dupa incheierea donatie, in cazul unui deces, aceste donatii sa nu fie atacabile?
o alta intrebare legata de donatii - sunt irevocabile, sau proprietarul, ce a donat un imobil, se mai poate razgandi dupa un timp?
Ce costuri implica o donatie?

Pentru drumul de servitute, vecinul este de acord sa faca un nou cadastru in care sa specifice bucata respectiva (o parte din terenul sau) ca este drum de servitute, desi ramane proprietatea sa, in acte va figura ca si drum de access/servitute pentru terenul din spate.

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Cine ma poate ajuta bettyna bettyna Salutare! Am o problema in ceea ce priveste actele necesare pentru intabulare: bunicul meu a cumparat un teren cu chitanta de mana (cum se facea pe vremuri). ... (vezi toată discuția)
Eliberare autorizatie de constructie fara cale de acces catre un drum public MariusAnA MariusAnA Buna ziua ! Am o problema care am aflat-o de curand, legata de calea de acces catre o proprietate pe care se afla in prezent si o casa in constructie. In ... (vezi toată discuția)
Este obligatia vanzatorului ? mariusrous mariusrous Buna ziua , am facut de curand un precontract la notariat pt o parcela de 600m/2 , acum cand mai aveam putin si semnam actele de vanzare-cumparare notarita ... (vezi toată discuția)