avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... rezolutiune sau reziliere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

rezolutiune sau reziliere

Buna ziua, tuturor!

Ma confrunt cu o situatie: inscrierea intr-un antecontract de vanzare cumparare a unui bun imobil a unor clauze contractuale. Cunoscand ca rezolutiunea se aplica unui antecontract de vanzare cumparare si nu rezilierea este valabila clauza potrivit carei in cazul neexecutarii obligatiilor de cate cumparatorul - promitent (de a plati pretul integral si de a semnat CVC in forma autentica), antecontractul se desfiinteaza in baza pactului comisoriu de gradul IV cu precizarea ca se pierde avansul achitat de catre cumparator?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 21:01, 29 Septembrie 2008
Nu am inteles exact ce doriti din exprimarea dv., dar acea clauza e perfect valabila, nu vad legatura cu rezilierea msau rezolutiunea...
Mai exact, nu prea inteleg unde bateti, parca mi-ar scapa ceva ce ar trebui sa ghicesc...
Da, pe jumatate... pretul integral se plateste doar in baza unui contract de vanzare-cumparare si nu in baza unei promisiuni intrucat promisiunea are ca obiect doar incheierea pe viitor a unei vanzari valabile si nu plata vreunui pret ... platesti ptr. obiectul contractului nu ptr. promisiuni, decat daca acele promisiuni au si ele valoare pecuniara precum e avansul care poate fi considerat o despagubire ptr. neexecutare, dar in nici un caz, dupa parerea mea, neplata pretului integral nu poate fi motiv de rezolutiune in cazul promisiunii de vanzare, cel mult neplata avansului specificat expres in antecontract poate constitui motiv de rezolutiune, intrucat daca nici acel avans nu a fost platit este clara lipsa dorintei de a se obliga sa cumpere.
Obiectul acestui antecontract e promisiunea, pentru ea se plateste un pret sau nu. E ok, si pentru promisiuni platesti.
In cazul in care promisiunea nu se respecta (anume plata pretului imobilului si semnarea contractului in forma autentica), intra in scena clauza de penalizari.
Neplata pretului imobilului e parte de promisiune si neindeplinirea obligatiei poate duce la rezolutiunea promisiunii, de ce nu?
De aia ziceam ca e exprimarea cam aiurea, ca nu se intelege... cred ca s-a achitat avansul la data incheierii antecontractului, dar nu si pretul imobilului la data la care e precizat in contract...
Neindeplinirea altei obligatii a promitentului-cump duce la rezolutiunea promisiunii, anume nesemnarea vanzarii si neachitarea pretului imobilului... rezolutiune ci daune-interese specificate in caluza penala.
Ceva de gen am inteles eu, poate tju ai inteles altceva si poate, mai ales, vine userul si ne la mureste exact ce a vrut sa spuna...
Scuze pentru exprimare defectuasa!
Urmeaza a se semna antecontractul. Pe mine ma interesa daca clauza cu privire la pierderea avansului este valabila, avand in vedere ca daca intervine rezolutiunea partile sunt repuse in situatia anterioara incheierii actului.
In concret, partile se obliga sa incheie pe viitor un cvc. In situatia in care vanzatorul este gata sa semneze cvc si sa predea bunul iar cumparatorul nu plateste integral pretul sau nu semneaza cvc in forma autentica, pot rezolutiona contractul si sa pastrez si avansul, intrucat cumparatorul nu isi executa obligatiile?
Ar fi fost mai simplu sa scriu reziliere, dar cum cvc este cu executare instantanee....
Multumesc pentru raspunsuri.
AVLIL a scris:

Obiectul acestui antecontract e promisiunea, pentru ea se plateste un pret sau nu. E ok, si pentru promisiuni platesti.

Asta am spus si eu, dar m-am referit ca nu poti confunda pretul promisiunii cu pretul imobilului care face parte din alt contract care inca nici nu e incheiat... ("ma oblig sa cumpar x lucru la pretul y daca-mi dai azi z lei" vs. "cumpar cu y lei lucrul x" .... suma/pretul z apare doar la promisiune si difera total de suma care ar fi in cazul vanzarii, putand fi chiar modica de 0.1 leu dar pretul y al obiectului vanzarii daca ar fi modic ar fi donatie)

Later edit: Pana am scris mazgaleala asta au aparut precizari de la Tyler... da pierderea avansului este valabila, chiar si dupa cum am mentionat mai sus ca poate fi considerat un pret al promisiunii bilaterale de v-c... dar la tine tine de neexecutarea promisiunii de a incheia valabil actul (deci de neexecutarea contractului de promisiune, care e si el un contract ca oricare altul la urma urmei oricate distingeri s-ar face in doctrina) si de pastrarea avurnei/avansului din cauza clauzei penale care iti permite... eu ma legasem doar de obligatia "de a plati pretul integral", daca nu se prezinta la efectuarea valida a contractului e total altceva.
Ultima modificare: Luni, 29 Septembrie 2008
Attila-Arpad Dombi, Avocat

Alte discuții în legătură

Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala de vanzare cumparare namian namian Buna seara, Daca am semnat o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare pentru un imobil, in 20 ianuarie 2020, ca promitent cumparator, termenul de incheiere ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)