avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum pot beneficia de indemnizatie de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum pot beneficia de indemnizatie de somaj?

Am si eu o intrebare sunt angajat la o firma de paza de un an de zile si pana acum eram 3 angajati in acel loc acum patronul a hotarat sa ramana doar 2 din motivul ca nu mai avea cu ce sa plateasca 3 angajati si mi sa cerut de catre acesta sa imi dau demisia,acesta mi-a cerut asta acum 1 saptamana insa nu am vrut sa imi dau demisia nici acum si nici nu doresc deoarece as vrea sa ma de-a in somaj,acesta pierde ceva daca ma da in somaj si cum pot face sa pic de un comun acord cu acesta sa fiu dat in somaj?va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:25, 14 Noiembrie 2011
El nu pierde nimic. Pentru neplata contributiilor catre bugete va fi executat silit cand ii va sosi sorocul (daca lege se aplica pentru toti la fel).
Pentru a beneficia de somaj nu trebuie sa demisionati sau sa solicitati incetarea contractului cu acordul partilor. Sa va concedieze prin restructurarea postului (asta a zis ca este motivul) cu art. 65 alin.1 - concediere individuala care va ofera dreptul la protectie sociala/somaj.
1. Nu semnati nici o cerere de incetare a contractului individual de munca si nici nu demisionati pentru ca nu veti putea sa beneficiati de indemnizatie de somaj.

2. Daca angajatorul nu mai poate sa plateasca un om inseamna ca ii desfiinteaza postul asa ca sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

3. Angajatorul nu pierde nimic doar ca este obligar sa va acorde preavizul de 20 de zile lucratoare (in care perioada veti lucra normal si veti fi platit) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. Daca nu se intampla asa faceti imediat sesizare la ITM.
si daca el nu doreste asta ar putea sa imi creeze vreo problema de ex sa ma de-a afara printr-un alt articol cu toate ca motive nu exista?
si daca el nu doreste asta ar putea sa imi creeze vreo problema de ex sa ma de-a afara printr-un alt articol cu toate ca motive nu exista?

Daca nu exista un motiv intemeiat si totusi va desface contractul de munca aveti posibilitatea sa contestati decizia in instanta. Fiind litigiu de munca sunteti scutit de plata taxei de timbru.
Retineti si posibilitatea de a sesiza ITM asa cum v-a sugerat dl. Tudor Valeriu.

am inteles,
va multumesc mult!

Alte discuții în legătură

Conflict munca dany.ctyn dany.ctyn patronii mei desfinteaza societatea si ne cere sa facem o cerere de demisie pe motiv ca unul dintre ei infiinteaza in cateva zile o noua societate si ne va ... (vezi toată discuția)
Ce sa fac pentru a beneficia de somaj? stan lucian stan lucian din motive economice firma isi muta punctul de lucru de la CALARASI la BUCURESTI ,patronul anuntindu-ma de preaviz,in acelasi timp spunindu-mi ca nu poate sa ... (vezi toată discuția)
Cum intru in somaj dupa concediu cerestere copil? roxibela roxibela mai am 8 zile pana la incetarea ccc si sefa mi-a spus ca nu mai are nevoie de mine la firma,cum pot intra in somaj?Am dreptul?Daca da ce trebuie sa fac sa pot ... (vezi toată discuția)