avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ce sa fac pentru a beneficia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ce sa fac pentru a beneficia de somaj?

din motive economice firma isi muta punctul de lucru de la CALARASI la BUCURESTI ,patronul anuntindu-ma de preaviz,in acelasi timp spunindu-mi ca nu poate sa ma dea in somaj deoarece la BUCURESTI nu mai poate angaja pe acelasi post.Ce pot face pentru a beneficia de somaj ?
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 20:20, 31 Ianuarie 2010
Pentru a beneficia de indemnizatie somaj trebuie sa vi se desfaca contractul de munca pentru motive care nu tin de persoana dvs.,angajatorul trebuie sa gaseasca acea formula de reorganizare si sa vi se desfiinteze locul de munca.

Pe ce motiv este acordat preavizul ,cu ce art vi se desface CIM?
1. Patronul nu cunoaste legea sau se face ca nu o cunoaste.
2. Puteti fi concediat individual (art.65 din Codul muncii) prin desfiintarea postului.
3. Daca se desfiinteaza punctul de lucru unde ati lucrat dvs. se desfiinteaza si locul de munca inscris in contractul individual de munca. Locul de munca de la Bucuresti este altul, nu este cel desfiintat de la Calarasi.
4. Ce spune patronul este ceva adevarat dar numai pentru concedierile colective (art.68-72 din Codul muncii).
5. Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj trebuie sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii. Sa nu semnati nici o demisie (art.79 din Codul muncii) sau o cerere de incetare a raporturilor de munca cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) pentru ca nu veti beneficia de indemnizatie de somaj.
Eu zic ca poate. Din motive economice acel punct de lucru se desfiinteaza sau se muta in alta localitate. Modificarea locului muncii nu se poate face decat cu acordul ambelor parti. Salariatii nu sunt obligati sa urmeze angajatorul si in acest caz vor fi concediati pentru motive neimputabile lor si vor beneficia de somaj daca intrunesc conditiile legale. La noul punct de lucru din Bucuresti poate sa angajeze daca are locuri vacante.
Asteptati decizia si daca incetarea nu se face cu art.65 o contestati in instanta la tribunalul de pe raza in care aveti domiciliul d.voastra.
Ultima modificare: Duminică, 31 Ianuarie 2010
ContSters42179, utilizator
In situatia de fata persoana in cauza nu trebuie sa demisioneze.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pt somaj ada73 ada73 Buna ziua, vreau sa ma lamureasca si pe mine cineva: 1: ca sa iau somaj ce art si litera trebuie sa-i cer patronului si daca are cineva un model de cerere 2: ... (vezi toată discuția)
Lamurire kido93 kido93 Salutre. Patronul firmei la care lucrez m-a pus sa-mi depun preaviz de 20 de zile pentru ca inchide firma.Pot intra in somaj? (vezi toată discuția)
Concediere fortata madarasz erika madarasz erika Din cauza restrangerii activitatii la un punct de lucru al societatii, vor ca angajatii sa ceara desfacerea contractului de munca cu acordul partilor, si vom ... (vezi toată discuția)