BUNA , SUNT PERSOANA CU HANDICAP ACCENTUAT PERMANENT AUDITIV SI AM PERMIS DE CONDUCERE CATEGORIA "B" SI IN LUNA IULIE DATA DE 24 ANUL 2008 AM PRIMIT O MASINA FIAT BRAVO SI AM PLATIT TAXA DE MEDIU O SUMA DESTUL DE MARE . INTREBAREA MEA ESTE DACA PERSOANELE CU HANDICAP ACCENTUAT POT BENEFICIA DE ACEASTA SCUTIRE ? CUM POT SA RECUPEREZ INAPOI ACESTI BANI DE LA FINANTE DE LA MARGHITA ? VA MULTUMESC ANTICIPAT , SIMONA STEFAN
Parerea mea este ca nu va incadrati in categoria de persoane cu handicap scutite de plata taxei de poluare din urmatoarele motive:
- la art. 3, alin. (2), lit. b) din OUG nr. 50/2008 privind taxa de poluarese precizeaza ca nu intra sub incidenta acestei taxe "autoturismele echipate si destinate conducerii de catre persoanele cu handicap fizic grav si accentuat, asa cum aceste persoane sunt definite în Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile ulterioare, si care poseda permis de conducere";
- de asemenea, la art. 26, lit. c) din Legea nr. 448/2006 se prevede ca "persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiază de scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi mototriciclurilor, adaptate handicapului".
Ori, dumneavoastra avand handicap auditiv, din cunostintele mele nu stiu sa existe vreo adaptare speciala a autovehiculului pentru acest tip de handicap.
In cazul in care exista si autovehiculul d-voastra a fost adaptat corespunzator, singura solutie pentru recuperarea taxei este in primul rand sa depuneti o cerere de restituire a acesteia la organul fiscal unde ati platit-o.Mai mult ca sigur cererea va fi refuzata dar oricum va constitui plangere prealabila pentru pasul urmator, conform Legii 554/2004(contencios administrativ).
Pasul urmator este sa deschideti o actiune in contencios administrativ la instanta competenta, in cazul d-voastra Tribunalul Bihor, Sectia Contencios Administrativ, prin care sa solicitati restituirea taxei.
Daca ajungeti la acest punct, parerea mea este ca va trebui sa apelati la consultanta de specialitate, respectiv avocat.
In speranta ca v-am fost de ajutor, toate cele bune.
VA MULTUMESC MULT PENTRU RASPUNS SI NU AM SA MA LAS , AM SA FAC TOATE DEMERSURILE , PENTRU A RECUPERA ACEASTATAXA DE MEDIU INAPOI . SIMONA STEFAN .