avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... taxa inmatriculare
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

taxa inmatriculare

am citit prin articolele dumneavoastra si prin alte surse ca se poate recupera taxa de inmatriculare platita conform og 50/2008 prima varianta.eu am inmatriculat autoturismul in martie 2008(auto nou),pot face cerere la dgfp judeteana pentru recuperarea taxei iar in cazul refuzului sa apelez la instanta prin invocarea deciziei iccj din 14 octombrie 2011?de unde pot afla conform daca eu am platit aceasta taxa conform og50/2008 si daca nu care sunt pasii de urmat pentru recuperarea banilor ,daca se poate?
Cel mai recent răspuns: Cabinet avocat Larisa Dudciuc , Avocat 08:55, 27 Noiembrie 2011
La inceputul lunii aprilie a acestui an, Curtea de Justitie a UE a decis ca taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei.
Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a precizat ca hotararea Curtii Europene de Justitie se refera la discriminarea indirecta pe care a creat-o prima varianta a OUG nr. 50/2008, in conditiile in care masinile inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 nu plateau taxa de poluare, ci numai masinile aduse din strainatate.
Asadar, cei care au platit taxa de prima inmatriculare, conform primei variante a OUG nr. 50/2008, au dreptul sa isi primeasca banii inapoi
Potrivit Procurorului General al Romaniei, inainte de a putea merge in instanta, reclamantii ar fi trebuit sa conteste actul administrativ fiscal prin care se impunea plata taxei auto. Ori, potrivit prevederilor din Codul de procedura fiscala, contestatia se poate depune in 30 zile de la comunicarea deciziei Fiscului.
Astfel, primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa solicitati la Directia Generala de Finante Publice Judetene restituirea taxei de poluare pe care ati achitat-o, motivand ca taxa este contrara dreptului comunitar.
Cererea se face conform regulei generale din art 117 Codul de procedura fiscala care reglementeaza posibilitatea restituirii taxelor si impozitelor, deoarece autoritatile romane, cel putin pana in prezent, nu au emis vreo norma care sa prevada procedurile administrative de solutionare a acestei situatii speciale”.
Documentele care trebuie anexate cererii de restituire sunt
- cartea de identitate a vehiculului,
- certificatul de inmatriculare al acestuia,
- documentul doveditor al platii taxei.
Totusi, avand in vedere ca nu exista norme speciale pentru aceasta situatie, este posibil ca autoritatile sesizate cu astfel de cereri sa creeze practici neunitare sau sa ceara si alte acte decat cele descrise mai sus.
Directia Generala de Finante Publice trebuie sa raspunda in 45 de zile la solicitarea de restituire a taxei.


Daca ati platit taxa in martie 2008,d-voastra nu intrati sub incidenta OUG50/2008!!!!!!
Faceti cerere catrea AFP, nu DGFP,prin care sa va restituie taxa!
Da, aveti sanse maxime de restituire,dar doar prin instanta, daca depuneti documentele la care face referire d-na,plus copie buletin.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare taxa poluare sebastian1970 sebastian1970 Buna ziua, Am cumparat o masina din Germania , la care am platit taxa de poluare. Va rog sa-mi spuneti daca pot sa-mi recuperez banii achitati pe aceasta ... (vezi toată discuția)
Taxa auto - recuperare csetezoli csetezoli buna. Am cuparat in 2010 oct. un Renault scenic cu an fabr. 1997. Am platit taxa de 2400 lei. Care sunt pasii pentru a-mi recupera banii, in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Taxa auto flavia_anamaria flavia_anamaria am citit intr-un ziar local despre scoaterea taxei de poluare...este adevarat ?si cum se poate inmatricula o masina adusa de dincolo fara taxa de poluare? (vezi toată discuția)