avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Un consilier poate inlocui un consilier juridic pe ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Un consilier poate inlocui un consilier juridic pe timpul concediului de odihna?

Un functionar -consilier asistent cu studii juridice, in compartiment resurse umane poate inlocui consilierul juridic in timpul concediului de odihna al acestuia ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:10, 30 Noiembrie 2011
Daca este licentiat in stinte juridice, da.
Dar, fiind functionar public, va trebui sa aibe decizie de numire pe acest post pe perioada respectiva.
carla_carla a scris:
Un functionar -consilier asistent cu studii juridice, in compartiment resurse umane poate inlocui consilierul juridic in timpul concediului de odihna al acestuia ?

Un consilier nu poate inlocui un consilier juridic si nici invers. Nu au nici macar atributii comune iar consilierului juridic legea ii confera un alt statut.
Ultima modificare: Luni, 28 Noiembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Gabriela Pintea a scris:

Un consilier nu poate inlocui un consilier juridic si nici invers. Nu au nici macar atributii comune iar consilierului juridic legea ii confera un alt statut.


Conform Legii 188/1999 privind Statutul functionarilor publici,
Art. 14. - (1) Sunt functionari publici de executie din clasa I persoanele numite in urmatoarele functii publice generale: consilier, consilier juridic, auditor, expert, inspector, precum si in functiile publice specifice asimilate acestora.
Art. 15. - Functiile publice de executie sunt structurate pe grade profesionale, dupa cum urmeaza:
a) superior, ca nivel maxim;
b) principal;
c) asistent;
d) debutant.

Conform Legii 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic:
Art. 3.
(1) Consilierul juridic numit in functie are statutul functionarului, potrivit functiei si categoriei acesteia.

Art. 8.
Poate fi consilier juridic acela care indeplineste urmatoarele conditii:
...
c) este licentiat al unei facultati de drept;

Art. 10.
Exercitarea profesiei de consilier juridic este incompatibila cu:
...
c) orice alta profesie autorizata sau salarizata in tara sau in strainatate;

Eu nu spuneam sa exercite un cumul de functii, ci o decizie de numire pe acest nou post, avand studii juridice, cu renuntarea pe perioada respectiva la veche functie.
Unde vedeti impedimentul, legal vorbind?

cand spuneti "nou post"...va referiti la postul craciunului? :whistle:
tare-as vrea sa patrund si io in tainele functiei publice...si sa invat normele de aplicare a legii nr.188/1999, unde mai mult ca sigur scrie cum poate un functionar public, sa renunte pentru o perioada, la functia publica in care a fost numit , ca sa poata imbraca o haina care...surpriza, nu-i a lui...
si-amu...sa deschidem breviarul la pagina 5, si sa cetim de la lege :duh:
art.91
(4) Mutarea temporară pe o altă funcţie publică se dispune motivat, în interesul autorităţii sau instituţiei publice, de către conducătorul autorităţii ori instituţiei publice, pe o funcţie publică vacantă echivalentă, de aceeaşi categorie, clasă şi, după caz, de acelaşi grad profesional, pentru care sunt îndeplinite condiţiile specifice prevăzute în fişa postului sau, după caz, cu repartizarea postului corespunzător funcţiei deţinute de funcţionarul public, pentru o perioadă de maximum 6 luni într-un an calendaristic.
boon...si explicati-mi si mie...prin ce metoda metodica, se poate realiza mutarea unui consilier, din compartimentul resurse umane, pe locul unui consilier juridic, din compartimentul juridic?
asa cum in biblie se spune " fericiti cei saraci cu duhul"...dar nu se refera la aia projti....tot asa, se spune si in legea nr.541/2003, ca poate ocupa o functie de consilier juridic, persoana care este licentiata in drept, ca o conditie imperativa pentru a aspira la asemenea inaltatoare functii. :)
Da..., abia acum am reusit sa citesc mesajele. Situatia este urmatoarea: compartimentul se numeste Compartiment Juridic si Resurse Umane.In acest compartiment, sarcinile sunt impartiteastfel: juridic -resurse umane. Normal pe parte juridica este consilierul juridic, dar pe resurse umane functionar public, licentiat in Drept, cu functie publica de consilier asistent. Intrebarea era daca pe timpul concediului de odihna al consilierului juridic sarcinile pot fi preluate de catre celalalt consilier, care este tot absolvent licentiat in studii juridice. Multumesc.

Alte discuții în legătură

Functionar public versus consilier juridic Cristina Codreanu Cristina Codreanu La multi ani ! Sunt functionar public-consilier la institutia Arhitectului Sef din cadrul Primariei Municipiului Timisoara din ianuarie 2007 si am dat ... (vezi toată discuția)
Promovare in clasa functionar public cristina12ung cristina12ung sint referent superior ( asistenta medicala) la Directia de Sanatate Publica in cadrul Serviciului Programe de Sanatate si absolventa de studii superioare cu ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa devin din angajat contractual, functionar public? GheorgheIleana GheorgheIleana Sunt angajat contractual- psiholog la Directia pentru Protectia Copilului si as vrea sa devin functionar public...in speranta unui transfer la alta directie ... (vezi toată discuția)