avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de somaj dupa concediu pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de somaj dupa concediu pentru cresterea copilului

Buna ziua
Si noi avem nevoie de un sfat: sotia a lucrat in invatamant timp de 10 ani. in Noiembrie 2009 a nascut. Asa cum se intampla in invatamant, contractul de munca este incheiat pe perioada determinata, deschizandu-se la 1 septembrie si inchizandu-se la 31 august o anomalie daca ne gandim ca se inchide azi si se deschide maine. A beneficiat de concediul de maternitate timp de 2 ani, urmand sa se prezinte la locul de munca incepand cu data de 1 decembrie.
Din pacate i s-a comunicat ca acest lucru nu se poate intamplasi singura sansa de a avea un venit este acela de a se inscrie la somaj.
La aceasta institutie ni s-a spus ca nu are dreptul la indemnizatia de somaj deaorece, nu are venituri cu contributii pe ultimele 12 luni, 12 luni care de fapt, erau cele de concediu de maternitate.
Cum se poate proceda in acest caz?
Multumim
Cel mai recent răspuns: Vicaatuna , utilizator 21:06, 2 Decembrie 2011
1. Concediu de maternitate = 126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal.

2. Sotia dvs. a fost in concediu crestere copil (CCC) pana la 2 ani.

3. - In momentul in care i-a incetat contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata (la 31 august 2010) trebuia sa se duca la Agentia de Somaj sa se inregistreze pentru a putea apoi beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru a putea beneficia de indemnizatie de somaj trebuia sa se inregistreze in cel mult 12 luni de la data incetarii CIM.

4.- OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:
Art. 22
(1) Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1), art. 6, art. 9 alin. (5) si (6) si art. 10 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
...
- OUG 111/2010 se aplica pentru nasterile incepand cu 01.01.2011 si de aceea Agentia de Somaj va spune ca sotia dvs. a intrat in CCC in baza OUG 1489/2005 care nu avea aceasta prevedere.
- Mai incercati, totusi, la Agentia de Somaj, cu acest text de lege, poate va incadrati in el.
Aveti dreptul la indemnizatia de somaj!

Eu sunt in aceeasi situatie, dar la mine se leaga de alte probleme.



















~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordarea indemnizatiei de crestere copil catalin818 catalin818 Concediul prenatal este stagiu de cotizare pentru crestere copil. Sotia mea a lucrat ca profesor pentru prima data in intervalul 1 septembrie 2010- 31 august ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil realvasy realvasy Buna ziua! Sotia mea (profesoara suplinitoare) a nascut pe 16 august 2014. Contractul ei de munca se incheie pe 31 august (01.09.2013 - 31.08.2014). La ... (vezi toată discuția)
Concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului dionissie dionissie Buna ziua! Cum se aplica prevederii OUG 111/2010 si metodologiei de aplicare, cu completarile si modificarile ulterioare, in cazul unui parinte care ... (vezi toată discuția)