avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti ce drepturi si obligatii am in situatia in care am fost implicata intr-un accident rutier cu victime, aflandu-ma in timpul programului si conducand masina societatii.
Ce drepturi si obligatii are compania la care lucrez, tinand cont ca nu s-a implicat in acest incident presandu-ma sa declar ca nu eram in timpul programului.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Octavia Turbatu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:25, 7 Decembrie 2011
dvs ati fost implicat intr-un eveniment in timpul indeplinirii atributiilor de serviciu.
Ati suferit si vatamari care necesita incapacitate de munca mai mult de 3 zile calendaristice?
Daca da, evenimentul se incadreaza in categoria accidentelor de munca.
Daca nu, este doar accident usor.
In ambele cazuri, obligatia angajatorului (legala) este de a comunica evenimentul la ITM si de a incepe cercetarea acestuia (separat de cercetarea organelor de Politie), cu declaratii, martori, poze de la fata locului, etc urmand ca dosarul de accident sa fie depus la ITM pentru a-l viza.
Sincer, nu stiu cum s-a gandit ca intr-un astfel de eveniment, sa eludeze legea.
Sfatul meu este sa declarati exact cum s-a intamplat.
Este o practica a angajatorilor sa oblige lucratorii sa declare ca s-au accidentata acasa sau in timpul lor liber.
Uita ca, este un acc. rutier si primii care vin si cerceteaza la fata locului sunt politistii de la rutiera, eventual criminalisti.
In acest caz, daca sunteti cu masina firmei, trebuie sa spuneti de unde veneati, unde mergeati etc., chiar si in timpul liber. Ei anunta si ITM, la fel fac si cadrele sanitare de la spital.
Nu puteti sa mintiti, va paste dosar penal, ca si pe angajator.
Reveniti cu amanunte ca sa putem sa va ajutam mai mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca gicuro12 gicuro12 as vrea sa stiu daca a trecut mai mult de sase luni de la producerea unui accident el mai poate fi declarat ca accident de munca ? (vezi toată discuția)
Accident de traseu Ionut.ion Ionut.ion Buna seara. As avea si eu nevoie de o lămurire într-o problemă. Spre exemplu, angajatul X se deplasează cu transportul în comun ( RATB din București) ... (vezi toată discuția)
Accident de traseu buna ziua, un coleg a fost implicat intr-un ... Ambra Denisa Ambra Denisa Accident de traseu Buna ziua, Un coleg a fost implicat intr-un accident rutier, minor, in drum spre serviciu. Daca angajatul nu a fost ranit, nu a patit ... (vezi toată discuția)