avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1140 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare-cumparare uzufruct - intabulare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare-cumparare uzufruct - intabulare

Buna ziua.
In conditiile unui act de vanzare-cumparare cu uzufruct viager pentru o locuinta, pe cine va fi intabulata locuinta si cine va plati impozitele?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: vdingo11 , utilizator 10:11, 13 Decembrie 2011
locuinta va fi intabulata pe cumparator si impozitele tot el le va plati
mary-anna a scris:

locuinta va fi intabulata pe cumparator si impozitele tot el le va plati

Multumesc furmos pentru raspuns si promptitudine.
In cazul unui act de vanzare-cumparare cu uzufruct viager, in care nudul proprietar este unul din cei doi mostenitori, am inteles ca celalat la dezbaterea mostenirii ar putea contesta actul.
Care ar fi cea mai buna solutie ca un astfel de act sa nu poata fi contestat (sa semneze al doilea ca este de acord? (am inteles ca ar fi o solutie) Mai sunt si alte solutii)
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
vdingo11, utilizator
Este bine ca la finalul actului celalalt fiu (viitor mostenitor) sa semneze si el si sa existe o mentiune ca in calitate de fiu al transmitatorului consimt la aceasta instrainare. Sigur veti primi un sfat corect in acest sens si din partea notarului.
mary-anna a scris:

Este bine ca la finalul actului celalalt fiu (viitor mostenitor) sa semneze si el si sa existe o mentiune ca in calitate de fiu al transmitatorului consimt la aceasta instrainare. Sigur veti primi un sfat corect in acest sens si din partea notarului.

Va multumesc din nou.
Deoarece nu am cunostinte in domeniu, incerc sa gasesc cea mai buna solutie pentru a fi sigur ca ceea ce doresc eu sa fac nu poate fi contestat ulterior.
In aceste conditii va mai deranjez cu urmatoarele nelamuriri:
1. daca celalalt fiu (al doilea mostenitor) semneaza la incheierea contractului de vanzare-cumparare ca este de acord, ar mai exista vreun temei legal prin care la dezbaterea mostenirii sa spuna ca nu mai este de acord si ca isi retrage semnatura
2. am inteles ca pentru donatii taxele notariale sunt mai mici decat la vanzare cumparare.
Exista si donatie cu uzufruct? Daca da, si al doilea fiu semneaaza ca este de acord cu donatia, donatia cu uzufruct nu ar fi un avantaj pentru noi, in sensul ca nu as plati atatia bani.
Sau ar exista o alta forma te transmitere a proprietatii care sa fie mai putin costisitoare?

Multumesc anticipat.

Nu va recomand varianta incheierii unui contract de donatie deoarece se considera a fi un avans la mostenire si prin urmare, daca nu mai poate fi intregita rezerva celuilalt mostenitor acest contract poate fi atacat destul de usor. V-am mai spus, mergeti pe vanzare-cumparare simpla fara nici o alta clauza (uzufruct, abitatie, etc) deoarece in acest mod poate fi considerata o donatie simulata . Nu va mai ganditi la costuri daca vreti sa faceti ceva sigur si bun.
Faptul ca celalalt frate va semna contractul nu inseamna ca el renunta la mostenirea de pe urma parintilor.

O zi buna

Alte discuții în legătură

Mostenire casa parinteasca lalex lalex Buna seara! Mama mea, fiind proprietara unei case doreste sa imi transfere dreptul de proprietate mie(fiul ei) tinand cont ca mai are o fiica,cu care am cazut ... (vezi toată discuția)
Testament/contract vanzare cumparare/donatie? claudia_petre claudia_petre Buna ziua. Ingrijesc o femeie in varsta care doreste sa imi lase locuinta. Mentionez ca are nepoti din partea surorii. Va rog sa imi spuneti ce act trebuie ... (vezi toată discuția)
Donatia angeladiana angeladiana Buna ziua.poveste incepe asa..acum 6 ani parintii sotului meu i-au dat lui apartamentul in care locuim sub forma de donatie(sotul meu are 3 frati).intrbarea ... (vezi toată discuția)