avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament/contract vanzare cumparare/donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament/contract vanzare cumparare/donatie?

Buna ziua.

Ingrijesc o femeie in varsta care doreste sa imi lase locuinta. Mentionez ca are nepoti din partea surorii. Va rog sa imi spuneti ce act trebuie incheiat la notar ca nimeni sa nu poata ataca acest act?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mars_on_line , utilizator 15:38, 21 Septembrie 2009
Contractul de vanzare-cumparare este cel mai sigur, insa taxele sunt mai mari - donatia se poate reduce sau revoca, iar testamentul poate fi atacat (chiar si cel autentic)...mai exista posibilitatea incheierii unui contract de intretinere (renta viagera) - consultati si un notar!
buna ziua!
doamna de care ingrijiti are sot, descendenti?
puteti incheia cu aceasta un contract de intretinere sau de renta viagera, prin care dansa sa isi rezerve un drept de habitatie asupra imobilului.
indiferent ce act incheiati mergeti cu dansa la iml sa scoateti un certificat medico legal.
Va recomand sa mergeti la notar si sa faceti contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager! Orice alt act poate fi foarte usor desfiintat!
In ceea ce priveste certificatul de la IML nu este necesar decat daca notarul va cere acest act! Notarul este cel care raspunde pentru autentificarea tranzactiei! Iar daca actul va fi atacat de rude motivand ca doamna respectiva nu a avut discernamant , ei trebuie sa demonstreze cu documente si expertize medicale acest lucru!
B-)
buna ziua!
cat priveste taxele acestea sunt aceleasi indiferent daca faceti vanzare, donatie, contract de intretinere, renta viagera. onorariul notarului se calculeaza la fel, tariful ANCPI este idem, impozitul prevazut de Codul fiscal.
testamentul nu va ajuta pre mult in acest caz intrucat poate fi revocat oricand de catre testator, cel mai sigur este un act translativ de proprietate.
daca doamna isi rezerva un dr de habitatie de exemplu, taxele sa mai diminueaza cu 20%.
Doamna nu are sot, nici frati in viata. Doar nepoti dupa frati. Ne-a spus ca o sa isi scoata un act care atesta ca are discernamant in momentul in care incheiem actelel la notar. Dansa spunea de testament.Noi i-am propus sa facem un contract de vanzare cumparare cu clauze. Din aceasta cauza vreau sa stiu care act nu poate fi contestat de rude. Multumesc.

Alte discuții în legătură

Testament sau contract de vanzare cumparare?? Florenta Matis Florenta Matis Buna seara! As dori ca prin bunavointa dvs. sa ma lamuriti intr-o problema: Daca in cazul unei persone varsnice de 76 ani, aceasta poate dispune prin ... (vezi toată discuția)
Drepturile asupra unui testament in care sunt implicati si alti membrii ai familiei ContSters215993 ContSters215993 Problema mea este urmatoarea: am grija de o batranica a carui sot a murit in urma cu 15 ani. Aceasta doreste ca dupa moartea dumneaei apartamentul sa-mi revina ... (vezi toată discuția)
Mostenire CosminTudosie CosminTudosie Familie pensionari 88 de ani cu 4 copii in ce conditii putem lasa mostenire unuia dintre copii sau unui nepot proprietatea personala pentru ingrijire excluzand ... (vezi toată discuția)