avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... formare profesionala in week-end
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

formare profesionala in week-end

Pantru cursurile de formare profesionala desfasurate in perioada week-end-ului, salariatii pot beneficia de zile libere ? care este cadrul legal pentru aceatsa ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Hellenne , utilizator 14:48, 13 Octombrie 2008
Nici Codul muncii, nici CCMUNN nu prevad o asemenea situatie cand cursurile de formare profesionala se desfasoara in week-end.
Daca aceste cursuri sunt initiate de angajator atunci ar trebui ca acele zile de week-end in care au loc cursurile sa fie considerate zile lucrate si sa beneficiati de zile libere.
Legal ar fi fost sa incheie un act aditional la CIM, conform art.193(2) din Codul muncii.
Va pot da un extras din Codul muncii, referitor la aspectele prezentate de dvs.:

″Art. 193 - (1) Participarea la formare profesională poate avea loc la iniţiativa angajatorului sau la iniţiativa salariatului.
(2) Modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă.″ (O.U.G. nr. 65/2005)
Art. 194. - (1) În cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este
iniţiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.
(2) În cazul în care, în condiţiile prevăzute la alin. (1), participarea la cursurile sau stagiile de
formare profesională presupune scoaterea parţială din activitate, salariatul participant va beneficia de drepturi salariale astfel:
a) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioadă ce nu
depăşeşte 25% din durata zilnică a timpului normal de lucru, acesta va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de salariul integral corespunzător postului şi funcţiei deţinute, cu toate indemnizaţiile, sporurile şi adaosurile la acesta;
b) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioadă mai mare
de 25% din durata zilnică a timpului normal de lucru, acesta va beneficia de salariul de bază şi, după caz, de sporul de vechime.
(3) Dacă participarea la cursurile sau la stagiul de formare profesională presupune scoaterea
integrală din activitate, contractul individual de muncă al salariatului respectiv se suspendă, acesta beneficiind de o indemnizaţie plătită de angajator, prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz.
(4) Pe perioada suspendării contractului individual de muncă în condiţiile prevăzute la alin. (3),
salariatul beneficiază de vechime la acel loc de muncă, această perioadă fiind considerată stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat.


Multumesc pentru raspuns. Sunt salariati care au fost trimisi de angajator (institutie bugetara) la cursuri de formare profesionala - care de regula incep vinerea si se termina duminica la pranz - in diverse locatii din tara. Au plecat din institutie cu ordin de deplasare si pt. ziua de sambata si duminica solicita zile libere in compensare. Neavand o reglementare clara, scrisa... nu prea stiu ce sa fac.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de studii ionela2009 ionela2009 Poate cineva sa ma sfatuiasca ce legislatie se aplica in urmatoarea situatie? Datele problemei: 1. Sunt angajata cu contract pe termen nedeterminat la un ... (vezi toată discuția)
Concediu formare profesionala cu cim pe perioada determinata timcyke timcyke M-ar interesa daca pot sa solicit concediu de formare profesionala daca am cim pe perioada determinata, avand in vedere prevederea Codului muncii ca angajatul ... (vezi toată discuția)
Contract formare profesionala ramo80 ramo80 Buna ziua, Am si eu o intrebare. Am solicitat angajatorului sustinere financiara pentru a putea urma un program MBA. Mi-a aprobat cererea pentru 25% din suma ... (vezi toată discuția)