avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pareri si....avocati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pareri si....avocati

Redau mai jos inceputul unui contract de inchiriere facut la notar:

"Subsemnata PopaC. domiciliata............in calitate de propietara a imobilului ............inchiriez d-nului Ionescu B., avand calitatea de chirias, acest imobil pe perioada de 10 ani cu destinatia de croitorie.
Obligatiile partilor:
1. Chiriasul se obliga sa nu subinchirieze acest imobil altor persoane fizice sau juridica............."

In anul in care s-a incheiat contractul, chiriasul avea impreuna cu sotia o asociatie familiara. La cateva luni de la inchirierea imobilului cei doi si-au infiintat o societate comerciala SC Papiota SRL, avand ca obiect de activitate tot croitorie si care isi desfasoara activitate in cadrul imobilului mai sus mentionat.

*Un avocat mi-a spus ca pot cere rezilierea contractului pe motiv de incalcare a clauzei, adica chiriasul fiind acum persoana juridica reiese ca a subanchiriat imobilul....

* Un alt domn avocat mi-a spus ca nu a inalcat clauza cu subanchirierea deoarece tot chiriasul Ionescu B. patronul firmei infiintate, mai bine zis transformarea din AF in SC, si este un continuator.

Dvs. ce parei aveti???
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: 222dani , utilizator 19:38, 17 Octombrie 2008
Subscriu celei de -a doua pareri , conform careia chirias este tot Ionescu B.
NU rezulta subinchirierea si nici schimbarea destinatiei in vederea careia a fost incheiat acest contract.
Contractul de subinchiriere este tot un contract de inchiriere.Este vreun contract de inchiriere incheiat de Popescu si Papiota?Nu este , deci concluzia e una singura nu este incalcata clauza. Daca s-ar fi facut un cabinet stomatologic..situatia ar fi putut fi altfel , chiar si in lipsa unui contract expres de subinchiriere.
Cred ca ar ajuta sa ne spuneti ce anume urmariti ... sa-i dati afara ca nu va convine ceva? Vreti doar sa stiti cat e de legal? Urmariti altceva la care nu ma gandesc eu acum?
Ca e tare important scopul urmarit intr-un demers juridic, orice demers...
Din punct de vedere juridic, SC Papiota nu are nimic de-a face cu domnul Ionescu. Este o entitate cu personalitate juridică, cu patrimoniu propriu, în care domnul Ionescu are doar calitatea de asociat - eventual administrator.

Nu Ionescu desfăşoară în acest moment activităţi de croitorie în acel spaţiu, ci Papiota SRL.

Prin urmare, Ionescu a încălcat contractul de închiriere, transmiţînd, ca titular al dreptului de folosinţă, unei alte persoane, juridice, dreptul dobîndit prin contractul de închiriere.

SC Papiota nu este continuatoarea AF Ionescu.

Mă întreb cum a înregistrat acest atelier de producţie (sediu, punct de lucru, ce-o fi el) la ORC.

Abia dacă Ionescu ar fi fost acţionarul SC Firul de Aţă SA (SNC, societate în comandită etc), pe care ar fi transformat-o în SC Papiota SRL (prima fiind, tot ipotetic, chiriaş) se punea problema continuităţii dreptului de folosinţă, locatarul rămînînd acelaşi, chiar dacă şi-ar fi schimbat denumirea şi forma juridică.

ªi da, există un astfel de contract între Ionescu şi Papiota, chiar dacă nu este unul scris.


Liviu S.Bordaş

De-acord cu Liviu, nu conteaza implicarea aceleiasi persoane ci personalitatea juridica distincta.

Alte discuții în legătură

Probleme contract inchiriere carmen silva carmen silva Am mai deschis acum ceva timp un subiect referitor la faptul ca am un contract de inchiriere incheiat in 2002. Pe vremea aceea respectivul chirias era persoana ... (vezi toată discuția)
Doi avocati, doua pareri diferite si o problema carmen silva carmen silva Sunt intr-o mare problema. Vreau un raspuns cert si la obiect care sa ma ajute . Mama mea a inchiriat in 2005 o casa unei persoane fizice pe numele de Popescu ... (vezi toată discuția)
Raspunsuri si opinii amaliamai amaliamai Buna seara Am inchiriat acum ceva timp un imobil ptr. a-mi desfasura activitatea de coafura. Am mers cu propietarul si an facut la un notar un contract unde ... (vezi toată discuția)