avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA - Impozitul pe venit se inregistreaza la data ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA - Impozitul pe venit se inregistreaza la data emiterii facturii sau la incasare?

Impozitul pe venitul din emiterea unei facturi se inregistreaza in contabilitate la emiterea facturii (asa cum se face pentru TVA) sau la data incasarii banilor?
Vorbesc de PFA sistem real.
Cel mai recent răspuns: alexberi , utilizator 10:06, 21 Decembrie 2011
Impozitul il platiti conform veniturilor si cheltuielilor incasa/respectiv platite.
Nu inregistrati impozitul aferent fiecarei incasari ci la sfarsitul anului.
In Codul fiscal avem:

ART. 48 Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat pe baza contabilităţii în partidă simplă

(1) Venitul net din activităţi independente se determină ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă, cu excepţia prevederilor art. 49 şi 50.

(2) Venitul brut cuprinde:

a) sumele încasate şi echivalentul în lei al veniturilor în natură din desfăşurarea activităţii;
[...]


Deci, venitul se inregistreaza la data incasarii facturii.

Insa, ca reciprocitate, trebuie sa aveti grija la cheltuielile inregistrate pentru ca:

ART. 48 Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat pe baza contabilităţii în partidă simplă

[...]

(4) Condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt:

[...]

b) să fie cuprinse în cheltuielile exerciţiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite;


Astfel, daca nu ati incasat factura, n-o inregistrati ca venit, dar nici cheltuielile aferente pe care le-ati efectuat si platit nu trebuie inregistrate.
Ultima modificare: Marți, 20 Decembrie 2011
Iulian MANEA, Contabil
E totusi o situatie discutabila. Cand emit factura sunt impozitat la norma de venit, deci nu platesc impozit pe venituri, platesc la norma. De asemenea fiind impozitat la norma de venit nu trebuie sa tin RJIP (nu tin contabilitate in partida simpla), deci nu am unde inregistra vanzarea pe luna decembrie...

Daca desfiintez PFA-ul incepand cu 31 Decembrie ce se intampla cu factura emisa pe 30 Decembrie si incasata in Ianuarie? Practic eu sunt impozitat la norma de venit pe tot parcursul activitatii, nu apuc sa fiu obligat sa trec la sistemul real.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa sistem real: facturi in valuta ciuc143 ciuc143 Salut, poate s-a mai discutat dar in conditiile in care multi vor trece la SR e bine de reluat. Caz: PFA factureaza in afara UE (USA). Factura e in ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa cu norma venit varuma varuma Doresc sa-mi fac PFA in Brasov cu norma fixa de venit si am urmatoarele neclaritati: 1. Pe langa cei 16% impozit este obligatoriu sa platesc si ... (vezi toată discuția)
Completare registru incasari si plati SPANU CORINA SPANU CORINA Buna ziua , as avea o intrebare in legatura cu completarea registrului incasari si plati, si anume: cand il voi completa vor trebui sa reaiasa toate ... (vezi toată discuția)