avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Refuz plata CASCO
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Refuz plata CASCO

La sfîrşitul săptămânii care a precedat evenimentul, am fost plecat din Bucureşti, revenind în localitate în data de 09.05.2010. Acestă deplasare nu am facut-o cu autoturismul, acesta rămînînd staţionat, în această perioadă, în parcarea din faţa blocului. În dimineaţa zilei de 11.05.2010, în momentul în care am ajuns în parcare am observat că bara faţă fusese zgâriată şi numărul îndoit, cel mai probabil datorită unei coleziuni cu un alt autoturism. Avariile vizibile fiind doar cele menţionate mai sus. Din păcate, câteva probleme personale care nu puteau fi amânate m-au împiedicat să ajung la centrul de daune pentru a constata avariile.

În dimineaţa zilei de 13.05.2010, am observat lipsa freonului din instalaţia de aer condiţionat şi am plecat către un service Ford pentru a remedia această problemă. După umplerea instalaţiei de aer condiţionat, responsabilii de la service-ul Ford m-au chemat pentru a-mi arata şi alte avarii constatate de ei în momentul umplerii instalaţiei de aer condiţionat. Avaria constatată de către aceştia a fost curbarea şi deteriorarea radiatorul A/C. În acel moment, înţelegând ca este o problemă mai serioasă şi nu doar un număr îndoit şi o bară zgâriată, am venit la centrul de daune al asiguratorului, pentru a deschide un dosar de daună conform poliţei CASCO.

Acest dosar a fost respins pe motiv că nu sunt prezentate cauzele în care s-au petrecut avariile, cu toate că în pozele aflate la dosar se pot vedea foarte clar zgârieturile de pe bară, numărul îndoit cât şi avarierea radiatorului A/C, avarii care, în mod logic, nu se pot întâmpla decât în urma coliziunii cu un alt obiect.

Dosarul a fost refuzat invocanduse un articol din contract CASCO in care se specifica ca sunt excluse de la plata "Pagubele autovehicului, ale unor parti componente sau piese ale acestuia, produse de alte cauze decat cele prevazute la art. 1, cum sunt pagubele cauzate prin defecte de fabricatie (de ex.: fisuri, goluri de turnare, tratament termic necorespunzator, tensiuni interne, ajustaje, si tolerante necorespunzatore etc.)".

Ori, repet, avariile constatate nu puteau fi facute decat un urma unui impact cu un corp dur si in nici un caz in urma unor defecte de fabricatie.

Precizez si ca masina este reparata si nu pot sa o iau din service deoarece societatea de asigurare nu a dat acceptul de plata pentru reparatii.

1. Ce pasi trebuie sa urmez pentru a obliga asiguratorul sa plateasca?
2. Service-ul are drept de retinere asupra masinii?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Insurance Logistics Team , Consultant asigurari 13:01, 12 Ianuarie 2012
Puteti intocmi o expertiza pentru a dovedi faptul ca avaria a fost produsa in urma unui impact nu a unui defect tehnic. Nu trebuia sa detaliati imprejurarile evenimentului deoarece acesta este cu autor necunoscut.
Unitatea service va poate retine masina pana va achitati factura de reparatie care este pe numele dumneavoastra sau pana aceasta este acceptata la plata sau achitata de catre asigurator.
Multumesc pentru raspuns, dar as dori sa detaliati putin cum se poate intocmi acesta expertiza si cui ar trebui sa ma adresez?

Si mai am o intrebare: in cazul in care achit contravaloarea daunei personal, cum pot face sa recupez suma de la asigurator?
Daca achitati dauna personal va puteti recupera banii. Se va depune la dosarul de dauna factura si o copie a documentului de plata iar acestia au obligatia in acest caz sa faca plata direct catre dumneavoastra.
Expertiza va fi una extrajudiciara... si ei pot inocmi una care sa fie in contradictoriu. De regula au contracte cu astfel de experti tocmai pentru a preveni aceste cazuri.
Cel mai indicat ar fi studierea conditiilor de asigurare si intocmirea unei sesizari argumentate cu dovezi pe care sa o inaintati catre centrala lor si catre CSA. Daca nu se rezolva asa... nu va ramane decat efectuarea unei expertize extrajudiciare. Tinand cont ca este vorba de o polita de asigurare facultativa acestia pot invoca multe alte motive ... mai ales ca avand o defectiune la un ansamblu al partii motor ati continuat sa circulati cu masina.
Cu dovezile este o mica problema in sensul in care singurele dovezi palpabile sunt pozele facute de catre inspector la intocmirea dosarului. Am vorbit cu cei de la service sa pastreze piesele inlocuie, dar banuiesc ca atata timp cand in momentul unei contraexpertize piesele respective nu sunt montate pe masina, asiguratorul poate invoca faptul ca avaria asupra pieselor nu a fost facuta in momentul in care acestea erau montate pe masina, acesta putandu-se producand si ulterior. Am dreptate?

Inca o intrebare: in cazul unei polite casco trebuiesc specificate in mod OBLIGATORIU imprejurarile in care s-au produs avariile? Pentru ca zgarieturile de pe bara si numarul indoit. persoanl mi se par suficiente pentru a constata ca autobobilul a fost lovit cu un corp dur (indiferent de natura avriei, adica incident sau huliganism - polita mea casco acopera si hulaganism).

Va multumesc inca odata pentru timpul acordat.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Decembrie 2011
AndreiC78, utilizator
Am mentionat acest lucru... este vorba despre "autor necunoscut" , nu aveti cum sa detaliati imprejurarile producerii evenimentului pentru ca nu stiti cum s-a produs. Masina a fost gasita avariata si atata. Sa faca ei pe detectivii daca vor.
Era bine daca aveati poze la masina cand inca era avariata insa nici daca ati demontat piesele nu inseamna ca nu se poate intocmi o expertiza. Este ceva mai greu intradevar dar se poate. In cazul in care ajungeti in instanta oricum acestia sunt obligati sa puna la dispozitie toate documentele si plansele foto de la dosarul de dauna.

Alte discuții în legătură

Acte cerute de asiguratorul rca al vinovatului. e un abuz? kartush1977 kartush1977 Salut pe aceasta cale pe toti membrii foumului si pun cateva intrebari legate de un accident in care am fost lovit din spate. Mai exact treaba sta cam asa: am ... (vezi toată discuția)
Dosar casco Mihai.Catalin96 Mihai.Catalin96 Buna ziua. Am ajuns la capatul rabdarii, am stat cu masina 2 luni ca sa primesc un accept de intrare in reparatie si ce credeti, ei mi-au dat aprobare pentru ... (vezi toată discuția)
Reparatie pe asigurare casco alexandru3060 alexandru3060 Buna ziua, Am asigurare Full casco fara fransiza . Am avut un incident , am fost cu masina la constatarea daunelor din care au rezultat bara fata si grila ... (vezi toată discuția)