avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 140 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Acte cerute de asiguratorul RCA al vinovatului. E un ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Acte cerute de asiguratorul RCA al vinovatului. E un abuz?

Salut pe aceasta cale pe toti membrii foumului si pun cateva intrebari legate de un accident in care am fost lovit din spate. Mai exact treaba sta cam asa: am un opel vectra c care a fost lovit din spate de un opel corsa d pe linia de centura a Bucurestiului. Am facut intelegerea amiabila, am luat de la vinovat copii dupa talonul masinii vinovatului, buletin, asigurare, permis, am facut poze la masina acare m-a lovit stiind ca acesta probabil nu o sa vina cu mine la constatare ceea ce sa si intamplat. Problemele acum vin..masina a fost cumparata prin act de vanzare cumparare pe data de 30.08.2013 si accidentul s-a petrecut pe 01.09.2013...constatarea facundu-se pe data de 06.03.2013. Inspectorul care m i-a deschis dosarul mi-a spus ca trebuie sa aduc poze cu masina vinovatului sau acesta sa vina cu masina (lucru imposibil deoarece el si-a reparat-o a 2-a zi pe casco), un act din care sa rezulte ca masina e a mea, eu atasand la dosar copie dupa actul de vanzare cumparare, dar inspectorul imi spune ca acest act nu e valabil neinsotit de un act fiscal...fara aceste acte nu poate inainta dosaru catre plata....momentan fisa de inmatriculare se afla la fostul proprietar pentru vizare iar certificat fiscal de la fostul proprietar momentan nu am....au dreptul sa imi ceara alte acte inafara actului de vanzare cumparare?....au dreptul sa imi cera poze cu masina vinovatului?e un abuz? O a 2-a problema ar fi ca eu vreau sa imi fac masina in regie proprie ca sunt satul de bataia de joc din service-uri si de timpul mare de reparatie a acestora. Masina mea a suferit avarii: bara sparta, armatura indoita, stop stanga spate spart....la constatare mi-au pus doar bara la schimbat si stopul nementionand nimic de vopsirea barii care nu vine de la producator in culoarea masinii si de armatura desi aceasta daca te aplecai sub masina putea fi pozata usor. Mi-au spus ca sa ma duc la un service care sa imi emita un deviz pentru armatura aia...cum sa fac eu acest lucru cand eu vreau sa o fac in regie proprie?....nici un service nu imi emite deviz decat daca repar masina la ei...am facut poze la armatura masinii cu bara data jos si sa le dau inspectorului pentru a face un proces verbal de reconstatare?....iarasi o problema e pe ce baza fac ei calculatia sumei care trebuie sa mi-o dea?..doar piesele pe o factura proforma de la un magazin de piese auto sunt 2600 lei ei momentan oferindu-mi 1500 lei. Am inteles ca dau din suma totala fara tva?...e legal?..nu ar trebui sa dea toata suma?
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 22:50, 9 Septembrie 2013
Dosarul de dauna se deschide pe numele proprietarului autoturismului. Am inteles ca in cazul dvs. formalitatile de vanzare-cumparare nu sunt finalizate (in cartea de identitate a autovehiculului si in certificatul de inmatriculare nu figurati dvs. proprietarul autoturismului). In acest caz fie despagubirea va fi platita proprietarului de drept al autoturismului, fie dvs. pe baza unei procuri din partea proprietarului.
La constatarea avariilor se prezinta ambele autoturisme in stare avariata. in cazul in care autoturismul care v-a lovit este deja reparat (curioasa operativitate) trebuie sa prezentati fotografii ale celuilalt autoturism avariat. Aceste fotografii sunt necesare si legal solicitate intrucat pe baza Ordinului fostului CSA societatea de asigurare are dreptul de a face propriile investigatii privind producerea accidentului.
Daca inspectorul de daune nu a consemnat in procesul verbal de constatare a avariilor unele piese avariate, cu toate ca acestea erau vizibile la vizionarea autoturismului, sesizati in scris societatea de asigurare asupra acestui fapt. Daca refuza sa completeze procesul verbal de constatare a avariilor apelati la serviciile unui expert judiciar care sa intocmeasca un raport de expertiza-constatare a avariilor autoturismului. Atentie, acel expert trebuie sa procedeze la convocare societatii de asigurare la constatare printr-o scrisoare recomandata cu confirmare de primire. In caz contrar raportul expertului nu este opozabila in instanta.
Am inteles motivul pentru care nu doriti sa reparati autoturismul la un service, dar reparand-o in regie, proprie aveti de pierdut. Devizul de reparatii pe baza caruia se stabileste valoarea despagubirii va fi intocmit de catre inspectorul de daune luand in calcul preturi mai mici ale pieselor, materialelor si manoperei. Valoarea TVA-ului nu se plateste.
In ceea ce priveste autoturismul este un bun care o data incheiat actul de vanzare si platita suma mentionata in acest act cumparare este al celui care l-a cumparat. Fiscalizarea sa este cu totul alta treaba. Dar pentru simplificare am sa incerc sa iau de la cel din acte o procura...intrebare in procura ce trebuie sa fie inscris?....in ceea ce priveste despagubirea avariilor in regie proprie legea CSA parca spune: "In cazul in care pentru reparatiile vehiculului se solicita plata despagubirii inainte de efectuarea reparatiilor, cuantumul pagubei se stabileste luand in calcul preturile practicate de catre unitatile de specialitate sau prevazute in sistemele de specialitate pentru evaluarea daunelor auto, pentru manopera aferenta reparatiei/inlocuirii pieselor avariate, precum si pentru parti componente, piese inlocuitoare noi si materiale." Unde este mentionat tva-ul?..adica in ce articlol din legea CSA mentioneaza ca in cazul platii despagubirii inainte de repararea masinii se scade tva-ul din respectiva suma.
TVA-ul nu se plateste in cazul reparatiei autoturismului in regie proprie intrucat dvs. nu sunteti platitor de TVA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire deviz rca Roger25 Roger25 Buna ziua, Situatia este in felul urmator: am de reparat avariile spate ale masinii, pe asigurarea celui care m-a lovit (Euroins). Mi-am ales singur ... (vezi toată discuția)
Reparatie in regie proprie rouacasiope rouacasiope Buna ziua. Am deschis la euroins un dosar de daune, insa de 6 saptamani tot astept un raspuns... NU MAI AM RABDARE! Am nevoie de masina... Spuneti-mi, va rog, ... (vezi toată discuția)
Recuperare dauna ContSters340956 ContSters340956 Ieri am fost accidentat de un individ usor baut (mai mult), nu am rezolvat-o cu politia din mai multe motive ... Am cazut de acord sa facem amiabila, el ... (vezi toată discuția)