avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Microintreprindere nou infiintata
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Microintreprindere nou infiintata

Buna ziua,
pentru o societate nou infiintata in luna decembrie pentru a putea fi pastrata cu un impozit de 3% (ca microintreprindere) si in anul urmator trebuie sa aibe un angajat pana la finele anului acesta sau il poate angaja in cele 60 de zile conform legii?
Cel mai recent răspuns: afaceriiolden , utilizator 20:29, 25 Decembrie 2011
Sa angajeze cf. legi o persoana, adica pina la 31.01.2012
multumesc mult pentru raspuns.
Cred ca termenul este cel de 60 zile de la data infiintarii, adica undeva in februarie 2012.

Art. 112^1 Definiţia microîntreprinderii

În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

a) realizează venituri, altele decât cele prevăzute la art. 112^2 alin. (6);

b) are de la 1 până la 9 salariaţi inclusiv;

c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei al 100.000 euro;

d) capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale.

Norme metodologice



Art. 112^2 Opţiunea de a plăti impozit pe veniturile microîntreprinderii

(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este opţional.

(2) Microîntreprinderile plătitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu începând cu anul fiscal următor, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 112^1 şi dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit prevederilor prezentului titlu.

(3) Pentru anul 2011, persoanele juridice române pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu dacă îndeplinesc, la data de 31 decembrie 2010, condiţiile prevăzute la art. 112^1.

(4) O persoană juridică română care este nou-înfiinţată poate opta să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor, începând cu primul an fiscal, dacă condiţia prevăzută la art. 112^1 lit.d) este îndeplinită la data înregistrării la registrul comerţului şi condiţia prevăzută la art. 112^1 lit. b) este îndeplinită în termen de 60 de zile inclusiv de la data înregistrării.

(5) Microîntreprinderile nu mai aplică acest sistem de impunere începând cu anul fiscal următor anului în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile prevăzute la art. 112^1.

(6) Nu pot opta pentru sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice române care:

a) desfăşoară activităţi în domeniul bancar;

b) desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;

c) desfăşoară activităţi în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului;

d) au capitalul social deţinut de un acţionar sau asociat persoană juridică cu peste 250 de angajaţi.

(7) Microîntreprinderile pot opta pentru plata impozitului pe profit începând cu anul fiscal următor. Opţiunea se exercită până la data de 31 ianuarie a anului fiscal următor celui pentru care s-a datorat impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

Norme metodologice
Ultima modificare: Duminică, 25 Decembrie 2011
afaceriiolden, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intreprindere mica? silviadobre silviadobre Am urmatoarea problema: Societatea la care lucrez avea in 2009 un numar de 10 angajati, deci era considerata intreprindere mica. In 2010, societatea nu mai are ... (vezi toată discuția)
Microintreprindere cripa40 cripa40 In conditiile legislative actuale un cabinet medical veterinar cu un singur angajat se poate transforma in microintreprindere.? ce pasi trebuie urmati? ... (vezi toată discuția)
Impozit pe micro sau pe profit ambra_28 ambra_28 Doresc sa stiu daca o casa de amant datoreaza impozit pe micro sau pe profit . (vezi toată discuția)