avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Artcolul 37 litera a Cod Penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Artcolul 37 litera a Cod Penal

Art. 37. – Recidiva în cazul persoanei fizice
Existã recidivã pentru persoana fizicã în urmãtoarele cazuri:
a) când dupa ramânerea definitiva a unei hotarâri de condamnare la pedeapsa închisorii mai mare de 6 luni, cel condamnat savârseste din nou o infractiune cu intentie, înainte de începerea executarii pedepsei, în timpul executarii acesteia sau în stare de evadare, iar pedeapsa prevazuta de lege pentru a doua infractiune este închisoarea mai mare de un an;

Ce inseamna mai precis acest articol? Ca pedeapsa anterioara a fost executata sau nu? Pentru ca in cazul la care ma refer eu, pedeapsa anterioara este executata, dar eu din acest articol deduc ca pedeapsa se executa, sau ar trebui executata in momentul de fata.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:21, 30 Decembrie 2011
Ce inseamna mai precis acest articol? Ca pedeapsa anterioara a fost executata sau nu?


Textul care reglementeaza recidiva post- condamnatorie este foarte clar: cel condamnat savârseste din nou o infractiune cu intentie, înainte de începerea executarii pedepsei, în timpul executarii acesteia sau în stare de evadare,

Dvs. va referiti la recidiva post-executorie prevazuta de art.37 lit.b si c:
b) când după executarea unei pedepse cu închisoare mai mare de 6 luni, după graţierea totală sau a restului de pedeapsă, ori după împlinirea termenului de prescripţie a executării unei asemenea pedepse, cel condamnat săvârşeşte din nou o infracţiune cu intenţie pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de un an;
c) când după condamnarea la cel puţin trei pedepse cu închisoare până la 6 luni sau după executare, după graţierea totală sau a restului de pedeapsă, ori după prescrierea executării a cel puţin trei asemenea pedepse, cel condamnat săvârşeşte din nou o infracţiune cu intenţie pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de un an.


Ultima modificare: Joi, 29 Decembrie 2011
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
In caz de recidiva postcondamnatorie este vorba de savarsirea noii infractiuni pana la momentul executarii pedepsei.
Se poate ca infractiunea sa fie comisa in timpul executarii pedepsei dar sa fie descoperita mai tarziu.
Ultima modificare: Vineri, 30 Decembrie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recidivist, explicatie termen rusu ioan rusu ioan se considera a fi recidivist, daca? pt. conducere auto cu permis suspendat s-a primit o pedeapsa de 4 luni cu suspendare si apoi pt. trafic droguri 3 ani. Ce ... (vezi toată discuția)
Plangere penala sergiu_23 sergiu_23 am fost agresat fara vina intr-o seara in comuna mea si fost la medicul legist urmand sfatul politiei si am primit un certificat medico legal cu 7 zile de ... (vezi toată discuția)
Despre recidiva si reabilitare in penal gabitzu1ro gabitzu1ro Buna.in cazul in care a fost condamnarea cu suspendarea ei la 3 ani si supravegerea de 5 ani care sa stins adica reabilitat deja in termen ( desii a suferit ... (vezi toată discuția)