georgianaflorina a scris:
Buna,
As vrea sa incep sa confectionez si sa vand lumanari. Din punct de vedere al materialelor si al tehnicii sunt informata. De unde incep insa cu actele:
1. Ce forma juridica presupune cele mai mici cheltuieli, umblatura, acte?
2. Cat costa infiintarea acestei forme juridice?
3. Ce obligatii am in cursul unui an?
Am mai avut PFA acum 2 ani si am inchis cand am vazut ca trebuie sa platesc bani la sanatate si pensii, desi eram asigurata si in baza contractului de munca cu angajatorul full time oricum. Mi s-a parut risipa de timp si bani. Am mai dat si o caruta de bani la Registrul comertului pentru infiintare, desfiintare, la ORDA pentru niste acte si holograme pe care nu le-am primit pana azi. Sunt satula.
Ce ma sfatuiti acum? Ce s-a mai schimbat? Cum e cel mai simplu si cel mai ieftin?
Multumesc mult,
Georgiana
Principalul avantaj al PFA este acela ca poti beneficia de bani cand doresti in timp ce cu SRL nu se intampla la fel. In ceea ce priveste impozitul este o diferenta buna de luat in calcul, pentru ca PFA platesc impozit de 16 % din venitul net, in timp ce un SRL plateste atat impozitul pe venit sau profit cat si cel pe dividente. Sa nu mai spun ca aveti nevoie de un contabil iar in ceea ce priveste contributiile scoale trebuie sa le platiti oricum chiar daca pot fi mai mici procentele in cazul SRL.
Aveti mai jos cateva ghiduri de infiintare PFA, II si SRL care prezinta atat avantajele cat si dezavantajele.
www.avocatnet.ro/content/art...
www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/art...
Sarbatori fericite!
L.C.
P.S. contributia la pensii nu se achita daca sunteti angajata cu CIM (chiar si timp partial)