avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Vreau sa confectionez si sa vand lumanari - de unde ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Vreau sa confectionez si sa vand lumanari - de unde incep cu actele?

Buna,

As vrea sa incep sa confectionez si sa vand lumanari. Din punct de vedere al materialelor si al tehnicii sunt informata. De unde incep insa cu actele:
1. Ce forma juridica presupune cele mai mici cheltuieli, umblatura, acte?
2. Cat costa infiintarea acestei forme juridice?
3. Ce obligatii am in cursul unui an?

Am mai avut PFA acum 2 ani si am inchis cand am vazut ca trebuie sa platesc bani la sanatate si pensii, desi eram asigurata si in baza contractului de munca cu angajatorul full time oricum. Mi s-a parut risipa de timp si bani. Am mai dat si o caruta de bani la Registrul comertului pentru infiintare, desfiintare, la ORDA pentru niste acte si holograme pe care nu le-am primit pana azi. Sunt satula.

Ce ma sfatuiti acum? Ce s-a mai schimbat? Cum e cel mai simplu si cel mai ieftin?

Multumesc mult,
Georgiana
Cel mai recent răspuns: andegelia , utilizator 08:56, 21 Martie 2012
srl, este mai ieftin si nu sunteti obligata sa platiti asig soc decat dc va angajati cu contract munca la propria firma
georgianaflorina a scris:

Buna,

As vrea sa incep sa confectionez si sa vand lumanari. Din punct de vedere al materialelor si al tehnicii sunt informata. De unde incep insa cu actele:
1. Ce forma juridica presupune cele mai mici cheltuieli, umblatura, acte?
2. Cat costa infiintarea acestei forme juridice?
3. Ce obligatii am in cursul unui an?

Am mai avut PFA acum 2 ani si am inchis cand am vazut ca trebuie sa platesc bani la sanatate si pensii, desi eram asigurata si in baza contractului de munca cu angajatorul full time oricum. Mi s-a parut risipa de timp si bani. Am mai dat si o caruta de bani la Registrul comertului pentru infiintare, desfiintare, la ORDA pentru niste acte si holograme pe care nu le-am primit pana azi. Sunt satula.

Ce ma sfatuiti acum? Ce s-a mai schimbat? Cum e cel mai simplu si cel mai ieftin?

Multumesc mult,
Georgiana

Principalul avantaj al PFA este acela ca poti beneficia de bani cand doresti in timp ce cu SRL nu se intampla la fel. In ceea ce priveste impozitul este o diferenta buna de luat in calcul, pentru ca PFA platesc impozit de 16 % din venitul net, in timp ce un SRL plateste atat impozitul pe venit sau profit cat si cel pe dividente. Sa nu mai spun ca aveti nevoie de un contabil iar in ceea ce priveste contributiile scoale trebuie sa le platiti oricum chiar daca pot fi mai mici procentele in cazul SRL.

Aveti mai jos cateva ghiduri de infiintare PFA, II si SRL care prezinta atat avantajele cat si dezavantajele.
www.avocatnet.ro/content/art...
www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/art...
Sarbatori fericite!
L.C.
P.S. contributia la pensii nu se achita daca sunteti angajata cu CIM (chiar si timp partial)
"P.S. contributia la pensii nu se achita daca sunteti angajata cu CIM (chiar si timp partial)" - va referiti la PFA sau SRL?

Ce stiti despre formele mai putin intalnite? - Intreprindere individuala, familiala, etc. Caut ceva cat mai simplu posibil.

Fata de PFA, II si IF au doar cateva mici deosebiri,( II isi poate continua activitatea si cu mostenitorii, iar IF poate desfasura activitate cu membrii familiei, fara ca acestia sa aiba calitatea de anjgajati) Tratamentul fiscal si celelate obligatii sunt la fel pentru toate cele 3 forme.
Tostusi in situatia expusa de dvs este mai avantajos PFA II sau IF ( impozitata in sistem real) mai ales daca va mentineti si CIM_ul la un alt angajator. In aceasta situatie nu veti mai datora decat 5.5% la sanatate din venitul net realizat in activitatea de PFA II sai IF. La pensii contributiie sunt optionale. Nu va mai trebuie contabil. Insa daca va dezvoltati afacerea si veti avea si angajati ( legea permite la PFA si II) atunci lucrurile se mai schimba, veti fi aproape ca un srl !
Daca nu va mentineti CIM_ul, atunci va trebui sa achitati toate cele de care ati amintit rezulta in final un aprox 46% pe care le dati la stat
Ultima modificare: Vineri, 30 Decembrie 2011
mayer, utilizator
georgianaflorina a scris:

........
Am mai avut PFA acum 2 ani si am inchis cand am vazut ca trebuie sa platesc bani la sanatate si pensii, desi eram asigurata si in baza contractului de munca cu angajatorul full time oricum.
Multumesc mult,
Georgiana
_________
"P.S. contributia la pensii nu se achita daca sunteti angajata cu CIM (chiar si timp partial)" - va referiti la PFA sau SRL?

Am facut referire la afirmatia dvs. cum ca erati nevoita sa platiti contributia la sanatate si la pensii cand ati avut PFA.
In ghidurile din mesajul anterior aveti toate datele necesare pentru a lua in considerare una din formele juridice care vi se potrivesc iar sinteza facuta de @mayer este mai mult decat exemplificativa.
Va urez succes!
L.C.

Alte discuții în legătură

Infiintare pfa / ii / if sau srl (platitor de tva) alexpopescu70 alexpopescu70 Buna ziua, Vreau sa infiintez un PFA / II / IF sau SRL ce va desfasura activitatea de comert mobilier copii catre persoane juridice (platitoare de ... (vezi toată discuția)
Contribuþii sociale ºi impozit în cazul traducãtorilor autorizaþi csllngy csllngy Buna ziua Am autorizatia de traducator. Am inteles ca trebuie inregistrata la finante. Impozitul se plateste in regim real. Ce se intampla cu contributiile ... (vezi toată discuția)
Echipa foto-video fotografeveniment fotografeveniment De cateva luni fac fotografie de eveniment (nunta, botez, majorat) si sunt insotit de un coleg cameraman. Ne gandim sa intram in legalitate , insa deocamdata ... (vezi toată discuția)