Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas sot supravietuitor

Buna ziua !
Va cer cateva informatii, pentru soacra mea, in legatura cu pensia de urmas.
Aceasta se primeste pe tot restul vietii ? Daca da, se primeste in procent de 100 % ( au fost casatoriti peste 40 de ani), pensia de urmas beneficiaza de majorari ?
Va multumesc frumos !
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:55, 3 Ianuarie 2012

Legea 263/2010

Art. 89

(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;

Majorarea se face doar prin cresterea valorii punctului de pensie,odata cu toate pensiile.
myno a scris:
Va cer cateva informatii, pentru soacra mea, in legatura cu pensia de urmas.
Aceasta se primeste pe tot restul vietii ?

Raspunsul la intrebarea dvs. este "da", daca:
1. soacra dvs. a implinit varsta standard de pensionare. Daca are dreptul la pensie proprie poate opta pentru pensia cea mai avantajoasa;
2. soacra este incadarata in grad de invaliditate gradul I sau II;
3. decesul socrului s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale iar soacra dvs. nu realizeaza venituri lunare mai mari de 35% din castigul salarial mediu brut.

Nu ati precizat nimic despre soacra dvs., prin urmare v-am dat, pe scurt, toate ipotezele prevazute de Legea nr. 263/2010, cu o exceptie. Daca nu se incadreaza in una din cele trei ipoteze, soacra dvs. va beneficia de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas luiza44 luiza44 SOTUL A DECEDAT IN URMA UNEI BOLI ACUM 5 ANI, AM FOST CASATORITI TIMP DE 25 ANI ,EU LUCRAM ATUNCI SI AM PRIMIT PENSIE DE URMAS DOAR 6 LUNI DE CE? ASA E LEGEA ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie invaliditate cu pensie de urmas Gina Iordan Gina Iordan Buna ziua, In cazul in care sotul a decedat intr-un accident de munca (sotul fiind salariat) poate sotia- beneficiara a unei pensii de invalidate sa ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas karina25 karina25 as avea o intrebare am 25 de ani,tatal meu a lucrat in cadrul armatei si beneficiez de pensie de urmas as vrea sa va intreb daca dupa ce implinesc varsta de ... (vezi toată discuția)