avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Minor sub 14 ani. Capacitate de exercitiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Minor sub 14 ani. Capacitate de exercitiu

buna ziua,
minorul care inca nu a implinit 14 ani, poate sa fie parte intr-un contract, fara curator sau tutore ?:)
multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cristina Manolache , Consilier juridic 11:12, 10 Ianuarie 2012
Pornind de la definitia capacitatii de exercitiu (aptitudinea persoanei de a incheia singura acte juridice civile) si stiind ca aceasta capacitate deplina incepe la data cand persoana devine majora (la implinirea varstei de 18 ani ori daca se casatoreste inainte de aceasta varsta, precum si in cazul in care dobandeste prin instanta de tutela capacitate de exercitiu anticipata), coroborat cu faptul ca abia la 14 ani minorul dobandeste capacitate de exercitiu restransa, rezulta ca minorul sub 14 ani este lipsit de capacitate de exercitiu, iar actele juridice civile se incheie, in numele lui, de reprezentantul legal.
Minorul de 14 ani , capacitate de exercitiu restransa, poate sa aplice la diverse programe care presupun dupa ce au fost admisi, semnarea unui contract? La semnare trebuie consimtamantul reprezentantului legal, insa poate sa intocmeasca cererea si alte documente necesare aplicarii? Juridic vorbind, are dreptul? Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2012
cool123, utilizator
Minorul sub 14 ani nu are capacitate de exercitiu,iar actele juridice se incheie de reprezentantii lor legali dar exercita singur drepturile si executa obligatiile izvorate ,dispune de venituri dobandite din acte privind indeletnicirile artistice sau sportive referitoare la profesia sa.Persoana lipsita de capacitate de exercitiu poate incheia acte de conservare,acte de dispozitie de mica valoare,cu caracter curent si care se executa la momentul incheierii lor.
Actele facute de persoana fara capacitate de exercitiu pot fi anulabile,chiar fara dovedirea unui prejudiciu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minorii pot fi sponsorizați de către societățile comerciale? Tomescu Andrei Tomescu Andrei Bună ziua! Puteți să mă ajutați și pe mine cu niște informații legate de sponsorizarea minorilor sportivi de către Societățile Comerciale? Am ... (vezi toată discuția)
Alocatia de stat pentru mama minora claudia41 claudia41 buna seara tutror. art. 3 din normele metodologice de aplicare a OUG 16/2008 este putin confuz. mamele care au peste 16 ani dar nu au implinit 18 ani si ... (vezi toată discuția)
Capacitatea de a incheia acte juridice Magna-Charta Magna-Charta Care este diferenta dintre incapacitatea de folosinta si incapacitatea de exercitiu? Un minor intre 14 si 18 ani are capacitate de exercitiu restransa,acesta ... (vezi toată discuția)