avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... codul muncii -demisia la zi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

codul muncii -demisia la zi

ma intereseaza sa stiu daca pot inainta demisia la zi,cu toate ca in contractul indiv de munca scrie de preaviz 15 zile calendaristice? si ce inseamna 15 zile calendaristice? cu tot cu sambata si duminica sau fara? multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:42, 31 Iulie 2013
Daca prin demisia la zi va referiti sa depuneti demisia si a doua zi sa plecati, acest lucru este posibil doar la intelegere cu seful d-voastra.
In cazul in care el va solicita sa ramaneti in preaviz 15 zile nu aveti de ales.
Daca in contract este scris 15 zile calendaristice, atunci se includ sambata si duminica.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Ianuarie 2012
Andrei Stan, Consilier juridic
Art. 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
@ andre80andre
Daca doriti sa plecati fara efectuarea preavizului aveti trei posibilitati:
- incetarea c.i.m. cu acordul partilor , art55 lit.b C.mun.
- incetarea c.i.m. prin demisie fara preaviz , art.81 alin.7 C.mun. - in acest caz , angajatorul renunta total la perioada de preaviz
- incetare c.i.m. prin demisie fara preaviz , art.81 alin.8 C.mun. - situatie aplicabila in cazul in care angajatorul nu-si indeplineste obligatiile asumate prin c.i.m.
Eu am un caz mai ciudat: salariatul si-a dat demisia cu respectarea preavizului de 20 zile lucratoare, apoi a intrat in co medical (boala: stres) si o tine tot asa de vreo 3 luni. In luna decembrie a adus co medical pana pe 23 inclusiv, iar astazi mi-a zis ca nu mai are co medical pe luna dec dar are unul pe ianuarie pana la indeplinirea celor 90 zile maxime? As putea eu ca angajator sa ii fac decizie de incetare CIM astazi ?
In Codul muncii scrie ca angajatorul poate renunta la preaviz, dar daca salariatul si-a dat demisia cu respectarea celor 20 zile lucratoare ca preaviz, se mai poate renunta la preaviz cu acord unilateral?

Alte discuții în legătură

Demisie papaceala papaceala Buna ziua, Eu ma aflu in present in concediu medical dar doresc sa imi depun demisia in aceasta perioada cu prima zi lucratoare dupa perioada finalizarii ... (vezi toată discuția)
Contract de munca alexapaula alexapaula Buna ziua, Am semnat un contract de munca pe o perioada de 6 luni ca asistent vanzari. In momentul de fata sunt in perioada de proba. As dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Prevederile codului muncii referitor la demisie xynightwish xynightwish Buna ziua, Ocup o functie de conducere intr-o firma privata si vreau sa demisionez cu data de 1 octombrie. In contractul individual de munca, semnat in 2008, ... (vezi toată discuția)