avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 85% din salariu, indemnizatie?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

85% din salariu, indemnizatie?

Buna!
Eu sunt sunt o mamica care are multe nelamuriri in legatura cu acesta lege.
Situatia mea actuala este urmatoarea: in prezent sunt in concediu de cresterea copilului, pana in data de 14 februarie 2009, si sunt insarcinata cu al doilea copil, care se v-a naste pe 10 martie 2009.
Ma intereseaza daca legea aceasta o sa fie valabila pt mine? daca se va calcula indemnizatia pt al doilea copil in functie de salariul pe care l-am avut inantea nasterii primului copil?

PS. Logic, daca legea urmareste incurajarea mamelor cu venit mare sa steie acasa si sa se ocupe de educatia si ingrijirea copiilor ....... eu sper

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:37, 6 Ianuarie 2009
Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare, parerea mea este ca va veti afla in situatia reglementata de urmatoarele prevederi:
Art. 1.
(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
g) au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap.
Depinde ce norme metodologice de aplicare vor fi instituite după promulgarea legii de modificare a art.1 alin.1 din OUG nr.148/2005.

Legea prevede ca parintii care se decid să aibă un copil si să poată sta acasă şi să-l îngrijească, primesc o indemnizaţie al carei cuantum s-ar putea ridica, în funcţie de optiunea parintelui, fie la 600 lei (RON) fie la 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.

Multumesc pt raspunsuriile prompte! dar raspunsul Dl. Elis m-a lasat in ceata.
Partea:
"85% din media venituriilor realizate pe ultimele 12 luni" este confuza...12 luni efective, calendaristice, sau ultimele 12 luni in care am avut venituri profesinale?
Nu este confuza deloc aceasta parte .... modificarea adusa OUG nr.148/2005 asa prevede... si pana la aparitia noilor norme metodologice de aplicare a OUG nr.148/2008 ceea ce este prezentat pe forum sunt doar presupuneri ...
Din cate am inteles eu, se iau in calcul ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului.
De exemplu, daca un copil se va naste la 1 martie 2009 perioada de calcul a mediei veniturilor realizate pe ultimele 12 luni este 1 martie 2008 - 28 februarie 2009 :)
Ce sanse am ca sa beneficiez si eu de aceasta lege in conditiile in care eu am nascut in data de 14 iulie 2008 iar pana in data de 13 noiembrie 2008 sunt acasa in cele 126 de zile de concediu de maternitate.

Alte discuții în legătură

Conditii acordare indemnizatie crestere copil DrSam DrSam Buna ziua am si eu o intrebare referitor la acordarea indemnizatiei de crestere a copilului= situatia mea este urmatoarea=in perioada2004-2005 am fost angajata ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil alinut alinut Am si eu cateva nelamuriri daca ma poate ajuta cineva: in lunile care se iau in calcul pentru stabilirea indemnizatiei, pe langa salariul net am avut si ... (vezi toată discuția)