avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Juramantul religios in fata instantei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Juramantul religios in fata instantei

Am o intrebare,deoarece inca nu traim intr-un stat teocratic ci unul laic,daca un martor este invitat sa puna mana pe biblie si sa rosteasca juramantul respectiv,desi din cate stiu nu sunt in vigoare legile lui Moise,in nici o speta,asadar deca martorul indrazneste sa zica ca el e ateu[ceea ce inseamna din perspectiva crestina ca e ,damnat,ratacit eventual posedat]cum va fi privit de instanta adica ce credibilitate va avea in fata unor crestini care judeca acea cauza?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:00, 13 Ianuarie 2012
In nici un fel. Exista libertatea religioasa si este garantata prin lege.
Am vazut martori de tot felul: budisti, penticostali, atei. Nu sunt mai putin credibili.
Probabil ca se refera daca nu jura cu mana pe biblie
Nu pune mana pe biblie dar jura "pe onoare si constiinta". Parca asa suna.
Martorul fara confesiune > jur pe onoare si contiinta ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu. Daca din motive de constiinta sau confesiune nu depune juramant va rosti in fata instantei formula> Ma oblig ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu.
Nu e obligatoriu ca instanta sa fie alcatuita din crestini.. poate fi alcatuita din adepti a unei alte religii sau chiar atei. E o instanta laica.
E o formalitate..stati linistit.. sunt suficienti crestini care jura si invoca numele Dumnezeului crestin fara ca asta sa-i impiedice sa minta de ingheta apele( fapt constat prin apel la logica sau rezultat din alte dovezi).
Da, nu exista nicio problema sub acest aspect.

De curand un martor a afirmat ca el nu jura pe biblie deoarece el este tigan caldarar ( afirmatia ii apartine ) si nu are dreptul sa jure.
Instanta penala l-a pus sa jure pur si simplu si atunci a zis ca nu are dreptul nici sa jure... ca nu are dreptul de la bulibasa...

Atunci instanta i-a spus sa declare ca ,,se obliga ca sa spuna adevarul"

Prin urmare, nu conteaza...dar poate conta...in functie de imprejurari...

Oricum era un martor propus de parchet care nu prea conta ce declara dar fusese audiat in faza de urmarire penala...
Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Juramantul martorului vhojda vhojda Va rog sa-mi spuneti, daca in calitate de parat sau de martor, este obligatoriu juramantul in forma religioasa, cu mana pe Biblie sau pe cruce in fata ... (vezi toată discuția)
Juramantul cu mana pe cruce, avertisment ContSters325089 ContSters325089 Buna ziua, In care cod civil,penal sau oriunde in legislatie scrie ca o persoana e obligata sa jure cu mana pe cruce ca v a spune adevarul si numai ... (vezi toată discuția)
Refuzul de a jura in instanta ca martor Geo_MVG Geo_MVG Ce se intampla daca in cazul in care sunt chemat in Instanta ca martor nu doresc sa jur cu mana pe Biblie? Nu ma refer aici ca as vrea sa mint ci doar ca nu ... (vezi toată discuția)