avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Juramantul religios in fata instantei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Juramantul religios in fata instantei

Am o intrebare,deoarece inca nu traim intr-un stat teocratic ci unul laic,daca un martor este invitat sa puna mana pe biblie si sa rosteasca juramantul respectiv,desi din cate stiu nu sunt in vigoare legile lui Moise,in nici o speta,asadar deca martorul indrazneste sa zica ca el e ateu[ceea ce inseamna din perspectiva crestina ca e ,damnat,ratacit eventual posedat]cum va fi privit de instanta adica ce credibilitate va avea in fata unor crestini care judeca acea cauza?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:00, 13 Ianuarie 2012
Deci , in aceasta situatie juramntul este unul laic si nu religios .
Exista si aceasta posibilitate oferita de lege.
Art.85 c.pr.pen., redat mai jos va va fi util:

Art. 85 - Juramantul martorului
Inainte de a fi ascultat, martorul depune urmatorul juramant: "Jur ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!"
In timpul depunerii juramantului, martorul tine mana pe cruce sau pe biblie.
Referirea la divinitate din formula juramantului se schimba potrivit credintei religioase a martorului.
Martorului de alta religie decat cea crestina nu ii sunt aplicabile prevederile alin. 2. Martorul fara confesiune va depune urmatorul juramant: "Jur pe onoare si constiinta ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu".
Martorii care din motive de constiinta sau confesiune nu depun juramantul vor rosti in fata instantei urmatoarea formula: "Ma oblig ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu".
Situatiile la care se refera alin. 3, 4 si 5 se retin de organul judiciar pe baza afirmatiilor facute de martor.
Dupa depunerea juramantului sau dupa rostirea formulei prevazute in alin. 5, se va pune in vedere martorului ca, daca nu va spune adevarul, savarseste infractiunea de marturie mincinoasa.
Despre toate acestea se face mentiune in declaratia scrisa.
Minorul care nu a implinit 14 ani nu depune juramant; i se atrage insa atentia sa spuna adevarul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martor mincinos CEOFIOFI CEOFIOFI Intrun concfict cu lovire exista un martor mincinos pana in prezent la politie si chiar la confruntarea de la politie cu cei inplicati si martor. In ... (vezi toată discuția)
Juramantul martorului vhojda vhojda Va rog sa-mi spuneti, daca in calitate de parat sau de martor, este obligatoriu juramantul in forma religioasa, cu mana pe Biblie sau pe cruce in fata ... (vezi toată discuția)
Refuzul de a jura in instanta ca martor Geo_MVG Geo_MVG Ce se intampla daca in cazul in care sunt chemat in Instanta ca martor nu doresc sa jur cu mana pe Biblie? Nu ma refer aici ca as vrea sa mint ci doar ca nu ... (vezi toată discuția)