avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul concediu medical dupa revenire din CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul concediu medical dupa revenire din CCC

Salut,

Cum se calculeaza (baza de calcul) concediul medical pentru ingrijire copil bolnav si cel de maternitate (pentru al doilea copil) in situatia in care acordarea respectivului concediu se face inainte de a se implini 6 luni de la intoarcerea la serviciu din concediul de crestere a primul copil? Exemplu: ma intoc la serviciu din concediu crestere copil in data de 1 decembrie 2011, iar in 1 februarie 2012 imi iau concediu medical pentru ingrijire copil bolnav si/sau concediu maternitate.

Ordinul 60/2006 (art. 73) nu este foarte clar in acest sens.


Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:50, 21 Februarie 2014
1. Perioada in care ati fost in CCC este perioada de stagiu de cotizare la sanatate asa va fi luata in baza de calcul.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art.8
...
(3) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi perioadele în care asiguratul:

c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani...
...

3. Daca in cele 6 luni intra si luni in care ati fost in CCC atunci se ia in calcul indemnizatia pentru CCC din lunile respective.
Va multumesc pentru raspuns.
Nelamurirea mea vine din interpretarea art. 73 din Ordin 60/2006. Daca este aplicabil in cazul meu alin. 1, cum se calculeaza media zilnica? Suma veniturilor din ultimele 6 luni (in care intra si CCC) se imparte la ce nr. de zile? Ordinul mentioneaza ca la zilele lucrate din ultimele 6 luni (lucrate fiind doar 2 luni din 6).
Va multumesc,
Se imparte la numarul de zile lucratoare din perioada respectiva.
Domnul Valeriu,va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema.Sunt titulara in invatamant ,detasata pe un post unde invatatoare este in CCC.Aceasta a iesit in data de 1 mai 2012 in concediu prenatal si a nascut pe 28 iunie 2012.Teoretic cand ar trebui sa se intoarca,ca de la scoala au zis ca pe la inceputul lunii iunie,nu dupa ce face copilul 2 ani.Daca e asa atunci detasarea mea se anuleaza si trebuie sa merg pe postul unde sunt titulara.
1. - Daca data nasterii copilului este 28 iunie 2012 si daca mama copilului a optat pentru concediu crestere copil (CCC) pana la 2 ani atunci ea va primi indemnizatie pentru CCC pana inclusiv in ziua de 28 iunie 2014.
- Adica cu data de 29 iunie 2014 trebuie sa-si reia activitatea.

2. In aceasta perioada dvs. ati fost detasata pe acel post pana la revenirea din CCC a titularei postului.

3. - Insa, conform OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, mama copilului poate relua activitatea, daca doreste, inainte de a implini copilul 2 ani si poate beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- In acest caz inceteaza suspendarea CIM al mamei copilului si inceteaza detasarea dvs. cu data cu care titulara postului reia activitatea.
Ultima modificare: Vineri, 21 Februarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu post natal Victor-Dan Victor-Dan Sotia mea a nascut si a ales sa stea in post natal 1 an,pana pe data de 9 mai 2012. Intre timp a ramas insarcinata ,urmand sa nasca din nou in Iunie ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil ramolex ramolex buna ziua. titulara unei interprinderi individuale este programata sa nasca in luna iunie 2013. intrucat duce sarcina mai greu, incepand cu luna mai ... (vezi toată discuția)
Concediu medical in prima luna dupa concediu de crestere a copilului Ady_nag Ady_nag Am revenit mai devreme din concediu de crestere dar la nici o luna copilul a fost internat la spital unde am foat neoita sa stau cu el. Cand am cerut ... (vezi toată discuția)