avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand ma pot pensiona?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand ma pot pensiona?

Buna seara.Va rog sa imi spuneti cand pot sa ma pensionez la limita de varsta analizand urmatoarele aspecte: m-am nascut la 14 nov.1961; sunt angajata din 5 mai 1980 in aceeasi intreprindere unde lucrez si in prezent fara intrerupere; am acumulat 4 ani si 6 luni grupa 2. Precizez ca am un handicap preexistent de nevazator si de 15 ani am incadrarea de handicap cu grad accentuat de nevazator.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:42, 17 Ianuarie 2012
Pensia limita de varsta vi se cuvine de la 62 de ani si 2 luni, adica in ianuarie 2024, pentru un stagiu complet de cotizare de 32 de ani si 5 luni (minim 15 ani).
Avand handicap de nevazator, ar trebui sa vi se aplice art.59 din Legea nr.263/2010, deoarece ati realizat mai mult de o treime din stagiul complet de cotizare ca nevazator.


ART. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calitãţii de asigurat beneficiazã de reducerea vârstelor standard de pensionare prevãzute în anexa nr. 5, în funcţie de gradul de handicap, dupã cum urmeazã:
a) cu 15 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap grav, dacã au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calitãţii de asigurat, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacã au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calitãţii de asigurat, cel puţin douã treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacã au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calitãţii de asigurat, stagiul complet de cotizare.
ART. 59
Nevãzãtorii beneficiazã de pensie pentru limitã de vârstã, indiferent de vârstã, dacã au realizat ca nevãzãtor cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este varsta de pensionare pentru o persoana cu handicap popamre popamre Data nasterii:16.06.1967 Handicapul il am din nastere Lucrez din 1986, dupa terminarea liceului. Beneficiez de vreo reducere a varstei de pensionare? ... (vezi toată discuția)
Cand ma pot pensiona daca am lucrat o perioada fara handicap iar apoi cu handicap vizual? 74mov 74mov Buna ziua! Cum se calculeaza varsta de pensionare daca am lucrat o perioada fara sa am handicap vizual iar apoi a intervenit handicapul vizual? Cand pot ... (vezi toată discuția)
Pensionare ionutzul ionutzul Sunt nascut in 8 martie 1962 si am lucrati 21 de ani si 8 luni.Am un handicap,nu vad deloc cu un ochi si am fost incadrat in grad de handicap mediu.Intrebarea ... (vezi toată discuția)