avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie de somaj?

Buna ziua. As avea nevoie de o indrumare privitor la ajutorul de somaj. Sunt din R Moldova, am cetatenie romana din 2008, cu domiciliul stabil aici,dar pt ca nu reuseam sa imi gasesc de munca aici am fost periodic plecata din tara. Deci nu am carte de munca si nu am primit nicodata nici un fel de ajutor social sau de oricare..si bineinteles nu am platit nici un fel de cotizatii la stat. Am studii post universitare finalzate in 2005. As vrea sa stiu in ce conditii pot primi ajutor de somaj acum, de cateva luni incerc sa imi gasesc de munca si situatia incepe sa devina dramatica. Doamnele de la oficiu nu mi au prea explicat bine. Sunt si eu nevoita sa accept cursurle de formare profesionala..sau ..As vrea sa stiu din punct de vedere legal care sunt drepturile si obligatiile mele. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:14, 18 Ianuarie 2012
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa indepliniti conditiile prevazute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 5. În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
...
III. persoanã în cãutarea unui loc de muncã - persoana care face demersuri pentru a-şi gãsi un loc de muncã, prin mijloace proprii sau prin înregistrare la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã teritorialã îşi are domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa ori la alt furnizor de servicii de ocupare, acreditat în condiţiile legii;

IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) este în cãutarea unui loc de muncã de la vârsta de minimum 16 ani şi pânã la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sãnãtate şi capacitãţile fizice şi psihice o fac aptã pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de muncã, nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã, în vigoare;
d) este disponibilã sã înceapã lucrul în perioada imediat urmãtoare, dacã s-ar gãsi un loc de muncã.

IV1. şomer înregistrat - persoana care îndeplineşte cumulativ condiţiile prevãzute la pct. IV şi se înregistreazã la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã teritorialã îşi are domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa ori la alt furnizor de servicii de ocupare, care funcţioneazã în condiţiile prevãzute de lege, în vederea obţinerii unui loc de muncã.
...
Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în cãutarea unui loc de muncã, aflate în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) au devenit şomeri în sensul prevederilor art. 5 pct. IV lit c);
b) nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant;.
c) ocupã un loc de muncã şi, din diferite motive, doresc schimbarea acestuia;
d) au obţinut statutul de refugiat sau altã formã de protecţie internaţionalã, conform legii;
e) cetãţeni strãini sau apatrizi care au fost încadraţi în muncã sau au realizat venituri în România, conform legii;
f) nu au putut ocupa loc de muncã dupã repatriere sau dupã eliberarea din detenţie.

Art. 17.
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevãzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncã din motive neimputabile lor;
...

2. Daca nu indepliniti conditiile pentru a primi indemnizatie de somaj va puteti inregistra la Agentia de Somaj ca persoana in cautarea unui loc de munca si veti putea bneneficia de un curs gratis de formare profesionala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii pentru inscriere ca somer neindemnizat VASILENCO MIHAELA VASILENCO MIHAELA Va solicit un raspuns la urmatoarea situatie : Am terminat somajul ( cu plata) in ianuarie. Ma pot inscrie ca somer neindemnizat ? Exista o limita pentru ... (vezi toată discuția)
Mai sunt considerat somer daca nu mai iau indemnizatia de somaj? pot sa beneficiez de legea nr. 76/2002 la angajare? monq monq vreau sa-mi infiintez o intreprindere individuala pe numele meu sau al sotului, si in prezent sunt somer, dar de fapt mi s-a terminat si indemnizatia de somaj, ... (vezi toată discuția)
Lamurire absolvent cu handicap mira27 mira27 Rog sa mi spuna cineva daca un proaspat absolvent 2013 care are certificat de handicap permanent poate beneficia de indemnizatie de somaj in conditiile in ... (vezi toată discuția)