avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acte aditionale legale ? la contractul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acte aditionale legale ? la contractul de munca

Ma numesc marius si lucrez de 2 ani intr-o companie aeronautica.
am inchiat cu firma urmatoarele contracte :
- un contact individual de munca pe perioada nedeterminata
- apoi un act additional pt un curs de specializare de 6 saptamani care ma obliga sa lucrez 3 ani in companie s au sa platesc contravaloarea cursului si cheltuielilor ocazionate de acesta
- si un contract de formare profesionala, pe perioada de 1 an, iar de la incheierea formarii profesionale (perioada de 1 an) sunt obligat sa lucrez 3 ani in firma sau sa platesc suma de 80 de mil. In contract se stipula ca studiul este individual si firma va ocaziona pe parcursul perioadei de formare un curs de “factor uman”, care nu s-a facut si ca atare nu mi s-a eliberat nici o diploma. Perioadea de 1 an a expirat si mi s-a propus semnarea altor 2 contracte successive de formare profesionala cu aceleasi conditii care sa acopere perioada de 2 ani. Am refuzat, pentru ca perioada pe care eram obligat sa lucrez in firma se intindea la 6 ani.
- Acum mi s-a propus un alt act aditional la contractul de munca, prin care firma se obliga sa ma inscrie la autoritatea aeronautica romana pt examenele de licentiere ( si sa plateasca toate cheltuielile) si eu ma oblig sa lucrez 3 ani in companie , sau sa platesc contravaloarea “plus daune”, nefiind nicaieri in contract precizat ce inseamna “daune”, si cum se calculeaza aceste daune. Dupa refuzul meu am fost amenintat ca o sa fiu dat afara daca nu semnez.
Intrebarea mea este daca este legala masura si daca contractul acesta din urma se poate ataca in instanta.
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 18:34, 24 Octombrie 2008
In principiu, puteti ataca orice in instanta.
Daca functia pe care o indepliniti necesita acele forme de pregatire profesionala inseamna ca trebuie sa le urmati, altfel nu mai puteti ocupa postul respectiv.
Toate aceste nedumeriri ale dvs. trebuie sa se regaseasca in Contractul colectiv de munca la nivelul unitatii. Nu l-ati citit?
evident ca orice poate fi atatcat, ce vroiam sa stiu era si dc am sanse de castig.
sigur ca am citit contractul colectiv de munca. formularea este aceeasi cu cea din CIM: "salariatii care au beneficiat de un stagiu/curs de formare profesionala platit de societate si carora le inceteaza raportul de munca din initiativa sau vina lor inaintea perioadei stabilite de la data absolvirii cursului sunt obligati sa plateasca societatii toate cheltuielile ocazionate proportional cu perioada nelucrata - plus daune"
intrebarea mea se referea la faptul ca, nefiind specificat in contract ce inseamna "daune" ( asta citata fiind singura referire la cuv "daune" atat in CIM cat si in CCM), pot fi obligat sa platesc aceste daune?
Tocmai asta voiam sa aflu de la dvs: cand ati citit CCM si CIM de ce nu ati intrebat angajatorul ce daune pot fi provocate acestuia, prin actiunea dvs. de a parasi uitatea inainte de termenul prevazut?
Sunteti obligat sa le platiti in cazul in care aceste daune (care vor fi ele) sunt provocate ca urmare a actiunii dvs. de a pleca din unitate inainte de termenul stabilit de comun acord prin CIM si actele aditionale la acesta.
S-ar putea ca daunele sa fie provocate si din faptul ca unitatea cheltuieste pentru ca dvs. sa va perfectionati la un nivel profesional inalt si imediat dupa aceasta dvs. sa plecati la o firma concurenta.
Ultima modificare: Vineri, 24 Octombrie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Faceti o afirmatie care ma uimeste faptul ca trebuie sa stati la societate 6 ani.
Nu vad nici un act care sa prevada o perioada de 6 ani.
Perioadele trebuie sa se si suprapuna, daca se inchei 3 acte aditionale in aceasi perioada, sau aproximativ in aceasi perioada, nu se executa obligatia suscesiv ci concomitent.
Deci daca azi semnezi un act cu o clauza pe 3 ani, maine altul, peste 3 luni altul................ cei 3 ani se suprapun.
xxx
Ultima modificare: Vineri, 24 Octombrie 2008
adelaida_07, utilizator

Alte discuții în legătură

Demisie ovinew ovinew Pe data de 7 aprilie anul curent am demisionat din postul pe care il detineam - specialist vanzari. Preavizul a incetat pe data de 22, adica ieri. Angajatorul ... (vezi toată discuția)
Clauza contractuala in urma unui curs CiobanuAlexandru01 CiobanuAlexandru01 Buna ziua, In urma cu 2 luni m-am angajat la o firma ca si Ing. CNC, in urma discutiilor la interviu mi s-a spus ca o sa beneficiez de formare profesionala ... (vezi toată discuția)
Demisie in caz de formare profesionala xxandra xxandra Buna, sunt in urmatoarea situatie: sunt angajata la o firma, si am semnat contract aditional contractului de munca in care scrie ceva de genul "salariatul care ... (vezi toată discuția)