avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... costul unui divort la judecatorie?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

costul unui divort la judecatorie?

Buna ziua! As dori sa aflu si eu cat costa un divort la judecatorie in conditiile in care amandoi au ajuns la comun acord sa divorteze si nu au bunuri de impartit.Si cam cat dureaza pana se pronunta divortul?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 19:10, 19 Ianuarie 2012
Taxa de timbru 39 lei, timbru judiciar 0, 30 lei.

Daca se prezinta amandoi se poate termina la al doilea termen, cel mult - judecatorul le va da celor doi timp de gandire.
Multumesc frumos!

Conf.noului Cod Civil, in cazul divorturilor prin acord, cererea de divort poate fi depusa la primaria unde s-a incheiat casatoria, sau la un notar public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor. In aceste doua cazuri, se vor acorda sotilor mai intai un termen de gandire de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divort. La expirarea acestui termen, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public verifica daca sotii vor sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat.


Costurile unui divort la instanta sunt:
-taxa de timbru de 39.00 lei,
-timbru jud. de 0,30 lei si
-onorariu avocat numai pentru redactarea actiunii sau
-onorariu avocat pentru redactare actiune si asistenta juridica in fata instantei, daca se opteaza pentru vreuna din ultimele variante.
Actiunea de divort prin acordul partilor trebuie sa cuprinda solicitarea privind desfacerea casatoriei prin acordul partilor, modalitatile in care sotii au convenit sa fie solutionate cererile accesorii divortului, semnatura ambilor soti, iar actiunea va fi depusa de ambii soti pentru verificarea identitatii si consimtamantului acestora.
La primul termen de judecata , ambele parti se vor prezenta in fata instantei pentru ca instanta sa verifice staruinta partilor in actiunea de divort si implicit consimtamantul lor cu privire la desfacerea casatoriei prin acord.
Dupa aceasta verificare, instanta va proceda la judecata pe fond a cauzei, fara a mai fi necesara administrarea probatoriilor.
Termenul de solutionare nu poate fi estimat, pentru ca el depinde in primul rand de termenul fixat de instanta care difera de la instanta la instanta , fie o luna , fie cateva luni, aceste diferente fiind datorate fie nr. de dosare pe care le are instanta respectiva pe rol pentru solutionare, fie sistemului aleatoriu de distribuire a dosarelor pe care instantele il uziteaza in prezent la fixarea termenului de judecata.


Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort N_&_K_43 N_&_K_43 ....imi poate spune cineva,,cat ne va costa acum un divort daca se face de comun acord?si care sunt taxele ce trebuiesc platite?multumesc :hm: (vezi toată discuția)
Divort florinlacan florinlacan Buna ziua, as dori sa imi spuneti cat dureaza desfacerea unei casatorii in urma careia a rezultat un copil minor si care sunt costurile unui divort si daca e ... (vezi toată discuția)
Divort vasi49 vasi49 se poate divorta la primarie daca ai copii minori?? (vezi toată discuția)