avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... prescriere datorie banca
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

prescriere datorie banca

Daca nu am platit rata la o banca de mult timp si abia in data de 27.03.2009 a ajuns la firma de recuperare , trebuie sa o platesc sau s-a prescris?
Cel mai recent răspuns: CRISTOREANU , utilizator 23:06, 28 Ianuarie 2012
Prescriptia intervine in termen de 3 ani, respectiv creditorul are acest termen pentru a initia o actiune in recuperarea creantei sale. Adica daca in ultimi 3 ani nu v-a cautat creditorul pentru a va determina sa platiti (inclusiv prin notificari), debitul s-a prescris. In cazul dvs. daca in 27.03.2009 ati fost somat de firma de recuperare, nu s-a prescris deoarece nu au trecut 3 ani. Termenul ar fi in 27.03.2012.
Ultima modificare: Luni, 23 Ianuarie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
Nu va imbatati cu apa rece. Executorul bancar sau firma de recuperari nu lasa sa treaca cei 3 ani pentru ca respectiva creanta sa se prescrie. Lucrurile stau in felul urmator. Daca va suna de la o firma de recuperari inseamna ca banca si-a cesionat creanta catre o firma, recuperandu-si astfel o parte din bani. Iata, deci, ca de acum inainte nu mai sunteti in raporturi juridice cu banca, ci cu firma de recuperari. Daca s-a inceput executarea silita, inseamna ca s-a declarat scadent anticipat creditul dvs. si de la acel moment incepe sa curga termenul de 3 ani de prescriptie. Cititi contractul de credit si o sa va lamuriti.
Succes!
Av. Munteanu Mihaela
dar prescriera incepe de la data ultimei somatii sau de la data in care banca a dat spre recuperare creditul?. Sa spunem ca in 01.012008 banca a dat creditul spre recuperare la o firma de recuperari...urmeaza...notificari...somatii...oferte de plata...alte somatii........toate aceste in decurs de 4 ani? Firma de recuperare mai poate sa ceara executare silita in acest caz?
In cazul creditelor bancare, termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita incepe sa curga de la data scadentei obligatiei de plata, adica de la data la care trebuia achitata rata de catre debitorul obligatiei.

Spre exemplu, in ipoteza in care termenul de prescriptie a executarii silite incepe sa curga de la data de 20 iunie 2008, termenul se va Implini la data de 20 iunie 2011.

Daca inaintrul acestui termen, banca a cesionat creanta unei firme de recuperari, raporturile juridice sunt intre d-voastra si firma de recuperari.
am si eu o intrebare. cum cesioneaza o banca creanta catre o firma de recuperare, eu ca persoana fizica pot cesiona creditul catre o alta persoana fizica?

Alte discuții în legătură

Cesionarea creantei bancare andresclaudia andresclaudia am un contract de credit bancar(nevoi personale fara ipoteca)din 2007. Ultima rata achitata in aprilie 2008. creditul a fost cesionat in data de30 01 2009 ... (vezi toată discuția)
Credite neachitate- probleme cu o firma de recuperari ancaoanaa ancaoanaa buna seara.am 3 credite cu buletinul,dintre care 2 sunt carduri de credit.am ramas fara servici in anul 2009 si de atunci nu am mai reusit sa achit absolut ... (vezi toată discuția)
Rate neplatite, poprire Ionut 81 Ionut 81 buna ziua am uncredit la ralfi nu am mai platit din 2011 ratele ,azi ma sunat o doamna de la un srl zicandumi ca a cumparat creanta si imi va popri din venit ... (vezi toată discuția)