avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... iesire cu minor din tara- acte necesare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

iesire cu minor din tara- acte necesare

am un copil de 3 ani nu sunt casatorita dar copilul
poarta numele tatalui si al meu intrebarea este pot sa plec din tara fara o procura de la el sau am nevoie de semnatura lui sa pot scoate copilul din tara si ce ar trebui sa fac multumesc mult
buna seara, in primul rand copilul are nevoie de pasaport pentru calatoria in strainatate. Pasaportul se elibereaza :a) în cazul minorului care nu a împlinit vârsta de 14 ani, numai la cererea ambilor pãrinţi, a pãrintelui supravieţuitor, a pãrintelui cãruia i-a fost încredinţat prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã şi irevocabilã sau, dupã caz, a reprezentantului legal;
in al doilea rand:
Cetatenii români cu varsta sub 18 ani nu pot calatori în strainatate neinsotiti. Copiii minori pot iesi din tara daca îndeplinesc una din urmatoarele conditii:
• sunt însotiti de ambii parinti;
• sunt însotiti de un parinte aflat în posesia, dupa caz, a unuia dintre documentele urmatoare:
- declaratia celuilalt parinte, declaratie autentificata de catre notar, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei.
- certificatul de deces al celuilalt parinte
- hotarare judecatoreasca definitiva de încredintare a copilului etc.
• sunt însotiti de un adult aflat în posesia certificatului personal de cazier judiciar si a declaratiei autentificate din partea ambilor parinti din care sa rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei
Ultima modificare: Luni, 23 Ianuarie 2012
angelapriboi, utilizator
Nu puteti pleca fara acordul tatalui copilului. Aveti nevoie de acordul lui si cand ii faceti pasaport si la iesirea din tara daca tatal nu va insoteste.

Daca nu stiti de tata sau nu va da acordul, va puteti adresa instantei ori pt a suplini acest acord, ori pt a cere ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata doar de dvs. Veti avea nevoie de avocat
Daca autoritatea parinteasca este exercitata numai de catre dumneavoastra, veti parasi tara fara acordul tatalui minorului.

Va fi eliberat, de asemenea, pasaportul , fara acordul acestuia.

Altminteri, este necesara procura speciala, aceasta trebuind sa cuprinda durata deplasarii, locatia, scopul acesteia, persoanele care va insotesc, eventual.

Altminteri, exista posiblitatea de a nu putea parasi tara, conform modificarilor aduse de Codul civil .



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minor de 14 ani pleaca neinsotit in ue omisomis omisomis Care este procedura pe care trebuie sa o indeplinesc astfel incat copilul meu, minor 14 ani impliniti (pasaport individual valabil), sa poata pleca pentru o ... (vezi toată discuția)
Procura pentru scoaterea copilului din tara Bbianca Bbianca Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca in cazul in care sunt divortata,am hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila asupra coilului,adica mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Ieșire din țară copii minori Alerim R Alerim R Sunt divorțată de 7 ani,hotărârea judecătorească definitiv și irevocabil mi s a încredințat copilul pentru creștere și educare, 13 ani Are copilul. ... (vezi toată discuția)