avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cum procedez pentru a renunta la permisul de conducere?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cum procedez pentru a renunta la permisul de conducere?

Va rog ajutati-ma in urmatoarea problema: cum procedez pentru a renunta la permisul de conducere auto? ce act trebuie sa-mi elibereze cei de la evidenta permiselor daca depun cerere de renuntare? mai figurez in evidenta lor ca fost detinator de permis?
Cel mai recent răspuns: Lepshutz , utilizator 23:30, 9 Ianuarie 2017
asta recunosc ca e noua ! :) nu am absolut nicio idee dar presupun ca necesita o simpla cerere la politie !
:hm: Incercati sa luati legatura cu Directia permise auto si reveniti cu raspunsul, ca ne-ati facut curiosi. [ link extern ]
Din cunostintele mele, legea nu prevede posibiliatea anularii permisului la cerere.
Ultima modificare: Joi, 26 Ianuarie 2012
Happyend, utilizator
Permisul de conducere se anuleaza atunci cand:
1. titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o decizie judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune, care pe langa raspunderea penala atrage si anularea permisului
2. titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o decizie judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie
3. permisul de conducere a fost obtinut cu incalcarea normelor legale
4. permisul de conducere a fost obtinut in perioada in care titularul era cercetat sau judecat in cadrul unui proces penal pentru savarsirea unei infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice
5. titularul permisului de conducere a decedat

aveti de ales din 5. totusi, eu zic sa nu va ganditi la punctul 5 macar :))
Deşi OFF topic îmi permit să vă întreb de ce oare doriţi chestia asta? Că nu trebuie să plătiţi nicio taxă pentru el şi nimeni nu cred că are să vă urce cu forţa la volan. ªi dacă aşteptaţi să treacă timpul acesta va expira şi nu-l mai reînnoiţi.
A gasit cineva un raspuns la aceasta intrebare?
Sau stie cineva daca se poate da din nou examenul de conducere daca ai deja permis, fara a mai adauga o categorie...

Pentru a intelege mai bine situatia in care cineva doreste sa renunte la un permis, poate se gaseste o alta solutie:

Unui student in Germania ii este anulat permisul romanesc pentru ca a condus baut. Alcoolemie 1,3 la mie. Verdictul in germania: permis anulat si interdictia de a redobandi permisul timp de 9 luni. Permisul este retrimis in Romania, unde i se aplica o pedeapsa conform legislatiei Romane: 3 luni de suspendare. Dosar penal nu se mai poate face deoarece cazul a fost judecat de o instanta penala in Germania. Studentul isi primeste permisul inapoi dupa cele 3 luni. El nu are insa dreptul de a conduce si redobandi permisul timp de 9 luni conform legislatiei germane (valabile doar pe teritoriul Germaniei).
Dupa ce au trecut cele noua luni, conform legislatiei germaniei permisul european trebuie recunoscut la cerere, deoarece prin anulare i-a fost retrasa recunoasterea. In calea "rerecunoasterii" stau doua probleme:
1. carnetul a fost emis in timp ce exista o interdictie a redobandirii
problema asta se poate rezolva (ma gandesc eu) prin pierderea carnetului si reemiterea lui.
2. Nemtii verifica felul in care a fost redobandit carnetul: ce teste au fost facute pentru a primi dreptul inapoi. Aici lucrurile devin complicate. Ei spun ca o persoana care este prinsa cu alcoolemie de peste 1,1 la mie este alcoolica si nu poate redobandi dreptul de a conduce decat in urma unui test medical-psihologic ce dureaza 6 luni, are o rata de picaj de 40% si costa cca 1500€ (500€ testul si cca 1000€ pregatirea pentru test, altfel se pica testul).
Solutia pe care am gasit-o pentru aceasta problema este in legislatia europeana si in jurisprudenta curtii europene de justitie (vezi C‑260/13 si C‑419/10). Ideea e ca daca o tara constata la o anumita data ca esti apt/nu esti apt sa conduci, aplicand testele pe care le aplica in mod obisnuit acea tara, atunci toate restul tarilor sunt obligate sa recunoasca permisul. Daca insa "nerecunoasterea" permisului dateaza ulterior testarii permisului, atunci se considera ca ea este in regula.

In concluzie, persoana in cauza doreste sa renunte la permis, si/sau sa faca din nou actele pentru a putea dobandi din nou permisul din romania conform legii.

Daca nu se va putea, probabil studentul va merge in alta tara europeana si va dobandi acolo un permis nou...

Pentru cei cunoscatori ai legislatiei, probleme de domiciliu nu exista, deoarece domiciliul din Romania este pastrat iar in germania domiciliul este doar unul provizoriu, nu unul permanent (conform legislatiei europene: Art. 7 83/182/EWG)

Alte discuții în legătură

Permis retinut pentru alcool in germania miklosfulop miklosfulop buna am si eu o intrebare la care nu gasesc raspuns :( pe data de12 mai mia fost retinut permisu pt alcol #-o 1,62 in sange asa ca mi sa suspendat dreptul ... (vezi toată discuția)
Salut - anulare permis in strainatate andrei-andreiul andrei-andreiul am si eu o intrebare ca nu am fost lamurit ...mi sa anulat permisul de conducere pentru consum de alcool pe o perioada de 3 ani in afara romaniei eu fiind ... (vezi toată discuția)
Obtinerea unui nou permis de conducere in urma suspendarii acestuia in germania herr.Solo herr.Solo Buna seara. Mi-a fost suspendat dreptul de a conduce in Germania pana la absolvirea testului MPU (idioten test). Am inteles ca pot evita acest test care e ... (vezi toată discuția)