avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Cum fac sa continui protestul meu in Piata ...
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Cum fac sa continui protestul meu in Piata Universitatii ?

Va rog sa-mi dati un sfat legal pentru a putea sa continui neamendat fundamentat in sustinerea revendicarilor mele in zona Universitatii ! Aseara am tot auzit de la jandarmi ca de la 01. Februarie nu ne vor mai lasa sa manifestam in Piata ! Consilierii CGMB au invocat ca nu se va avea niciun control asupra manifestarilor care se vor desfasura acolo si ca nu exista inca un regulament referitor la conditiile pe care trebuie sa le respecte participantii intr-o enentuala AGORA. Din cate stiu eu, am dreptul ca cetatean, locuitor al Bucurestiului, sa strabat zona oricand doresc, daca printr-o forma legala nu-mi este interzis accesul . O conditie de baza ar fi ca sa nu deranjez trecatorii iar exprimarea mea sa fie democratica si sa nu recurg la violenta.Deoarece la ora actuala, mitingurile spontane sunt total in afara legii, ceea ce duce practic la ingradirea dreptului fundamental de exprimare eu as dori sa fac ceva preventiv si acoperitor INAINTE sa iau amenzile !!! Ma gandeam sa depun in scris catre PMB prin Primar, catre CGMB prin consilieri, catre Jandarmerie, … catre ORIUNDE !!! orice ma veti invata referitor la posibilitatea mea ca eu sa ma aflu, atunci cand consider eu de cuviinta, in zona Universitatii ( eventual cu ceva insemne, solganuri, afise ?!? , macar tricolorul mic pe care-l am deja la piept ?!? ) Va rog din suflet invatati-ma o cale sa putem sari hotararea acestor consilieri, pe cei pe care bucurestenii i-au ales si care acum ne limiteaza in exprimare numai pentru simpla dorinta si prin majoritara lor vointa ! Sunt absolut convins ca niste minti destupate de avocati vor gasi calea prin care eu si eventual toti colegii mei din piata sa le aratam imbuibatilor ce-si apara doar statutul lor de favorizati ca SUNTEM MAI DESTEPTI SI MAI HOTARATI decat ei ! Romanii au o vorba : NU MOR CAII CAND VOR CAINII !!! Va multumesc ! Nu uitati : PLOUA , NINGE NOI VOM INVINGE ! mai ales cand : PENTRU ORICE CIUMPALAC GERU - I AFRODISIAC !!!
Am auzit o gramada de tampenii la televizor despre protestele „neautorizate”. Conform legii nu exista necesitatea „autorizatii” unor proteste, acestea sunt garantate de lege.

Adunarile publice - mitinguri, demonstratii, manifestatii, procesiuni si altele asemenea - ce urmeaza sa se desfasoare in piete, pe caile publice ori in alte locuri in aer liber se pot organiza numai dupa declararea prealabila prevazuta de prezenta lege.


Deci nu vorbim de o aprobare din partea primariei sau jandarmeriei ci doar de o declarare/anuntare a protestului pentru ca autoritatea locala/jandarmeria sa se pregateasca.

Nu trebuie declarate, in prealabil, adunarile publice al caror scop il constituie manifestarile cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale ori care se desfasoara in incinta sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. In cazul in care organizatorii unor astfel de adunari publice detin indicii sau date ca desfasurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori ar putea sa duca la manifestari violente, au obligatia sa solicite, din timp, primariilor si organelor locale ale politiei, sprijin de specialitate.


Totusi, poate gasiti un alt loc pentru a protesta pentru ca legea spune:
Organizarea si desfasurarea adunarilor publice sunt interzise in imediata apropiere a garilor, porturilor, aeroporturilor, statiilor de metrou, spitalelor , obiectivelor militare, a unitatilor economice cu instalatii, utilaje sau masini cu grad ridicat de pericol in exploatare.
De asemenea, este interzisa desfasurarea simultana a doua sau mai multe adunari publice distincte, in acelasi lor sau pe aceleasi trasee, indiferent de caracterul acestora.


La universitatii aveti si statie de metrou si spitalul Coltea.

ART. 7
Organizatorii adunarilor publice vor depune declaratie scrisa la primarie, cu cel putin 3 zile inainte de data desfasurarii acestora, in care trebuie sa mentioneze denumirea sub care este cunoscut grupul organizator, scopul, locul, data, ora inceperii si durata actiunii, traseele de acces si de dispersare, numarul aproximativ al participantilor, persoanelor imputernicite sa asigure si sa raspunda de masurile de organizare, serviciile pe care le solicita din partea primariei si a organelor locale ale politiei, potrivit modelului din anexa.


@Jocandi Causa: Dar dumneavoastra cat castigati din intrebarea asta?

@cornelfonzi: In primul rand trebuie sa va spun ca va confruntati cu o incercare de intimidare. Va sfatuiesc sa urmati procedura prevazuta de lege pentru a obtine prelungirea autorizatiei de a manifesta in Piata Universitatii. Odata ce obtineti refuzul scris al autoritatilor, fara a intrerupe manifestatiile, ne vom adresa justitiei pentru obtinerea autorizatiei pe cale judecatoreasca si vom solicita suspendarea de urgenta pana la finalizarea procesului a masurilor de interzicere a manifestatiilor.

Art. 10 din Conventie (CEDO) spune la par. 1 ca "Orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie si libertatea de a primi sau comunica informatii ori idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere".

Orice limitare a acestui drept trebuie sa respecte cateva reguli clare trasate mai precis prin jurisprudenta Curtii (CEDO) si anume: ingerinta sa fie prevazuta de lege, sa urmareasca un scop legitim, sa fie necesara intr-o societate democratica, sa raspunda unei nevoi sociale imperioase, sa nu fie excesiva sau arbitrara, sa fie proportionala cu scopul urmarit si atentie: sa nu duca la golirea de continuta a drepturilor deci la atingeri privind substanta dreptului.

Curtea (CEDO) a aratat ca autoritatile unui stat democratic sunt obligate sa tolereze critica activitatii lor chiar si atunci cand aceasta ar fi considerata provocatoare si insultatoare. (Corneliu Barsan, "CEDO Comentariu pe articole" ed II p. 831)

Asadar CGMB trebuie sa aiba motive foarte serioase sa va refuze, care stim cu totii ca nu exista si nu doar simple pretexte.

O alta masura in caz de refuz sau de evacuare nejustificata a protestatarilor poate fi sesizarea in regim de urgenta a CEDO si solicitarea prin instanta de la contencios al drepturilor omului a suspendarii masurilor privind interdictia de a manifesta, caz in care autoritatile vor ceda zic eu.

Sa nu uitam Conventia (CEDO) este lege interna de forta juridica superioara oricaror legi, norme subordonate acestora sau alte acte juridice si prevaleaza in fata acestora.

Nu as vrea sa intru in prea multe amanunte deocamdata insa va sustin in demersul dumneavoastra in masura in care veti dori. Ma puteti contacta in privat.
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
rarespopa, utilizator
Eu castig muncind, sunt de moda veche.
Dumneavoastra ce castigati dezinformand?

Cand vorbiti de drepturi, nu omiteti ca dreptul unui om merge pana acolo unde lezeaza dreptul altora.
Cei cateva zeci de "manifestanti" lezeaza dreptul la libera circulatie al cetatenilor . CEDO va rade de o astfel de speta.
Ma oripileaza ideea ca acei cativa zeci de oameni considera ca ei reprezinta Romania. Ei se reprezinta doar pe ei. Nimeni nu le-a dat mandat sa ii reprezinte acolo, in strada.
Haosul nu este o solutie, dimpotriva.
Din cate stiu se pare ca avem autorizatie de la P.M.B. doar pana azi 31.01.2012 ! Nimeni de acolo nu vrea sa ia o autorizatie pentru miscarea din piata ! Deci daca s-ar putea un anunt prealabil pe persoiana fizica ?!? fiecare pentru el ... sa raspunda la fel cum este si poporul nostru drag : fiecare pentru el !
@cornelfonzi: Va rog sa nu facem astfel de aprecieri la adresa unor categorii socio-profesionale. Marinarii in general sunt romani ca si noi si se confrunta si ei cu aceleasi probleme. Cred ca e cazul sa va marginiti la unii dintre marinari. Chestia asta cu invrajbirea intre ele a diverselor categorii sociale este regretabila, nedreapta, constituie o practica a actualei puteri si este de sorginte comunista.

@Jocandi Causa: Si noi ceilalti cu alte opinii decat ale dumneavoastra muncim sau sugerati ca furam? De dezinformare va putem acuza si noi, la fel de simplu, ca doar o simpla afirmatie poate fi combatuta cu succes de afirmatia contrara.

Asta cu restrangerea dreptului la libera circulatie a cetatenilor e comica rau si penibila in acelasi timp. Ideea asta este una propagandistica preluata de dumneavoastra de la reprezentantii actualei puteri. E un simplu pretext pentru a aduce atingere unei libertati absolute acea de libera exprimare. Sigur ca manifestatiile de strada produc un mic disconfort trecatorilor da in nici un caz nu-i impiedica sa se deplaseze liber asta apropos de principiul proportionalitati intre drepturile manifestantilor si interesul general. Totul e atat de clar aici incat nici nu ma obosesc sa va aduc argumente din jurisprudenta Curtii (CEDO). Pun insa ramasag ca daca se instituie interdictii pe motivul asta Curtea (CEDO) va reactiona foarte promt, ca dealtfel si instantele interne, evident sesizate de noi in prealabil.

Si apropos de unde stiti dumneavoastra ca cei cateva zeci nu reprezinta oopinia majoritatii cetatenilor. Sondajele de opinie de ultima ora arata ca suntem vreo 80% cu aceleasi idei.
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
rarespopa, utilizator

Alte discuții în legătură

Autorizatie protest smenboom smenboom Buna seara! Daca vreau sa protestez singur fata de calitatea sau inexistenta drumurilor din oras am nevoie de aprobare de la primarie?As vrea sa fac ... (vezi toată discuția)
Autorizatie protest antip2014 antip2014 Buna ziua, Am o neclaritate in legatura cu raspunderea legala pe care organizatorii unui protest o au in cazul in care in grupul de protestanti se ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a rezista pasnic autoritatilor - art. 10 cedo? aidu aidu opunerea de rezistenta, ca exprimare sau manifestare, dreptul de a rezista pasnic autoritatilor - art. 10 CEDO? Unde as putea gasi despre acest subiect?? (vezi toată discuția)