avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... executare silita apartament ipotecat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

executare silita apartament ipotecat

Buna ziua, am un credit ipotecar pe care nu-l mai pot platii pentru ca e in valuta si rata depaseste castigul nostru pe familie.Am trecut deja prin doua restucturari, am cerut bancii o alta solutie, insa de aproximativ doua luni nu am primit niciun raspuns.In cele din urma probabil ca se va ajunge la executare silita.In mare parte stiu cam ce presupune procedura de executare silita, intrebarile pe care mi le pun sunt altele:
-cand a fost achizitionat apartamentul a fost evaluat la o suma mare, acum probabil va fi vandut cu mult mai putin si nu va acoperii creditul(80 000 de chf);inainte de a fi pus in vanzare, va fi evaluat?au dreptul sa-i puna o valoare de vanzare mai mica decat cea de la evaluarea facuta in momentul cumpararii, mai ales ca intre timp i-au fost aduse imbunatatiri?
-in cazul in care dupa vanzare nu se acopera valoarea creditului si nu mai avem alte bunuri, se va pune poprire pe salariu?ce valoare maxima poate avea aceasta poprire si daca aceasta se obtine cu hotarare judecatoreasca?
-in momentul achizitionarii creditului am imprumutat 80 000 de chf echivalentul in lei a 144 000,(apartamentul a fost evaluat la 175 000 de lei);in momentul de fata dupa 5 ani de plata a ratelor si 50 000 de lei dati la banca, soldul creditului meu este de 82 000 de chf, deci mai mult decat am imprumutat, desi am platit pana acum rate ...acum 82 000 de chf inseamna o suma uriasa transformata in lei, aproape 300 000 de lei;este clar ca nu se va vinde in veci cu suma asta...banca oricum nu pierde nimic(doar un client dobitoc care ar fi trebuit sa plateasca rate uriase 30 de ani, platind la finalalul celor 30 de ani vreo 800 000 de lei #-o), apartamentul se va vinde probabil cu aceeasi suma cu care a fost cumparat(in lei)+ratele plattite pana acum....as vrea sa intreb daca este posibil sa obtin in instanta ca dupa vanzarea acestuia sa nu mai platesc prin poprirea pe salariu.
Sper ca nu e prea lunga povestea si ca ati inteles intrebarile pe care mi le pun.
Multumesc anticipat!!
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 10:38, 1 Februarie 2012
1. Se va face o noua evaluare, pentru stabilirea valorii actuale de piata a apartamentului. Solicitati sa se aiba in vedere si imbunatatirile facute. Tinand cont de caderea pietei imobiliare din ultimii 2 ani, probabil se va stabili o valoare la jumatate din valoarea initiala.
2.Daca creanta nu este stinsa complet in urma vanzarii la licitatie a apartamentului, atunci executarea silita va continua. In conditiile in care nu aveti alte bunuri, vi se va pune poprire pe salariu, care nu poate depasi 1/3 din cuantumul acestuia.
3. In afara sumei imprumutate aveti obligatia sa achitati si dobanda la aceasta suma, care de regula este de 200% pe intreaga perioada de rambursare. Adica, pana la sfarsitul perioadei de rambursare ar trebui sa restituiti de trei ori suma imprumutata. In caz de neachitare a ratelor, se calculeaza si penalitati. Daca ati optat pentru restituirea imprumutului in rate egale, atunci ponderea mai mare in ratele de inceput este a dobanzilor. Cu alte cuvinte, pana in prezent ati achiatat mai mult din dobanzi, decat din capital.
Gasiti toate aceste elemente in contractul de imprumut pe care l-ati semnat cu banca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire chf - va rog raspuns tuilleries tuilleries Bună dimineaţa! Vă rog frumos o lămurire pentru următoarea speţă: Am contractat un credit ipotecar în valoare de 35.054CHF în data de ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar in franci elvetieni alissab alissab Buna ziua ! In iunie 2007 am luat un credit ipotecar in franci elvetieni pe 35 ani,ipotecand apartamentul pe care l-am cumparat.Am luat 65450 CHF, avand ... (vezi toată discuția)
Dator dupa executarea silita? bge bge Buna ziua.As dori sa va intreb daca, in cazul unui credit ipotecar contractat acum trei ani in valoare de 54.000 CHF ,am ajuns in imposibilitatea de a mai ... (vezi toată discuția)