avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Doresc sa cumpar un teren. Cum verific daca acesta ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Doresc sa cumpar un teren. Cum verific daca acesta este intravilan sau extravilan?

Buna ziua,

As dori sa primesc, va rog, mai multe lamuriri in legatura cu rezolvarea urmatoarei situatii:

Doresc sa cumpar un teren intr-o localitate din afara Bucurestiului pentru a-mi construi o locuinta si as dori sa stiu cum pot verifica cu adevarat daca terenul este trecut in intravilan sau este extravilan. Proprietarul detine un teren mai mare pe care vrea sa il vanda la trei cumparatori (unul dintre cumparatori fiind eu).

Mentionez ca proprietarul terenului a declarat ca a initiat recent procedurile de trecere a acestuia in intravilan, acestea fiind in curs (dupa spusele lui) si ca are nevoie de cei trei cumparatori pentru a efectua procedurile de "dezmembrare" a terenului. Am fost impreuna cu acesta la primaria localitatii pentru a verifica daca terenul este trecut in intravilan sau nu si acolo referentul agricol din cadrul primariei ne-a mentionat ca terenul se afla in curs de a fi trecut in intravilan, fara insa a ne arata documente care sa certifice acest lucru.

Proprietarul a solicitat la notar un extras informativ de carte funciara privind situatia terenului, in document mentionandu-se ca terenul este "arabil" fara a se mentiona daca este intravilan sau extravilan. (el, impreuna cu notarul au motivat la acea data ca au initiat recent procedurile de trecere in intravilan si ca nu s-a operat deocamdata modificarea datelor in cartea funciara)

De asemenea, mentionez ca am incheiat cu proprietarul in baza acestui extras informativ o promisiune bilaterala si ca i-am acordat acestuia un avans in vedere achizitionarii terenului. Ulterior, i-am solicitat proprietarului sa ne faca copiii dupa toate actele pentru a mai merge odata la primaria localitatii astfel incat sa vedem daca terenul este intravilan sau extravilan. Acesta insa nu doreste sa faca copii dupa documente si sa ne faca cunostinta cu ceilalti doi cumparatori pe care ar trebui sa ii avem ca vecini, ceea ce mi se pare o atitudine destul de suspecta.

Intrebare:

Peste cateva zile ar trebui sa ma prezint la notar pentru a incheia contractul de vanzare cumparare pentru acest teren. Cum pot sa verific daca terenul este unul intravilan sau extravilan inainte de a-l cumpara, de a semna actele de vanzare cumparare? (NU doresc sa cumpar un teren extravilan, inutilizabil)

De asemenea, ce se poate intampla in cazul in care nu respect promisiunea bilaterala? (mentionez ca in cazul in care in extrasul de carte funciara nu se mentioneaza ca este vorba de teren intravilan, nu doresc sa semnez contractul de vanzare cumparare) In promisiunea bilaterala se mentioneaza ca beneficiarul (eu) pierd garantia in cazul in care ma razgandesc si ca promitentul(proprietarul) se poate adresa instantei pentru a solicita incheierea executorie a contractului de vanzare cumparare.

Ce sa fac daca terenul este unul extravilan? NU doresc sa cumpar asa ceva deoarece nu imi pot construi o locuinta, iar proprietarul nu doreste sa ne explice mai multe detalii.

Ce riscuri implica nerespectarea promisiunii bilaterale in conditiile mentionate mai sus? (mentionez ca proprietarul a spus de la inceput ca este teren intravilan, insa nu am vazut niciun document care sa certifice acest lucru)

Astept raspunsurile dumneavoastra. Imi cer scuze daca am scris atat de mult insa suntem persoane tinere si nu dorim sa fim victimele unei eventuale fraude.

Va multumim!
Cel mai recent răspuns: trinity2012 , utilizator 09:01, 2 Februarie 2012
Verificati la Primaria sectorului in care se afla terenul, la OCPI. Acestia au harti cu asezarea terenurilor si va pot spune exact care este intravilan si care nu.
Cereti extras de informare de carte funciara!
Terenul este in afara Bucurestiului, intr-o localitate din judetul Giurgiu. Pot cere informatii direct de la primaria comunei resp. sau trebuie sa merg la primaria Giugiu? Va multumesc f. mult pentru promptitudine si pentru faptul ca ne ajutati.
Buna ziua, va multumesc pentru informatii. Va rog sa imi spuneti care sunt pasii pentru a cere un extras de carte funciara si de unde pot cere acest lucru? Localitatea (comuna) unde este terenul apartine de judetul Giurgiu. Va multumesc.
Mergeti cu vanzatorul la orice notariat platiti o taxa de 20 de on si sa va scoata extras de informare . Vanzatorul tb sa semneze cererea de extras.

Alte discuții în legătură

Cumparare teren extravilan sau intravilan? micron micron Buna ziua, Vreau sa va adresez urmatoarea intrebare. Doresc sa cumpar un teren care a fost trecut din extravilan in intravilan (cel putin asa sustine ... (vezi toată discuția)
Teren trecut abuziv din circuitul civil in circuitul agricol crn crn Doresc sa va supun atentiei urmatoarea speta: Tatal meu mai detine o parcela de teren intravilan pe raza satului natal,parcela obtinuta in anul 1962,prin ... (vezi toată discuția)
Verificare teren litigiu Gusty29 Gusty29 Doresc sa achzitionez o parcela teren pt constructie casa. Actualul Proprietar este o persoana juridica ( SRL , care a mai construit case,duplexuri in zona ... (vezi toată discuția)