avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pasaport minori parinti divortati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pasaport minori parinti divortati

Cum se poate face pasaportul unui minor in cazul parintilor divortati? Ca sa fiu mai explicita, cunosc o femeie tinara care lucreaza legal in Italia de peste trei ani. Acasa, la Bacau, are un copil de 9 ani lasat in grija parintilor. Este divortata cu sentinta definitiva de peste 7 ani. Tatal copilului nu vede copilul cam de la vremea divortului si nici nu participa la intretinerea acestuia. Femeia vrea sa-si aduca copilul in Italia unde are o pozitie stabila, o locuinta si un salariu decent.
Mai mult ca sigur, considerind situatia, tatal nu ii va da consimtamintul. Mi se pare ca o noua norma legala in acest caz a fost de curind promulgata. Poate ea sa faca pasaport individual sau sa treaca copilul pe propriul sau pasaport aducind pe acesta linga afectiunea si grija materna chiar fara consimtamintul parintelui absent din toate punctele de vedere? Copilul i-a fost incredintat prin sentinta. Ce acte ii trebuie? Ni se pare absurd ca doar prin lipsa de consimtamint din partea unui tata care tata nu e, un copil sa sufere lipsa mamei si sa traiasca in conditii inferioare celor pe care mama sa i le poate oferi. Multumesc.
cererile ce privesc eliberarea pasaportului pentru minorul ce nu a implinit 14 ani se formuleaza de catre parintele caruia i-a fost incredintat minorul prin hotarare definitiva si irevocabila ; cererea e insotita de certificatul de nastere al minorului,in original si copie xerox,dovada achitarii taxelor,32 lei taxa consulara si 65 costul pasaportului,daca ii face individual, sau 3 lei taxa consulara si 3 lei taxa de includere, daca il include pe pasaportul parintelui; actul de identitate al parintelui si hotararea judecatoreasca in original si copie xerox.
Sigur fara consimtamintul tatalui, care de fapt a demosnstrat dezinteres de copil? Poate deci sa-l ia linga ea, in strainatate? In Italia nu se poate expatria un minor fara consimtamintul celuilalt parinte, chiar divortat fiind, de aceea sunt putin perplexa. Va trebui sa demonstreze ca tatal nu-si vede copilul de peste 8 ani? Nu e o problema, are destui martori si denunturi la politie despre violentele pe care le-a suportat. Cam in cit timp i se elibereaza copilului un pasaport?
Va multumesc, o sa informez respectiva mama sa vina in tara pentru aceste proceduri dar as vrea sa fiu sigura inainte de a-i da iluzii.
Cu stima,
Anere
Dacă mamei i s-a încredinţat minorul prin sentinta irevocabila şi definitiva, nu este necesar consimţământul tatalui la ieşirea din tara ci numai hotararea definitiva şi irevocabila!
Se poate opta şi pentru un pasaport individual, numai ca trebuie sa existe o motivare a acestei optiuni daca nu, veti opta pentru trecerea minorului pe pasaportul dumneavoastră; oricum in ambele cazuri trebuie sa faceti dovada la frontiera cu hotarârea în copie legalizată!

Supun atentiei dumneavoastra o alta problema care deriva din situatia de fapt şi anume aceea ca potrivit sentintei pe care ati obţinut-o, aceea de incredintare a minorului, se presupune ca tatal a obtinut un program de vizitare minor care, potrivit legii nu poate fi incalcat sau ignorat , în interesul suprem al minorului!
Deci, daca intentionati sa faceti o schimbare de domiciliu care ar implica nerespectarea programului de vizitare minor al tatalui ar trebui sa notificati tatalui acest lucru imediat cum ajungeti la noul domiciliu cu minorul, chiar si in cazul in care nu schimbati domiciliul dar luati copilul pe o perioada de timp la dumneavoastra! În felul acesta evitati un eventual litigiu!
Buna , fara sa vreau am vazut acest subiect si as vrea si eu o informatie.
Daca sotii nu sunt despartii, sotia lucreaza in Italia si are pasaport cu minor trecut pe el. In februarie 2009 expira pasaportul femeii. Intrebarea este :poate da o procura facut la un notar in Italia pentru cineva sa se ocupe de reinnoirea pasaportului?
Am citit ca doar o procura facuta la serviciile consulare insa eu intreb daca procura facut la un notar in Italia este tradusa si apostilata in Romania are valoare?
Si tot legat de acest subiect intreb daca poate solicita eliberarea unui nou pasaport cu inscrierea minorei pe pasaportul mamei avand o declaratie a sotului prin care el este de acord ca minora sa calatoreasca cu mama in Italia(redau literalmente ce e scris in declaratie)
Multumesc
Procura facuta in Italia la un notar, trebuie apostilata in Tribunal mai precis in Procura della Repubblica din orasul unde functioneaza cabinetul notarului italian, deci acolo unde semnatura si sigiliul notarului sunt cunoscute , unde este inscris la Colegiul Notarilor. Cum sa apostileze Romania un document emis de o autoritate straina?
Deci daca procura e facuta la notar italian, apostilla in Procuratura orasului, daca e facuta la Consulatul roman, deci de catre autoritate romana, acesta poate aplica apostilla. Eu cam asa stiu.

Alte discuții în legătură

Plecare in vacanta irina_iris irina_iris buna.ma numesc irina si vreau sa plec cu nepotul meu de 9 ani la vara in italia cu avionul.ce acte imi trebuiesc din partea parintilor(mama lui e in italia si ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara cu copil ramibebe ramibebe am o nelamurire.trebuie sa plec din tara cu copilul.am procurile de la tatal lui,dar eu nu sunt mama naturala.el la divort a primit incredintarea minorului ... (vezi toată discuția)
Plecarea cu minorul in italia motoc18 motoc18 nu sunt casatorita dar am un copil minor care poarta numele tatalui este trecut in pasaportul meu,pot pleca in italia? (vezi toată discuția)