avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA achizitie/livrare intracomunitara
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

achizitie/livrare intracomunitara

O pensiune incheie un contract de prestari servicii cu o firma din Romania pentru promovarea si comercializarea prin rezervari on-line a locurilor de cazare puse la dispozitie de catre beneficiar (pensiunea), servicii care ii sunt oferite de catre prestator prin intermediul unui website. Pentru aceste servicii prestatorul percepe un comision de 12% . Factura pentru comisionul respectiv este emisa de o firma din Amsterdam - The Netherlands. Acest serviciu intra in sfera achizitiilor/livrarilor intracomunitare? Factura este emisa fara TVA. Precizez ca pensiunea nu este inscrisa in Registrul operatorilor intracomunitari. Cum procedez in aceasta situatie? Va rog sa ma ajutati si cu o baza legala.
va multumesc.

Cel mai recent răspuns: aroua_r , utilizator 10:27, 16 Februarie 2012
Operatiunea este o achizitie intracomunitara de servicii.
Trebuie sa va inregistrati in ROI, cf art 158.2
(1) Începând cu data de 1 august 2010, se înfiinţează şi se organizează în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Registrul operatorilor intracomunitari care cuprinde toate persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care efectuează operaţiuni intracomunitare, respectiv:

e) achiziţii intracomunitare de servicii, respectiv cele pentru care se aplică prevederile art. 133 alin. (2), efectuate în beneficiul unor persoane impozabile stabilite în România, inclusiv persoane juridice neimpozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 153 sau 153^1, de către persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Comunitate, şi pentru care beneficiarul are obligaţia plăţii taxei potrivit art. 150 alin. (2).

Faceti taxare inversa si depuneti 390.

Atentie insa la impozitul pe venitul obtinut din Romania de nerezidenti care se aplica in acest caz, cf art 115:
(1) Veniturile impozabile obţinute din România, indiferent dacă veniturile sunt primite în România sau în străinătate, sunt:
f) comisioane de la un rezident;



Multumesc de raspuns. Precizez ca la data primirii facturii firma din Romania, pensiunea, nu era inregistrata in Registrul operatorilor intracomunitari. In aceasta situatie ce pot face? Nu pot declara in 390, daca nu are un cod valid de TVA nu?

Eu m-am gandit sa inregistrez asa: 628=401, 401=5124, 665=401. Inregistrez doar o cheltuiala.
Mai fac taxare inversa in aceasta situatie?

Pensiunea urmeaza sa se inregistreze in Registrul operatorilor intracomunitari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minunatul registru al operatorilor intracomunitari Laura Tanase Laura Tanase Buna ziua, as dori sa supun atentiei dv doua situatii oarecum similare de prestari servicii intracomunitare: 1. O societate cu sediul in Ro, platitoare de ... (vezi toată discuția)
Achizitii prestari servicii intracomunitare AIV AIV O societate din Polonia imi presteaza niste servicii( sablare si vopsire poduri) in Romania, emit facturi societatii din Romania fara TVA. Intrebare: Trebuie ... (vezi toată discuția)
Precizari roi- circulara mfp Magda Staicu Magda Staicu Ministerul Finantelor Publice a emis si publicat online precizari privind Registrul Operatorilor Intracomunitari. Circulara nr. 81544/11.10.2010, adresata ... (vezi toată discuția)