avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... O problema ne mai intalnita de nimeni - ajutor!!! ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

O problema ne mai intalnita de nimeni - ajutor!!! suntem disperati

Este vorba despre un caz intamplat cu prietena mea.

Ea lucreaza la o firma unde este angajata ca si muncitoare calificata in functia de montator jucarii. Si-a dobandit aceasta meserie acum 4 sau 5 ani prin urmarea unui curs de formare profesionala. Firma are aprox 50 angajati din care 3 sau 4 calificati care evident au un salar mai mare ca si cei necalificati fiindca toata lumea este platita cu salariul minim pe economie + diferite bonusuri. Saptamana trecuta au fost invitati in birou la directoare si li-sa cerut sa semneze un act prin care sa renunte la incadrarea de muncitori calificati si sa fie incadrati ca si necalificati. Nu stiu exact despre ce document este vorba fiindca nu l-am vazut. Nu stiu daca exista un formular tipizat pentru asa ceva sau trebuiau sa-si semneze propria demisie si dupa aceea erau reangajate pe un alt post ca si muncitoare necalificate. In final 3 au semnat si a mai ramas doar prietena mea cu actul nesemnat.
Pretextul/-ele directoarei a fost urmatoarele:1) din cei 4 este una care nu lucreaza cum trebuie si are un salariu mai mare ca restul care sunt muncitori necalificati mai buni si nu vrea sa ceara doar de la ea schimbarea incadrarii ca numai asa ii poate reduce salariul ci de la toti 4 (logica: toti pt unul unul pt toti), 2) restul colegilor sa nu arate cu degetul la ele, 3) firma nu are nevoie de muncitori calificati fiindca nu este prescrisa in nici o lege.
Adevaratu ei motiv banuiesc este cresterea salariului minim pe economie prin care diferenta intre indemnizatiile muncitorilor necalificati si calificati creste proportional si firma nu este dispusa sa plateasca la 4 angajati mai mult cu 108 RON/persoana diferenta la ora actuala.
Ea (prietena mea) a zis ca pana acum a lucrat ca si muncitoare calificata si nu este dispusa sa renunte la acest statut dupa care au urmat amenintarile directoarei si anume ca o da in judecata. Scurt si atat ,,Te dau in judecata’’ pentru ca nu vrei sa-mi semnezi acest act. Mentionez ca actul respectiv se semneaza intr-un singur exemplar si nu se da la angajat un al doilea exemplar.
Parerea mea personala este ca nu se poate face acest lucru fiindca nu are nici o baza legala si nu poti obliga pe nimeni sa-ti semneze ceva ce nu vrea.

Intrebarea mea este:
1) Poate sa faca legal acest lucru, adica din muncitorul calificat sa faca necalificat.
2) Chiar poate sa apeleze firma la instanta in acest caz?
2) Ce poate face ea in cazul in care se intampla acest lucru adica o da in judecata firma cu nu stiu ce motiv.

Astept raspunsurile si opiniile dumneavoastra.

Va multumesc anticipat.

PS: Nu o poate concedia fiindca atunci nu mai poate angaja alte persoane nu stiu pe ce perioada de timp.
Cel mai recent răspuns: msanyix , utilizator 11:29, 13 Noiembrie 2008
1. Legal, trebuia intocmit un act aditional la contractul individual de munca in care se schimba meseria din calificat in necalificat. Acest act aditional trebuie semnat si de salariat, ca este de acord cu asa ceva.
2. Pentru motivul de a nu semna un act nu o poate da in judecata.
3. O poate concedia pentru alte motive si, daca este concediere individuala, poate angaja pe altcineva in loc, imediat.
4. Daca a ajuns in situatia aceasta, parerea mea este sa plece de la acest loc de munca, sa-si caute altul, pentru ca nu va avea viata usoara in continuare cu astfel de patron.
Nu stiu daca o poate reangaja in aceeasi meserie ca muncitoare necalificat din momentul in care are specializare pt activitatea respectiva. Apropo pe ce motiv o poate concedia, se duce la timp la lucru este una dintre cele mai bune, cu norme de 110-120 %. Ea a zis ca nu semneaza si daca doreste poate s-o concedieze dar nu a vrut ci l-a amenintat ca o da in judecata.
Ce propuneti la poz 4. asta i-am zis si eu. Defapt femeia aceea nu este patroana doar o directoare din Ungaria, patronul este un German.

Dar din pacate din cauza neinformarii oamenilor a tinut faza cu datul in judecata la 3 persoane, la auzitul acestu lucru au semnat imediat

Va multumesc pt informatie.
1. Orice act aditional trebuie redactat si semnat in 3 exemplare si inregistrat la ITM, iar din aceste 3 exemplare unul ramane la ITM, unul la firma si unul la angajat.
2. Angajatorul nu poate obliga pe angajat sa semneze vreun document, indiferent daca e de bine sau de rau, ca in acest caz.
Daca adevaratul motiv e ca nu are nevoie de angajati calificati pe posturile respective, sa demisioneze si sa caute un job care are nevoie de calificarea ei, unde totodata zic eu, va fi apreciata corespunzator.

Faza cu "te dau in judecata" nu e valabila, adica poate linisita firma sa o dea in judecata pe prietena ta, dar pe ce motiv? ca nu a vrut sa semneze un contract ilegal(dupa parerea mea)? in cazul acesta firma sigur pierde procesul. Probabil ca a spus asta doar in ideea de a intimida pe cineva, patroana considerandu-se mai superior decat angajata.

Este bine de stiut ca in dreptul muncii angajatul este protejat de lege si modalitatile prin care angajatorul poate dispune concedierea sunt strict reglementate de lege . Nu poate dispune concedierea pentru ca asa vrea .
Daca motivele de concediere nu prea sunt ,nu aveti de ce sa va speriati .
Daca totusi firma face demersuri in sensul concedierii ,este indicat sa consultati un avocat , deoarece decizia de concediere se poate contesta iar sansele dv. de a castiga sunt mari .
Si eu am zis la fel ca exclamatia '' te dau in judecata" este doar pentru intimidare dar oricum am vrut sa aflu si parerea specialistilor. Dupa cunostintele mele nu poti da pe nimeni in judecata fara un motiv real sau pe baza unui lucru a carui corectitudine se poate discuta.

Mersi pt ajutor daca se complica situatia (ceeace nu cred) revin pentru alte detalii.

Alte discuții în legătură

Încadrare în muncă: calificat sau necalificat? Fiona40 Fiona40 Daca eu am calificare (diploma de la cursuri de specializare, atestate de Ministerul Muncii) pentru postul de croitor si vreau sa ma angajez pe acest post la o ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata, schimbare incadrare matei iosefina matei iosefina am implinit 55 ani,am 35 ani de munca,am depus cererea de pensionare anticipata,ca sa poata sa imi inchida cartea de munca mi sa dat sa semnez un act in care ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca gentilom gentilom Buna ziua! Am o problema cu firma la care lucrez si sper sa ma ajutati in acest caz. In data de 01.02.2007 m-am angajat la aceasta societate...in urma ... (vezi toată discuția)