avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezmostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezmostenire

Buna ziua!
Din motive personale doresc sa-mi dezmostenesc copilul din averea personala.
Am auzit ca legislatia romana nu permite acest lucru.Este adevarat,sau nu?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Mihail Zaharia-Ciorcila , Notar 10:12, 14 Februarie 2012
Nu este prevazut in legislatia romana.Daca sunteti unicul propietar,puteti instraina propietatea dvs.prin contract de vanzare cumparare unei terte persoane cu clauza de habitatie viagera.Este acelasi lucru.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2012
andymaurul, utilizator
este adevarat, dar depinde in mare parte de ce intelegeti prin dezmostenire. Copilul dvs este mostenitor rezervatar in ceea ce va priveste, asa ca nu il puteti indeparta complet de la mostenire. Chiar impotriva vointei dvs acesta va mosteni, in functie de ceilalti mostentitori cu care vine in concurs, o cota mai mica sau mai mare. Singura modalitate ca acesta sa nu mosteneasca nimic (exceptand nedemnitatea) este ca nimic sa ramana de mostenit, adica sa instrainati in timpul vietii bunurile, prin acte oneroase.
Deci prin vanzare cumparare.
sau intretinere, renta viagera, poate chiar si donatie in liimitele sarcinilor.
Donatia poate fi atacata....mai usor decat un contract de vanzare cumparare.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2012
andymaurul, utilizator

Alte discuții în legătură

Act vinzare cumparare catre unul din cei trei copii viorelsavu viorelsavu avem trei copiii,si vrem sa gasim o posibilitate prin care sa lasam mostenire imobilul in care locuim,proprietate personala doar unui singur copil fara ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire bandi2 bandi2 buna. am o intrebare... am mostenit prin moartea tatalui si eu si sora mea o parte,(am facut succesiunea la notar)mama,care traieste avand majoritatea.sora mea ... (vezi toată discuția)
Pot pierde propietatea ? Nilmarcu Nilmarcu In anul 2014, mama mi a facut act de vanzare_cumparare ptr apartamentul in care locuiesc. Eu, mai am 4 frati. Mama mea, a murit in dec 2018. Mi a zis cineva, ... (vezi toată discuția)