avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... acuzare de fals si uz de fals
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

acuzare de fals si uz de fals

Am o firma si acum patru ani am luat un credit de circa 300.000 de euro, acoperit integral de garantii. Banca mi-a facut sesizare penala cum ca adeverenta de salariu nu e inregistrata la ITM. Eu stiu ca am semnat-o si i-am dat-o contabilului sa se ocupe de formalitati, semnand si el acea adeverinta. Din pacate, el a murit la scurt timp dupa aceea. In acea perioada, aveam venituri mult mai mari decat salariul din adeverinta.
Am fost chemat la politie si mi s-a spus ca adeverinta nu e inregistrata la ITM. Eu am platit ratele timp de doi ani, apoi am solicitat o amanare la plata.
Acuzatiile care mi se aduc sunt de fals, uz de fals si inselaciune.
Eu nu m-am ocupat deloc de contabilitate, asa ca am mers pe buna credinta a contabilului.
Cum ma pot apara in acest caz?
Cel mai recent răspuns: toushou , utilizator 13:37, 30 Mai 2012
daca salariul din adeverinta coincidea cu cel de pe statul de salarii nu exista intentia inselaciunii, iar falsul nu a fost facut de dvs.In schimb, daca salariul din adeverinta era mai mare dacat cel din statul de salarii, atunci e cam greu de crezut ca nu stiati ce salariu aveti in realitate, in conditiile in care ati semnat si dvs. aceasta adeverinta in calitate de conducator al institutiei. In acest caz ar fi indicat sa luati legatura cu un avocat pentru ca aveti sanse sa fiti pus sa rambursati creditul inainte de termenul initial, plus o condamnare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Februarie 2012
ciuruburu, utilizator
In conditiile in care va intra in vigoare noul cod penal, avand in vedere faptul ca venitul din adeverinta nu coincidea cu cel de pe statul de salariu , ce pedeapsa as risca ?
Mentionez faptul ca am achitat 2 ani din credit , nu am avut intentia sa insel si investitia pe care am facut-o in imobilul adus in garantie este mult mai mare decat valoarea creditului.
Ar putea acestea constitui avantaje pentru mine ?
Art. 13 Cod penal
Aplicarea legii penale mai favorabile
În cazul în care de la săvârşirea infracţiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea cea mai favorabilă.

Daca legea noua va va fi mai favorabila, se va aplica legea noua, altfel, se va judeca dupa legea in vigoare la data savarsirii infractiunii, pedeapsa aplicata putand sa se situeze doar intre limitele ascesteia.
Vedeti prevederile Noului cod penal , capitolul care trateaza infractiunile de fals , si pe cele ale Noului Cod, cu privire la limitele de pedeapsa, si comparati.
Noul Cod penal se preconizeaza ca va intra in vigoare in 2013.
Cu privire al a doua intrebare, avantajele dvs. ar fi ca ati marit valoarea garantiei , neavand relevanta din punctul de vedere al legii penale.
Buna Ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea intrebare :
Eu am luat creditul la inceputul anului 2008. Banca a facut plangere penala in octombrie 2011 pentru iselaciune, fals si uz de fals.
S-au incadrat in termenul de depunere a plangerii penale ?Erau aproape 4 ani, fara 2 luni.
Exista un anumit termen de depunere a plangerii penale, sau nu ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediere - incetare proces - schimbarea legilor penale puncuskaa puncuskaa intr un proces penal pt inselaciune si fals daca fac un acord de mediere si se inceteaza procesul pt inselaciune iar pt fals voi fi judecat am sanse sa fiu ... (vezi toată discuția)
Uzul de fals ContSters249353 ContSters249353 am o nedumerire: daca la contractarea unui credit pe baza unui buletin, fara garantii s-a folosit un act fals, se incadreaza fapta doar la uz de fals sau si la ... (vezi toată discuția)
Cod penal mai favorabil pentru mai multe fapte (concurs de infractiuni) pmanole pmanole Buna seara, Care ar fi codul penal mai favorabil pentru: Inselaciune, fals, uz de fals, fals privind identitatea si fals in inscrisuri sub semnatura ... (vezi toată discuția)