avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... plata cotelor de întreþinere neachitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

plata cotelor de întreþinere neachitate

bună seara, am rugămintea de a mă lăuri cu privire la următorul aspect _
sunt proprietara unui apartament cu clauză de întreţinere
persoana cu care am încheiat acest contract nu a achitat întreţinerea şi a fost acţionată în instanţă.
sunt obligată prin acest contract să-i plătesc întreţinerea?
mulţumesc anticipat , am rugămintea de a-mi menţiona şi art. din codul civil pentru a mă documenta
încă odată mii de mulţumiri şi scuze de deranj.
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 20:03, 11 Februarie 2012
Pretul instrainarii il constituie intretinerea pe care cumparatorul -intretinator se obliga sa o acorde vanzatorului tot restul vietii acestuia
Contractul de vanzare cu clauza de intretinere este un contract nenumit cu titlu oneros, aleatoriu, bilateral, consensual, translativ de proprietate, caruia i se aplica regulile generale din materia obligatiilor inscrise in art. 1020 si 1021 Cod civil, in baza carora conditia rezolutorie este subinteleasa in situatia cand una dintre parti nu isi indeplineste angajamentul luat.
Intretinerea poate fi prestata prin plata unei sume lunare de bani, prevazuta ca atare in contract sau poate sa conste in procurarea de alimente, medicamente, imbracaminte sau prin prestarea activitatilor de gospodarire zilninca/saptamanala/lunara. De asemenea, se poate arata concret prin clauza contractuala contravaloarea lunara a medicamentelor, alimentelor etc astfel incat cumparatorul sa stie exact la ce valoare trebuie sa se situeze executarea obligatiei asumate, iar vanzatorul sa aiba siguranta ca va beneficia de aceste prestatii in natura intr-un cuantum précis stabilit.
Aceasta prestare a intretinerii se poate insera in contractul de vanzare cumparare sub forma unei clauze de intretinere.
Pentru a –si produce efectele juridice si pentru a obliga cumparatorul la respectarea si la prestarea unei intretineri, este obligatoriu ca , in cuprinsul contractului de vanzare cumparare sa se mentioneze in concret aceasta clauza
Prestarea întreţinerii, în sarcina cumparatorului , este obligaţia de a face, cu caracter strict personal, care, în caz de neexecutare, determină rezoluţiunea contractului respectiv (art.1020 Cod civil).
În raport cu conţinutul contractului, obligaţia de întreţinere asumată de cumparator are caracter de indivizibilitate când este instituită în beneficiul mai multor intretinuti fără a se preciza că este vorba de obligaţii distincte pentru fiecare dintre acestia, în funcţie de numărul şi/sau valoarea bunurilor, obiect al contractului, după cum ele erau proprii ale fiecăruia dintre intretinuti sau comune. Într-un asemenea caz, deci, cumparatorul nu s-a obligat să presteze două întreţineri distincte – corespunzător a ceea ce a primit de la fiecare din intretinuti – ci există o singură obligaţie indivizibilă (art. 1058 Cod civil).
Potrivit regulilor generale din materia obligatiilor inscrise in art. 1020 si art. 1021 Cod civil., conditia rezolutorie este intotdeauna subanteleasa in cazul in care una dintre parti nu-si indeplineste angajamentul luat, dar contractul nu este desfiintat de drept, partea in privinta careia angajamentul nu s-a executat avand alegerea intre a sili pe cealalta parte la executare sau a cere desfiintarea actului.
Calitatea procesuala pasiva o are proprietarul care detine nuda proprietate si nu persoana care detine un drept de uzufruct viager.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de v/c cu clauza de intretinere viagera neaguvasile neaguvasile Am grija de citeva luni de un batrin! Intimplator!Acestuia i-a murit sotia in urma cu 10-11 ani.Dupa aprox. 1,5 ani de la moartea sotiei, batrinul s-a hotarit ... (vezi toată discuția)
Contract v/c pentru acelasi imobil nico_leopa nico_leopa Buna seara, > am o simpla intrebare pentru cine ma poate lamuri: este legal sa se intocmeasca un act de v/c pt un imobil pt care s-a facut un contract de v/c ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare aura19731991 aura19731991 buna ziua.un prieten casatorit a facut act de vinzare cumparare sotiei cu conditia sa aibe grija de el.dupa decesul acestuia ea are drept la casa.ei acum nu se ... (vezi toată discuția)