avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributii PFA la asigurari sociale
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributii PFA la asigurari sociale

In revista TAXE si IMPOZITE scrie <Daca PFA nu are si calitatea de salariat la o alta societatea sau nu este penionar al sistemului public de pensii, PFA are obligatia sa depuna Declaratia de Asigurare la Casa de pensii. In cazul in care PFA are si calitatea de salariat sau este pensionar al sistemului public de pensii nu va datora contributie de asigurari sociale de stat (pensie)>.Deci un pensionar al sistemului public care este si PFA nu trebuie sa plateasca pentru asigurari sociale (pensie)?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:35, 14 Februarie 2012
Ca pensionar pentru pfa nu trebuie sa platiti contributia individuala de asigurari sociale.
Multumesc!
In cazul in care am discutii cu cei de la casa de pensii imi puteti spune care articol din Codul fiscal se aplica.
Este vorba de Legea pensiilor.
Nu o sa aveti discutii cu cei de la casa de pensii. Prevederea legala este art. 11, alin. (4) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Art. 11
(1) Persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) pct. IV care au cel putin varsta de 18 ani sunt obligate sa se asigure pe baza declaratiei individuale de asigurare.
(2) Declaratia individuala de asigurare se depune in termen de 30 de zile de la data incadrarii in situatia prevazuta la alin. (1) la casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei.
(3) Venitul lunar asigurat pentru persoanele mentionate la alin. (1) este cel stabilit prin declaratia individuala de asigurare si nu poate fi mai mic decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si mai mare decat valoarea corespunzatoare a de 5 ori castigul salarial mediu brut.
(4) Se excepteaza de la obligativitatea depunerii declaratiei de asigurare persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) pct. IV, daca beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de prezenta lege sau daca se regasesc in situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II, III si V.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 600 pt pfa-uri roxete roxete Buna ziua! Am un pfa sistem real din 2009; am platit contributai la pensii pana in oct 2012 iar din noiembrie am fost angajat si in alta parte, deci pt lunile ... (vezi toată discuția)
In interesul avocatilor, cu ajutorul economistilor: avocatul poate fi obligat la plata catre sistemul public de pensii ? Valentin Geapana Valentin Geapana [b]Buna seara ![/b] Deschid acest subiect fiindca o serie de articole din media vizeaza modificarile fiscale intrate in vigoare la 01 iulie 2012 in special ... (vezi toată discuția)
Contributia la sistemul public de pensii, obligatorie sau nu pentru avocati... Valentin Geapana Valentin Geapana Buna seara ! Deschid acest subiect fiindca o serie de articole din media vizeaza modificarile fiscale intrate in vigoare la 01 iulie 2012 in special privind ... (vezi toată discuția)