avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau sa-mi vand cota
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau sa-mi vand cota

Buna ziua.Impreuna cu o persoana care nu este nici un fel de ruda cu mine,detin o locuinta,fiecare avand cota 1/2. Intrebarea mea ar fi daca as putea sa-i fac act de donatie fiicei mele,pe cota mea(adica pe 1/2 din locuinta),sau eventual ,daca nu se poate,sa-i fac act de vanzare-cumparare,cealalta jumatate sa-i ramana coproprietarului.A doua intrebare ar fi daca trebuie sa fie si coproprietarul de acord,sau sa semneze vreun act ceva(presupunand ca acesta nu este in tara).Si daca se poate totusi cu donatia,aceasta poate fi cumva"atacata" de cineva???Va multumesc frumos si v-as fi recunoscatoare daca as primi un raspuns!!
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 21:27, 20 Februarie 2012
Dvs puteti dispune de Cota dvs de 1/2 cum doriti, prin donatie vanzare renta viagera, intretinere, deci orice act translativ de proprietate in timpul vietii sau prin testament, efectele acestuia producandu se la decesul dvs, fara acordul coproprietarului.
Puteti sa faceti donatie fii ei fiind scutit de impozit pt ca sunteti rude de grad 1. Donatia poate fi atacata ca orice alt act. Daca mai aveti alti copii sau sunteti casatorit exista posibilitatea ca la decesul dvs ceilalati mostenitori rezervatari sa ceara fue raportul fie reductiunea liberalitatilor excesive, adica a donatiei, daca incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari, la fel si testamentul, care e cel mai Putin costisitor dintre acte dar care isi produce efectele la decesul dvs. Si vanzarea poate fi atacata de mostenitorii rezervatari la fel si renta sau intretinerea , ca fiind donatii deghizate si deci supuse reductiunii liberalitatilor excesive, insa sarcina probei incumba celui care invoca aceasta prezumtie. Daca faceti vanzare si aveti mostenitori rezervatari altii Decat fiica dvs pretul trebuie sa fie real sa existe, sa fie dat si sa aveti si dovada, la fel si la renta sau intretinere sa existe documente justificative.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Februarie 2012
ContSters141818, utilizator
Multumesc pentru raspuns.Alti copii nu mai am,ma refeream daca poate fi atacat actul de donatie de celalalt coproprietar,in sensul ca nu ar dori ca altcineva strain sa locuiasca sub acelasi acoperis cu el.
Nu!
Multumesc inca o data pt raspunsuri.M-am linistit acum!
Puteti dona/vinde cota dvs. aflata in indiviziune ficei dvs printr-un act autentic la notar. Nu aveti nevoie de acordul celuilalt proprietar.

Donatia poate supusa reductiunii la mostenire de catre mostenitorii rezervatari, daca mai aveti.

Alte discuții în legătură

Act de donatie kerekeshermina kerekeshermina Buna ziua, parintele meu (mama deoarece tatal meu a decedat de multi ani)a facut un act de donatie pe numele meu cu acordul fratilor mei. Doresc sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)
Mostenire elion elion Buna ziua, Cum pot sa beneficieze copiii mei de mostenirea de pe urma bunicilor, mentionez ca eu am divortat de sotul meu, acesta a decedat, iar buncii din ... (vezi toată discuția)
Drepturi imobil mmonyca1981 mmonyca1981 Buna ziua,am o problema. prietenul meu a achizitionat prin Prima Casa un apartament,problema e ca el este proprietar si ar vrea sa ma faca pe mine ... (vezi toată discuția)