avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, ordonanta presedentiala pentru custodia minorei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, ordonanta presedentiala pentru custodia minorei

Buna dimineata!

... Sunt in proces de divort. Avocata mea a introdus o ordonanta presedentiala pe care am castigat-o in 25 Octombrie 2011 insa sotul a facut recurs iar eu nu am putut sa scot fetita din tara (locuiesc in UK si vreau sa imi aduc micuta aici cu mine) asa ca micuta a ramas la parintii mei loc pe care sotul meu il numeste inuman si inpropriu de locuit, chiar daca si el a locuit acolo o jumatate de an innainte de decizia mea de a divorta.
Recursul a fost castigat de sotul meu in 20 Dec 2011.
Procesul de divort se deruleaza foarte greu iar micuta nu e nici cu mine nici cu el. Tin sa mentionez ca atat timp cat micuta a fost la el a focut tot posibilul sa rupa legatura dintre mine si fetita mea in varsta de numai 4 ani. Dupa ce am castigat custodia micutei am lasat-o la ai mei si am venit un UK la munca, am un loc permanent de munca la care nu vreau sa renunt - in RO ce voi face ?, cu ce imi voi creste fetita? ; dar am incercat sa fiu alaturi de fetita mea cat mai mult timp posibil. Aproape in fiecare luna am fost in tara sa o vad, vorbim aproape zilnic merge la gradinita( din Ianuarie la program prelungit - la dorinta ei :)) e bine si e fericita insa nu vrea sa auda de ''tati'', nu vrea sa vorbeasca cu el la telefon, nu vrea sa il vada, nu vrea sa mearga la el si devine foarte trista daca se aduce discutia despre sotul meu.
Acum sotul meu a introdus o alta ordonanta presedentiala prin care cere sa ia fetita la el la sfarsitul saptamanii si dar mie personal mi-o mai da. Ceea ce va fi un soc pentru micuta mea. Ea asteapta sa vina la mami nu sa mearga la tati de care nici nu vrea sa auda. Mentionez ca din 25 Octombrie nici macar o data nu a fost sa o viziteze si e la 60km distanta de ea.

Se pare ca desi eu am dovezi ca el minte in actiunea introdusa de el, iar in mare parte am reusit sa atat ca martorii lui au mintit la proces se pare ca tot el are dreptate si succes . Eu nu reusesc nimc!

Ce pot face sa combat cererea lui de a lua micuta, deoarece aceasta nici nu vrea sa auda ca trebuie sa mearga la tati.
Cum pot castiga custodia totala cat mai curand posibil si sa imi aduc micuta aici in UK?
Nu exista in RO nici o lege care sa protejeze copilul din punct de vedere psihic si emotional sau care sa ajuta mama sa fie cu copilui ei? nu vrea ca in urma acestui proces micuta mea sa ramana cu urmari psihice sau emotionale, are doar 4 ani. Dorinta sau decizia ei nu se i-a in considerare.


Cel mai recent răspuns: molanca86 , utilizator 07:24, 20 Februarie 2012
Daca nu se schimba legile cu privire la minori, sunteti in situatie dezavantajata.
Faptul ca lucrati in alta tara este o bila neagra MARE, fiindca nu sunteti alaturi de copil.
Din moment ce exista un parinte care VREA sa se ocupe de minor, parintii Dvs., cu toata dragostea si priceperea oferita fetitei nu au prioritate in fata parintelui biologic pe care nu-l puteti dovedi inapt (drogat, incestuos,criminal).
Manifestarile copilului de 4 ani nu se iau in considerare, fiindca la aceasta varsta copilul nu are discernamant(de la psihologi citire), deci poate fi influentat de mama, de bunici.
Din 1 octombrie 2011, autoritatea parinteasca comuna este REGULA, ca sa puteti lua fetita cu Dvs. peste granita trebuie sa aveti acordul tatalui, pe care vad ca nu-l aveti.
Autoritatile romane au organe specializate pentru protectia copilului, in cazul Dvs. se va recomanda consiliera psihologica a minorei, in vederea acceptarii iubirii parintesti al tatalui, fiindca psihologii, dupa cercetari indelungate, au concluzionat ca minorii au nevoie de iubirea ambilor parinti, indiferent daca parintii nu se inteleg intre ei.
Puteti cere consiliere la DGASPC din localitatea de resedinta a judetului.
sincer, fiind mama, aveti muuuulte sanse sa castigati. este insa o lupta grea si de durata.
va trebuie un avocat bun deoarece trebuie sa va conduca inteligent procesul in sensul ca in interesul minorei este un program de vizitare restrans.
se audiaza minora, se audiaza martori se fac anchete peste anchete...nu este usor dar nu este imposibil;)

autoritatea exclusiva este exceptia . va fi greu de obtinut mai ales ca tatal are ,din cate inteleg, o hotarare in favoarea lui.

in ce priveste urgenta, dupa aprerea mea, si asta depinde de avocat si de cum gestioneaza dosarul , dar si de instanta la care va judecati....minuni nu poate face nimeni, mai ales ca, repet, este un dosar dificil , deoarece dupa Noul cod civil s-au schimbat multe....

de principiu in Romania mama este privilegiata....de aceea ma surprinde cum s-a derulat procesul dvs., mai ales ca inteleg ca ati avut aparator...:D
Ultima modificare: Duminică, 19 Februarie 2012
Antoanela Geaman, Avocat
In 90 % din cazuri cand se castiga in prima instanta nu se pierde in recurs.
In 9% din cazuri sunt greseli vadite ale primei instante...sau solutii obtinute pe baza cu relatii la prima instanta.
Poate exista si o greseala grava a instantei de recurs dar numai in 1% din cazuri deoarece sunt judecatori cu experienta.


Daca ne-ar expune dispozitivul primei instante si a instantei de recurs am putea analiza in concret cat de cat...
Nu stim ce a cerut.

1.Prin ordonanta de urgenta sotul cerea:

- DESFACEREA casatoriei, din culpa comuna
- RELUAREA numelui purtat anterior de catre parata
- INCREDINTAREA minorei spre crestere si educare
- STABILIREA unei prestatii lunare cu titlul de intretinere pt minor in cuantum legal

2. Iar motive la recurs au fost:
- Anularea cererii reconventionale ca si consecinta a timbrarii acesteia ( nu a platit taxa de timbru judiciar)
- Exercitarea provizorie a autoritatii parintesti in mod exclusiv de catre mama s--a dispus nu datorita faptului ca paratul a fost inapt ci datorita faptului ca mama locuieste in Anglia.
- Stabilirea provizorie a locuintei in UK este neintemeiata deoarece nu se cunosc conditile unde minora va locui , mama nedepunand o ancheta sociala a locuintei acesteia din UK)

Tin sa mentionez si faptul ca actiune paratului este formulata din 3.5pag de minciuni pe care intr-o oarecare masura le-am putut dovedi cu dovezi.
Iar pe perioada cat fetuta a fost la el nici macar de educatia ei nu se ocupa nu o ducea nici la cresa iar micuta in prezenta lui are atitudine comportamentala ciudata, isi pune capul in pamant nici sa planga nu are curaj, nu indrazneste sa spuna nimic din ceea ce o nemultumeste sau sa spuna ca nu vrea sa mearga la el, tremura si de ascunde cand auzea ca vine tati dupa ea. IAR ASTA MA INGRIJOREAZA, DEACEEA MA INSPAMANTA FAPTUL CA O SA CASTIGE NOOA ORDONANTA DE UOGENTA prin care cere :
- sa ia minora la sfarsitul saptamanii la el si numai mie personal mi-o mai da .
NU ARE NICI MACAR UN LOC DE MUNCA, CU CE O INTRETINE ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reincredintare minor catre tata baubau12345 baubau12345 Buna ziua! Am o problema la care nu gasesc nici o rezolvare. Actualul meu prieten a mai fost casatorit, avand o fetita din acea casatorie. In prezent ... (vezi toată discuția)
Copil in suferinta baubau12345 baubau12345 Buna ziua! Am o problema la care nu gasesc nici o rezolvare. Actualul meu prieten a mai fost casatorit, avand o fetita din acea casatorie. In prezent ... (vezi toată discuția)