avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... societate cu datorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

societate cu datorii

Buna ziua,
lucrez la o societate cu multe datorii( am aflat doar acum,de curand) la stat precum si la alti furnizori.Ce se intampla cu noi,salariatii,daca aceasta fima nu a platit de 1 an absolut nimic din sumele retinute si nevirate statului( ma refer la CAS,impozite pe salarii,somaj,sanatate,etc).Cum poate statul sa-si recupereze acesti bani,avand in vedere ca e vorba de un SRL cu capital minim de 200RON si nu are in proprietate nimic( imobil,teren,etc.)
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:34, 10 Noiembrie 2008
1. Daca are asa de multe datorii, creditorii sai trebuie sa inceapa procedura falimentului.
2. Institutiile statului carora trebuia se li se vireze banii retinuti si nevirati trebuia sa intervina.
3. Aveti doua posibilitati :
-sesizare la ITM, la corpul de control;
-toti salariatii, vorbiti si cu un avocat, dati in judecata pe angajator.
Vedeti si ce spune Codul muncii:
Art. 280. - Nedepunerea de către angajator, în termen de 15 zile, în conturile stabilite, a sumelor încasate de la salariaţi cu titlu de contribuţie datorată către sistemul public de asigurări sociale, către bugetul asigurărilor pentru şomaj ori către bugetul asigurărilor sociale de sănătate constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
art.280 C.mun este abrogat ;)

Potrivit Legii nr. 201/2008, constituie infractiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă "fapta persoanei de a nu declara şi de a nu vira contribuţia de asigurări sociale datorată de angajat, la bugetul asigurărilor sociale de stat, astfel încât să nu se poată vira contribuţia la fondurile de pensii administrate privat". Conform Legii nr. 387/2007 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2008, angajatorul are obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira o contribuţie individuală de 9,5% a fiecărui angajat, la bugetul asigurărilor sociale. În această contribuţie este inclusă şi cota de 2% aferentă fondurilor de pensii administrate privat. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie somaj serby68 serby68 buna ziua cum se poate afla daca fostul tau angajatorul a virat contributiile pentru somaj, sanatate etc; ce se poate face daca constati ca aceste contributii ... (vezi toată discuția)
Demisia la zi aiuricitm aiuricitm Buna seara Ma poate ajuta cineva cu un sfat??? As vrea sa demisionez conform art. 79 al.8 pentru ca angajatorul nu mi-a platit contributiile la stat din luna ... (vezi toată discuția)
Contributii la cas si asigurari de sanatate EddieM EddieM Buna seara, cum pot verifica daca angajatorul la care lucrez a virat contributiile aferente contractului meu de munca la asigurari sociale si la asigurarile de ... (vezi toată discuția)