avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Am fost inselat de o persoana cum procedez?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Am fost inselat de o persoana cum procedez?

Buna ziua.
Am o mare problema prin prietena mea am ajuns la un individ pe care il cunostea ea de mult. Trebuia sa cumpar de la el 6 telefoane. Toate bune si frumoase am stabilit cum sa facem i-am trimis in accea seara suna de 160 euro prin money gram iar in ziua urmatoare inca 5000 ron am virat direct in contul lui.
Mentionez ca inainte sa ii virez banii in cont mi-a trimit un e-mail cu un formular de la o firma de curierat vezi doamne sa imi confirme mie ca el deja a pus coletul catre mine. In acel e-mail mai era trecut numele lui, CNP, contul si un text in care imi spunea ca diferenta de bani pe ultimele 2 tell sa ii pun in cont pana cel tarziu joi. Au trecut 2 zile nu a ajuns nici-un colet si el tot ma aburete ca a ajuns in alta parte, ca o sa imi puna banii in cont, azi mi-a spus ca ia pus dar nimic. Ma tot duce cu zaharelul si nu inteleg de ce? Eu am toate hartiile si de la money gram si de la banca. Vreau un sfat de la voi sa stiu ce am de facut mai departe ii fac plangere penala sau sa fac altceva?
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
Adryan1911, utilizator
Cel mai recent răspuns: Zen Private Investigation SRL , Alte profesii 18:03, 23 Februarie 2012
Cel mai bine ar fi sa faceti o plangere penala.
sa il mai anunt ca ii fac acest lucru sau pur si simplu ma duc la politia de unde apartin si fac plangera? eu vineri seara i-am spus ca daca pana luni nu imi intra banii in cont o sa ii fac plangere penala pentru inselaciune. El este din constanta eu din chitila - ilfov. si inca ceva am citit pe forum ca ar fii mai bine sa merg pe civil decat pe penal este adevarat?
Poti sa faci plangere penala si te poti inscrie ca parte civila in procesul penal. In civil nu cred ca ai vreo sansa.
Am inteles. Este prima data cand mi se intampla acest lucru si vreau sa stiu cam cat ma duce totul din punct de vedere financiar si cam cat dureaza ca timp.


P.S. la final imi recuperet toti bani + cheltuielile de judecata sau nu?
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
Adryan1911, utilizator
Potrivit art. 221 din Codul de procedura penala, organul de urmarire penala este sesizat prin plangere sau denunt, ori se sesizeaza din oficiu cand afla pe orice alta cale ca s-a savarsit o infractiune. In cazul in care organul de urmarire penala se sesizeaza din oficiu, incheie un proces-verbal in acest sens.

Plangerea poate fi formulata de o persoana fizica sau de o persoana juridica, referitoare la o vatamare ce i s-a cauzat prin infractiune.

Plangerea va fi adresata organelor de ancheta (parchet, politie). Nu este o problema daca organul de ancheta sesizat nu este cel competent, potrivit legii, intrucat organul caruia i-a fost adresata sesizarea are obligatia sa o trimita celui competent.


Potrivit Codului de procedura Penala, plangerea trebuie sa contina:

* numele petitionarului;
* prenumele petitionarului;
* CNP-ul petitionarului (Codul Numeric Personal);
* calitatea petitionarului (precizarea daca actioneaza in nume personal sau ca mandatar/reprezentant al unei persoane; in acest caz, persoana reprezentata trebuie nominalizata);
* domiciliul petitionarului;
* descrierea faptei care formeaza obiectul plangerii (e necesara o descriere cat mai exacta si detaliata a faptelor. Orice element de fapt, chiar aparent neimportant, care poate servi la stabilirea existentei infractiunii sesizate sau la identificarea fapturitorului, trebuie adus la cunostinta organelor de ancheta. Descrierea faptelor trebuie facuta cat mai obiectiv si cat mai detasat de emotiile, trairile, sentimentele, parerile sau aprecierile celui care relateaza);
* indicarea faptuitorului, desigur daca este cunoscut (daca autorul plangerii nu cunoaste fapturitorul, va face mentiune in acest sens, urmand ca organele de ancheta sa procedeze si la identificarea faptutitorului)
* indicarea mijloacelor de proba (este o mentiune foarte importanta pentru ca sesizarea sa fie cu adevarat eficienta. Spre exemplu, indicarea unor martori – de preferat cu nume complet si adresa-; de asemenea, trebuie remise organelor de ancheta orice inscrisuri, fotografii, inregistrari sau obiecte care pot servi la dovedirea sustinerilor din sesizare; daca acestea nu sunt detinute de petitionar, dar ii cunoaste pe detinatorii lor, trebuie sa precizeze in mod clar, in sesizare, cine detine respectivele mijloace de proba);
* semnatura petitionarului.

Plângerea îndreptată la organul de urmărire penală, care nu cuprinde elementele mai sus prezentate, se restituie petiţionarului pe cale administrativă, cu indicarea elementelor care lipsesc.



Alte discuții în legătură

Informatii solicitate de la banca traute traute Buna seara, am depus o fila CEC la banca, aceasta a fost refuzata la plata iar raspunsul bancii (in scris si dupa 11 zile) a fost: \"client inexistent/cont ... (vezi toată discuția)
Cum se formuleaza o plangere penala? olteanu ana olteanu ana da stiu ca trebuie sa fac o plangere la politie dar as vrea sa fie formulata corect, de aceea am apelat de dumneavoastra.as dori un model daca se poate.:(( (vezi toată discuția)
Cum redactez o speță de drept penal? ContSters370920 ContSters370920 Bună, vreau să știu mai exact cum să redactez o speță de drept penal, am nevoie la facultate, chiar nu știu și am căutat pe internet, însă nu am ... (vezi toată discuția)