avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare cu uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare cu uzufruct

Buna ziua.
Doresc sa fac un contract de vanzare - cumparare cu uzufruct incheiat intre mine si mama mea (eu fiind unicul copil). Ea este casatorita dar in contractul de casa este trecuta numai ea pentu ca locuinta a dobandit-o dinaintea casatorii. Mama doreste ca in caz de deces sa-mi ramana mie locuinta, trebuie sa semneze sau sa-si dea acordul si sotul iei pentru a face acest acrt? Care ar fi metoda cea mai buna pentru a nu fi contestat/anulat in viitor de catre el acest contract?
Cel mai recent răspuns: Ioana0708 , utilizator 15:27, 23 Februarie 2012
Buna ziua,

In cazul in care locuinta a fost dobandita de catre mama dumneavoastra inainte de casatorie, aceasta este conform legii bun propriu(doar al mamei dumneavoastra nu si al sotului sau).
In cazul in care mama dumneavoastra decedeaza, locuinta va revine prin efectul succesiunii in exclusivitate dumneavoastra, ca unic mostenitor.
Astfel in cazul in care locuinta a fost dobandita de catre mama dumneavoastra inainte de casatorie si este bun propriu, sotul sau nu are nici un fel de drept asupra acestui bun, dumneavoastra fiind unica mostenitoare.
Drept urmare in acest caz, nu vad rationamentul incheierii unui contract de vanzare-cumparare, cu uzufruct sau fara, intre dumneavoastra si mama.

Va multumesc pentru raspuns, eu credeam ca din moment ce au fost casatoriti timp de 12 ani de zile, are si el dreptul la o parte din locuinta in caz ca se va intampla ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - succesiune simao simao Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o opinie pentu speta de mai jos. Ma intereseaza cum se va impartii masa succesorala a bunicii mele in conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata! am nevoie sa ma ajutati in privinta unor lucruri ... Ionut2980 Ionut2980 Buna dimineata! Am nevoie sa ma ajutati in privinta unor lucruri pe care nu le cunosc destul de clar. Sunt singurul copil la parinti iar parintii au dobandit ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare in timpul casatoriei valirox valirox Buna ziua, Am o problema mai delicata pe care nu stiu cum sa o rezolv, daca ma puteti ajuta: Tatal meu a fost casatorit, dar in fapt despartit de mama mea ... (vezi toată discuția)